Cape Breton Highlands National Park, Nova Scotia

Cape Breton Voor ongerepte, wilde natuur ben je op Cape Breton aan het juiste adres. In dit beschermde natuurgebied met zijn spectaculaire hooglanden, rivierdalen en oceaankust vliegen zeearenden boven je, spelen dolfijnen in de zee en grazen elanden langs de weg. Beren laten zich wat minder snel zien. Het park bevat een derde van de 300-kilometer lange Cabot Trail. Langs deze route starten meer dan twintig wandelingen, waarbij het veelal draait om de prachtige panoramische uitzichten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Het park is het hele jaar geopend. Bezoekers komen het park binnen via Chéticamp (aan de westkant van het park) of Ingonish (aan de oostelijke kant). In beide stadjes bevindt zich een bezoekerscentrum, waar toegangskaartjes voor het park, vislicensies, kaarten, gidsen, souvenirs en boeken te koop zijn. Ook worden er informatieve films over het park vertoond.

Cape Breton

Buitenactiviteiten

Wandelaars kunnen van mei tot november in het park terecht op een van de zesentwintig wandelpaden. De grond is dan (meestal) sneeuwvrij. Mooie wandelroutes zijn de Middle Head Trail (3,8 km) bij Ingonish en de Skyline Trail (7,5 of 9,2 km) bij Pleasant Bay. Ook in de winter is het park een bezoek waard. Neem in dat geval zeker sneeuwschoenen of ski’s mee. Een letterlijk hoogwaardig uitzicht heb je als je de 7,4 kilometer lange Franey Trail naar de top van Franey Mountain volgt. Geniet van het weidse uitzicht over de Clyburn Brook Canyon, de bergen en de Atlantische kust. 

Cape Breton

Cabot Trail

De populairste route in Cape Breton Highlands National Park is waarschijnlijk de Cabot Trail. Een road trip bij uitstek. Vanaf de route heb je spectaculaire uitzichten op de kust, de hooglanden en je geniet van de Keltische gastvrijheid. Deze route is 300 kilometer lang en kan ook in delen worden afgelegd. Een leuke manier om de route te verkennen is per (huur)fiets! Ben je dol op kliffen, speuren naar walvissen, beren, elanden en ander wildlife? Dan kun je de Skyline Trail lopen. Deze route is 7,5 km (heen en terug) of 9,2 kilometer (rond). Je loopt dan van de Cabot Trail naar de top van French Mountain, de tocht duurt twee à drie uur en voert je voornamelijk langs kliffen en kust. 

Cabot Trail

Strand

Een van de populairste stranden van Cape Breton Highlands National Park is Black Brook Beach. Het strand wordt aan de ene kant begrenst door een kleine waterval en aan de andere door een zoetwaterbeek. Het strand is voorzien van omkleedruimtes, douches en picknickplaatsen. Op de parkeerplaats start een wandelroute. Je kunt de auto of camper parkeren op de verharde parkeerplaats ten noorden van Black Brook. Een ander mooi zandstrand is Broad Cove Beach, dat ligt aan de voet van de gelijknamige camping. Het strand grenst eveneens zowel aan de Atlantische Oceaan als aan een beek. Let erop dat op geen van beide stranden kustwacht actief is!

Cape Breton

Golfen

Aan de oostkant van het park, bij het Keltic Lodge Resort in Ingonish, ligt Highland Links, een 18 holes-golfbaan die ontworpen is door Stanley Thompson. De baan kreeg van Golf Magazine een plaatsje in de top 100 beste golfbanen ter wereld en staat bekend als het beste openbare golfterrein in Canada. Vanaf de golfbaan kijk je uit op de groene bergen enerzijds en de Atlantische Oceaan anderzijds.

Cape Breton

Natuur, flora & fauna

Flora

Het Cape Breton National Park is verdeeld in een hoog gedeelte (plateau) en een lager gelegen gedeelte. Bij het lage gedeelte slaat het zeewater tegen de soms metershoge kliffen, die de afscheiding met de groene heuvels vormen. Ongeveer 88 procent van het park is bebost. Het plateau wordt gedomineerd door naaldbomen, terwijl op het lagergelegen gedeelte vooral struikgewas, loofbomen en moerasgrond voorkomt. De rest van het park bestaat uit bergen, valleien, watervallen en rotsachtige kusten.

Cape Breton

Fauna

Het plateau vormt de leefomgeving van de lynx, eland, haas en marter. Ook komen zwarte beren en coyotes in het park voor. Boven de zee en het park vliegen 230 soorten vogels rond. In de buurt van de kust zijn regelmatig walvissen en zeehonden te zien.

Cape Breton

Geschiedenis

Het landschap van Cape Breton National Park werd vierduizend jaar geleden bewoond door de Mi'kmaq. Deze bevolkingsgroep bestaat nog steeds en telt momenteel 40.000 mensen, van wie er ongeveer 11.000 de Mi'kmaq-taal spreken. De Mi'kmaq delen hun grond al honderden jaren met anderen. Vanaf het jaar 1400 hebben zich Portugese, Franse, Schotse, Ierse en Nederlandse immigranten in het gebied gevestigd.   De reden voor de oprichting van Cape Breton National Park in 1936 was het behoud en de bescherming van het natuur- en kustgebied. Destijds kenden de Atlantische provincies van Canada nog geen nationale parken. Het park beslaat ongeveer twintig procent van het noorden van Cape Breton en is een van de grootste beschermde natuurgebieden in Nova Scotia. De beroemde Cabot Trail, een weg die door het park loopt, werd in 1940 aangelegd. In 1948 werd er nog een weg gecreëerd, tussen Ingonish en Neil’s Harbour. Aan het begin van de jaren vijftig kwam hier een weg van North Mountain naar Pleasant Bay bij en in 1961 werd de Cabot Trail bestraat. Tegenwoordig worden de wegen in het park gebruikt door fietsers, automobilisten en motorrijders. Er is geen openbaar vervoer aanwezig.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan