Banff, Alberta

Banff National Park Alberta, Canada Besneeuwde bergen, helderblauwe meren en groene bossen maken van Banff National Park een schitterende bestemming. Je verkent de mooiste bezienswaardigheden van Banff en het gelijknamige nationale park via de Icefields en Bow Valley Parkways. Hoogtepunten zijn de felblauwe meren Moraine Lake en Lake Louise en de onstuimige Johnston Canyon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Onderstaande bezienswaardigheden in Banff National Park vind je van zuid (Banff Village) naar noord (Jasper National Park). Rijd je van Jasper naar Banff, dan begin je onderaan met lezen.

Lake Minnewanka

In het oosten van Banff National Park ligt Lake Minnewanka, het grootste meer in de parken van de Canadese Rockies. Je bereikt deze bezienswaardigheid via de Lake Minnewanka Scenic Drive, een zijweg van de Trans-Canada Highway. Lake Minnewanka is een kunstmatig meer; op de bodem stond vroeger een dorp. Scubadiving is een mooie manier om de resten van dit dorp te bekijken, maar je kunt ook gewoon een mooie rondvaart maken onder leiding van een gids.

Lake Minnewanka in Banff National Park

Banff Village

Andere bezienswaardigheden in de buurt van Banff Village zijn de Bow Falls, een kleine, mooie waterval, en het Hoodoos Viewpoint. Je ziet hier hoodoos; smalle rotsformaties die iets weghebben van stenen mensen. Een andere leuke bezienswaardigheid is het uitzicht in de bocht waar de Tunnel Mountain Drive in de Buffalo Street overgaat. Deze plek heet in de volksmond 'Surprise Corner'. Hier heb je een verrassend mooi uitzicht op het Fairmont Banff Springs Hotel. Het uit 1888 daterende kasteel was onderdeel van de luxueuze keten van resorts langs de historische Canadian Pacific Railway. Sindsdien hebben er vele koninklijke gasten en Hollywoodsterren overnacht. Er is beperkte parkeergelegenheid bij Lake Louise en Moraine Lake. Daarom rijden er shuttlebussen tussen het treinstation van Banff en Lake Louise en tussen Lake Louise Park & Ride en Lake Louise of Moraine Lake. Deze bussen moet je verplicht van tevoren reserveren wanneer je er gebruik van wilt maken vanaf mei 2022. Mocht je misgrijpen: een deel van de tickets komt 48 uur van tevoren beschikbaar. Check de website voor meer info en data.

Hoodoos in de Bow River bij Banff

Sulphur Mountain Gondola

Volg je de Trans-Canada Highway verder in westelijke richting, dan is het plaatsje Banff de volgende stop. De spa’s en badhuizen in Banff waren de bezienswaardigheden voor de allereerste toeristen. Cave and Basin National Historic Site herinnert daaraan. Om een goed beeld van de uitgestrekte omgeving te krijgen, ga je met de Banff Gondola naar de top van Sulphur Mountain. Hier geniet je het hele jaar door (bij goed weer) van het uitzicht op zes verschillende bergketens. De Banff Skywalk is een wandelroute van een kilometer langs de bergtop.

Sulphur Mountain Gondola, Banff National Park

Vermilion Lakes

Voorbij Banff volgt een afslag naar de Vermilion Lakes. Deze meertjes, gelegen in moerassig land, staan bekend om de wilde dieren. Met wat geluk zie je er elanden of beren.

Vermilion Lakes bij Banff National Park

Johnston Canyon

Iets ten westen van de Vermillion Lakes begint de Bow Valley Parkway (#1A). Deze smalle, bochtige toeristische route loopt parallel aan de Trans-Canada Highway/Icefields Parkway (Hwy 1) tot de plaats Lake Louise en biedt mooie uitzichten en wandelmogelijkheden. Vergeet niet te stoppen bij de zeer goed toegankelijke Johnston Canyon, een smalle kloof waar een onstuimige rivier met watervallen doorheen loopt. Door de kloof is een wandelpad aangelegd. Het is 1,2 kilometer wandelen naar de Lower Falls (enkel) en 2,4 kilometer (enkel) naar de Upper Falls. We raden je aan om de Johnston Canyon 's morgens heel vroeg te bezoeken in verband met de grote drukte.

Johnston Canyon in Banff National Park

Lake Louise

Het plaatsje Lake Louise ligt aan het andere uiteinde van de Bow Valley Parkway. Ook de Trans-Canada Highway en de Icefields Parkway liggen dichtbij. Op een paar kilometer van Lake Louise ligt het gelijknamige meer, bijgenaamd 'the Jewel of the Rockies'. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer één kilometer en wordt gevoed door het smeltwater van zes gletsjers. Aan de oostelijke oever ligt het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Strek je benen, ga paardrijden of kanoën. Het is altijd erg druk bij Lake Louise en de parkeergelegenheid is beperkt. In de zomermaanden rijden er daarom shuttlebussen tussen het treinstation van Banff en Lake Louise (lees verder onder het kopje 'Vervoer').

Lake Louise in Banff National Park

Lake Agnes Trail

Een van de populairste wandelroutes bij Lake Louise is de Lake Agnes Trail (3,4 km one-way). Tijdens deze wandeling stijg je 385 meter en bereik je het Lake Agnes Teahouse, gelegen aan een schitterend meer midden in de bergen. Je kunt er, in het toeristenseizoen, terecht voor een kop thee of een eenvoudige lunch. De Lake Agnes Trail start ten westen van Château Lake Louise en duurt in totaal 2,5 à 3 uur. Vanaf het theehuis kun je overigens nog verder klimmen. De trail naar Big Beehive is 1,6 kilometer (one-way) en klimt nog 135 meter hoger. Via een serie haarspeldbochten bereik je een uitkijkplatform waar je Lake Louise en het Château kunt zien. Een iets kortere vervolgwandeling vanaf Lake Agnes is Little Beehive. Deze trail is 1 kilometer en leidt je naar een uitzichtpunt waar je de Bow Valley ziet.

Lake Agnes Trail in Banff National Park

Moraine Lake

In het plaatsje Lake Louise vind je aan Lake Louise Drive de afslag naar de Moraine Lake Road. Het gletsjermeer Moraine Lake is een fotogenieke bezienswaardigheid. Het gebied rond het Moraine Lake heet de 'Valley of Ten Peaks' en biedt goede wandel- en kanomogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de Rockpile Trail (300 m) naar een uitzichtpunt 25 meter hoger. Het uitzicht wordt ook wel ‘Twenty Dollar View’ genoemd, aangezien dit uitzicht lange tijd op het Canadese twintig dollarbiljet stond. Let op: de Moraine Lake Road is wegens sneeuw doorgaans gesloten van half oktober tot half mei (soms tot half juni). Twee mooie wandelroutes in de omgeving van Moraine Lake zijn Consolation Lakes Trail (2,9 km one-way) en Sentinel Pass (5,8 km one-way). De trail bij Consolation Lakes is relatief eenvoudig. De wandeling duurt ongeveer twee uur en je stijgt ongeveer 65 meter. Je hebt uitzicht over alpenweides, steile hellingen en de Quadra-gletsjer. De Sentinel Pass is een stuk uitdagender. Je wandelt in totaal 5,5 uur en klimt maar liefst 725 meter. Steile haarspeldbochten leiden je naar een uitzichtpunt waar je prachtig wegkijkt over de Larch Valley en Paradise Valley.

Moraine Lake in Banff National Park

Crowfoot Glacier en Bow Lake

Als je bij Lake Louise de drie mooie meren bewonderd hebt, vervolg je je weg over de Icefields Parkway in noordelijke richting. Eén van de volgende bezienswaardigheden die je bereikt voor je Jasper National Park binnenrijdt, is het grote Bow Lake. In dit meer, dat een half uurtje rijden ten noorden van Lake Louise ligt, wordt veel gevist. De nabijgelegen Crowfoot-gletsjer kreeg zijn naam een eeuw geleden, toen het nog drie 'tenen' van ijs had.

Bow Lake aan de Icefields Parkway

Peyto Lake

Dit meer, waarvan de ijsblauwe kleur haast onecht aandoet, hoort zeker thuis in de top drie van mooiste meren in de Canadese Rocky Mountains. Peyto Lake ligt zes minuten rijden (acht kilometer) vanaf Bow Lake. Via een kort wandelpad klim je naar een houten vlonder waar je een mooi uitzicht over Peyto Lake hebt. Je kunt vanuit hier verder wandelen over een smal, onverhard pad. Op het kruispunt van drie wandelpaden kies je de middelste voor een afdaling van ongeveer 2,5 kilometer. Als je van Jasper National Park naar Banff rijdt, is dit de eerste bezienswaardigheid die je tegenkomt.

Peyto Lake in Banff National Park

Omgeving Banff National Park

Columbia Icefield - Ice Explorer

Het Columbia Icefield is een ijsveld met een oppervlakte van 325 vierkante kilometer. Vanaf de Icefields Parkway heb je er een goed zicht op. In Jasper National Park kun je een stop maken bij de Athabasca Glacier. Met een speciaal ontworpen voertuig - de Ice Explorer - kun je een tocht over deze gletsjer maken. Elke trip van negentig minuten wordt begeleid door een ervaren gids, die vertelt over de gletsjers, ijsvelden en de omgeving. Tijdens de reis krijg je de mogelijkheid om uit te stappen en zelf de gletsjer te bewandelen.

Cumbia Icefield, Rocky Mountains, Alberta

Kootenay National Park

Heb je een (halve) dag over, dan kun je een rit maken door Kootenay National Park, dat ten zuidwesten van Banff ligt. Al na een half uur rijden vanuit Banff Village rijd je Kootenay binnen. Highway 93 is de doorgaande weg door Kootenay (94 km lang). Aan deze weg liggen diverse mooie bezienswaardigheden. Bekijk de Marble Canyon met zijn witgrijze wanden en wandel naar de Paint Pots (1,5 km one-way), gekleurde poelen waar indianen hun okerkleurige verf vandaan haalden.

Kootenay National Park, British Columbia

Yoho National Park

Als je het ons vraagt is Yoho National Park net iets indrukwekkender en gevarieerder dan Kootenay. Yoho ligt ten westen van Banff; vanuit Banff Village sta je na drie kwartier rijden bij de toegangspoort tot Yoho. De hoofdweg door Yoho is een 45 kilometer lang stuk van de Trans-Canada Highway. In een dag kun je alle hoogtepunten van Yoho zien. Wandel rond gletsjermeer Emerald Lake (een uur), bewonder de Natural Bridge en fotografeer de 254 meter hoge Takakkaw Falls. De weg naar de Takakkaw Falls is doorgaans gesloten van half oktober tot half juni.

Emerald Lake in Yoho National Park

Vervoer in Banff National Park

TIP - neem de shuttlebus naar Lake Louise en Moraine Lake

Er is beperkte parkeergelegenheid bij Lake Louise en Moraine Lake. Daarom rijden er shuttlebussen tussen het treinstation van Banff en Lake Louise en tussen Lake Louise Park & Ride en Lake Louise of Moraine Lake. Er rijden bussen tussen deze beide meren. Deze bussen moet je verplicht van tevoren reserveren wanneer je er gebruik van wilt maken vanaf mei 2022. Zie de website van Parks Canada of de website van Banff & Lake Louise voor meer informatie. Reserveren kan vanaf 4 mei.

Icefields Parkway in Banff en Jasper National Park

Doorgaande wegen Banff National Park

Er lopen verschillende grote wegen door Banff National Park:

  • Trans-Canada Highway (Highway 1) loopt vanaf Calgary naar Banff National Park en doorkruist het zuidoostelijke deel van het park. Je rijdt langs de plaatsen Banff en Lake Louise naar Vancouver in het oosten. Deze weg wordt vrijwel altijd sneeuwvrij gehouden. Je kunt het hele jaar door kamperen op Tunnel Mountain Village 2, bij het plaatsje Banff.
  • Icefields Parkway sluit bij Lake Louise aan op de Trans-Canada Highway en voert je vanaf Lake Louise verder door het noordwestelijke deel van Banff National Park. De Icefields Parkway loopt naar de plaats Jasper in het noordelijker gelegen Jasper National Park. Langs de weg vind je verschillende bezienswaardigheden, waaronder het Columbia-ijsveld en het turkooizen Peyto Lake. De weg is het hele jaar door geopend, maar na hevige sneeuwval kan het soms tot drie dagen duren tot de weg weer sneeuwvrij is gemaakt.
  • Bow Valley Parkway is een andere toeristische route in Banff National Park. Deze loopt parallel aan de Trans-Canada Highway. De Bow Valley Parkway loopt parallel aan de Trans-Canada Highway tussen de plaatsen Banff en Lake Louise. Van maart tot in de laatste week van juni is deze weg 's avonds en 's nachts dicht om de wilde dieren de ruimte te geven.
  • Moraine Lake Road voert naar Moraine Lake. Deze weg is wegens sneeuwval doorgaans gesloten van half oktober tot half mei (bij hevige sneeuwval soms tot half juni).

Bussysteem Banff

Het lokale bussysteem in Banff National Park is Roam. De buslijnen verbinden de stad Banff, Tunnel Mountain, Banff Springs Hotel en de Banff Gondola met elkaar. De spoorlijn wordt voor toeristische doeleinden geëxploiteerd door Rocky Mountaineer en Royal Canadian Pacific.

Wintersport in Banff National Park

Wintersport Banff National Park In Banff National Park vind je drie mooie, gevarieerde skigebieden vlakbij elkaar: Mount Norquay, Sunshine Village en Lake Louise. De meeste bezoekers verblijven in het gezellige stadje Banff, waar je veel goede restaurants, winkels en bars treft. Banff heeft een uitgebreid hotelaanbod met fijne zwembaden, sauna's en jacuzzi's. De Tri-Area skipas geeft je toegang tot alle drie de gebieden en er zijn frequente, gratis shuttlebussen die de regio's verbindt. Vanaf het plaatsje Banff rijd je gemakkelijk naar Mount Norquay, waar 28 kilometer piste op je wacht. Sunshine Village is het grootst met 109 kilometer aan pistes en ligt circa een kwartier rijden. Lake Louise ligt drie kwartier ten noorden van Banff en heeft een kleine 100 kilometer aan afdalingen. Hier vandaan heb je de mooiste uitzichten op de Rockies! Al met al een topbestemming, omdat er zoveel te beleven en combineren valt. Wij kunnen skipassen en een wintersportuitrusting voor je regelen en we reserveren de tofste excursies voor jou. Als je alleen in de omgeving van Banff wil skiën is Calgary de beste aanvlieghaven, op zo'n 2 uur rijden. Skiën in Banff is doorgaans iets duurder dan in Jasper, omdat de mogelijkheden uitgebreider zijn.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Alberta's Rockies
Oppervlakte 4,9 km²
Hoogte 1.384 meter
Inwoners 7.600
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

In Banff National Park is het in juli en augustus aangenaam warm, met gemiddelden rond de 23 graden. 's Nachts koelt het echter flink af naar een graad of zeven. In september is het overdag nog ongeveer 16 graden, maar kan het 's nachts al licht vriezen. De campgrounds in Banff zijn doorgaans geopend van half mei tot en met september, maar Tunnel Mountain Village 2 is het hele jaar door geopend.

De winter in Banff National Park loopt ongeveer van november tot en met maart. Er wordt dan volop geskied. Door poolwinden kan de gevoelstemperatuur overdag -30 zijn. Van april (maxima van 10 graden) tot en met juni (18 graden) klimmen de temperaturen weer omhoog.  

Natuur, flora & fauna

Fauna

De biodiversiteit in Banff National Park is groot. In Banff National Park leven dikhoornschapen, bevers, stekelvarkens, coyotes, rode vossen, herten, elanden, grijze wolven en beren. Zij vormen een belangrijke bezienswaardigheid en trekpleister voor toeristen. Verder zijn er een groot aantal soorten eekhoorns en marmotten, waarvan de grondeekhoorn ’s zomers veelvuldig te zien is langs de wegen en paden. In 2017 kreeg het nationale park nieuwe bewoners: zestien bizons werden uitgezet in de uitgestrekte wildernis. Natuurbeschermers hopen op deze manier de natuur terug te brengen naar hoe het honderd jaar geleden was. De uitgezette bizons hebben een zendertje op hun hoorns, zodat ze kunnen worden gevolgd.

Dikhoornschapen in Banff National Park

Geschiedenis

In de negentiende eeuw wilde de overheid een spoorlijn aanleggen om British Columbia snel en efficiënt te verbinden met het dichtbevolkte Oost-Canada. Vlak bij de plek waar tegenwoordig de plaats Banff ligt, stuitte spoorwegbedrijf Canadian Pacific Railway op heetwaterbronnen. De overheid had geld nodig om de spoorweg te financiëren en wilde daarom de bronnen omtoveren tot toeristenattractie. Het plan kreeg veel weerstand. In 1885 kwam de onenigheid tot een eind toen de overheid de bronnen benoemde tot 'Hot Springs Reserve'. Het werd een beschermd natuurgebied van 26 vierkante kilometer, dat niet opnieuw verkocht mocht worden en waar bewoning verboden was. Twee jaar later, op 23 juni 1887, werd er nieuw gebied aan het Reserve toegevoegd. Het natuurgebied telde 665 vierkante kilometer en kreeg de naam Rocky Mountains National Park - het eerste nationale park van Canada! Pas in 1930 veranderde de naam in Banff National Park.

Voor een verstandig en duurzaam beheer van het park bedachten ingenieurs hoe ze er wegen konden aanleggen. Langs de spoorlijn werden intussen resortgemeenschappen gebouwd, waaronder Lake Louise. Deze moesten de lange treinreizen voor passagiers comfortabeler maken. De hotels en badhuizen vormden samen een dorp: Banff, genoemd naar de Schotse streek Banffshire, waar de directeuren van de spoorwegmaatschappij geboren waren. Toen de auto zijn intrede deed groeide Banff National Park uit tot het drukst bezochte nationale park van Canada. Verschillende wetten en pacten moesten de duurzaamheid van het park waarborgen. Banff National Park werd zelfs Werelderfgoed.

Een recente gebeurtenis die de populariteit van Banff National Park vergrootte was een opmerkelijk verhaal rond een eekhoorn. Een Amerikaans stel dat zichzelf met behulp van de zelfontspanner wilde fotograferen, zag plots een grondeekhoorn voor de lens opduiken. De foto, met de eekhoorn die recht in de lens kijkt, is op internet vervolgens uitgegroeid tot het symbool van de betrekkelijke tamheid van de wilde dieren in Banff National Park. 

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!