Banff, Alberta

Banff National Park Alberta, Canada Besneeuwde bergen, helderblauwe meren en groene bossen maken van Banff National Park een schitterende bestemming. Je verkent de mooiste bezienswaardigheden van Banff en het gelijknamige nationale park via de Icefields en Bow Valley Parkways. Hoogtepunten zijn de felblauwe meren Moraine Lake en Lake Louise en de onstuimige Johnston Canyon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Onderstaande bezienswaardigheden in Banff National Park vind je van noord (Jasper National Park) naar zuid (Banff Village). Rijd je van Banff naar Jasper, dan begin je onderaan met lezen.

Big Bend en Parker Ridge

Vlak na het Jasper National Park Icefield Information Centre verlaat je Jasper National Park en rijd je Banff National Park in. De eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt zijn Big Bend en Parker Ridge. Big Bend is een grote bocht van de Icefields Parkway. Stop als er plek is zeker even bij de grote parkeerplaats van Big Bend, want het uitzicht is een kodak-momentje waard. Je hebt een spectaculair doorkijkje en ziet hoe de Icefields Parkway het dal doorklieft met de rivier aan zijn zijde. Parker Ridge Trail is een leuke hike naar de gelijknamige bergrug. De populaire 5,9 kilometer lange tocht met meer dan 250 meter hoogteverschil, voert je door een ruige bergomgeving met de Saskatchewan Glacier, de grootste van de zes gletsjers van het Columbia Icefield.

Parker Ridge

Weeping Wall

Deze meer dan honderd meter hoge waterval dankt zijn naam aan de overeenkomst met een huilende berg en valt in verschillende etappes naar beneden. De grootste waterstroom heet ‘Teardrop’. Verderop kom je bij Saskatchewan River Crossing. De North Saskatchewan River komt hier samen met twee andere rivieren.

Weeping Wall

Mistaya Canyon

Mistaya Canyon is een smalle, diepe kloof waar een krachtige rivier (met waterval) doorheen stroomt. Via een brug kun je het spektakel van dichtbij bekijken. Je bereikt de kloof via een wandeling van een halve kilometer vanaf de parkeerplaats langs de weg.

Mistaya Canyon

Peyto Lake

Dit meer, waarvan de ijsblauwe kleur haast onecht aandoet, hoort zeker thuis in de top drie van mooiste meren in de Canadese Rocky Mountains. Via een kort wandelpad klim je naar een houten vlonder waar je een mooi uitzicht over Peyto Lake hebt. Je kunt vanuit hier verder wandelen over een smal, onverhard pad. Op het kruispunt van drie wandelpaden kies je de middelste voor een afdaling van ongeveer 2,5 kilometer.

Peyto Lake in Banff National Park

Crowfoot Glacier en Bow Lake

Op maar een paar minuutjes rijden van Peyto Lake, ligt Bow Lake. In Bow Lake wordt veel gevist. De nabijgelegen Crowfoot-gletsjer kreeg zijn naam een eeuw geleden, toen het nog drie 'tenen' van ijs had. De afstand tussen Bow Lake Viewpoint en Lake Louise Village is ongeveer een half uur.

Bow Lake aan de Icefields Parkway

Lake Louise

Het plaatsje Lake Louise ligt aan het begin (of eind, het is maar hoe je het bekijkt) van de Bow Valley Parkway. De Bow Valley Parkway (#1A) is een smalle, bochtige toeristische route die parallel loopt aan de Trans-Canada Highway/Icefields Parkway (Hwy 1) van Lake Louise richting de Vermilion Lakes. Het biedt mooie uitzichten en wandelmogelijkheden. Een paar kilometer van Lake Louise Village, ongeveer tien minuutjes rijden, ligt een van de beroemdste bezienswaardigheden van Banff National Park: het meer Lake Louise, bijgenaamd 'the Jewel of the Rockies'. Op de oostelijke oever prijkt het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Heb je de tijd? Wandel dan de trail naar het theehuis bij Lake Agnes (zie de tekst over Lake Louise voor meer informatie).

Lake Louise in Banff National Park

Moraine Lake

In het plaatsje Lake Louise kun je aan Lake Louise Drive de afslag nemen naar de Moraine Lake Road. Deze weg is in 2023 gesloten voor privévoertuigen. Je kunt naar Moraine Lake per fiets, per tour of per shuttlebus. Het handigst is om de shuttlebus te boeken, zie het kopje 'Vervoer'. Het gletsjermeer Moraine Lake is een fotogenieke bezienswaardigheid. Het gebied rond het Moraine Lake heet de 'Valley of Ten Peaks' en biedt goede wandel- en kanomogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de Rockpile Trail (300 m) naar een uitzichtpunt 25 meter hoger. Het uitzicht wordt ook wel ‘Twenty Dollar View’ genoemd, aangezien dit uitzicht lange tijd op het Canadese twintig dollarbiljet stond. Let op: de Moraine Lake Road is wegens sneeuw doorgaans gesloten van half oktober tot half mei (soms tot half juni). Twee mooie wandelroutes in de omgeving van Moraine Lake zijn Consolation Lakes Trail (2,9 km one-way) en Sentinel Pass (5,8 km one-way). De trail bij Consolation Lakes is relatief eenvoudig. De wandeling duurt ongeveer twee uur en je stijgt ongeveer 65 meter. Je hebt uitzicht over alpenweides, steile hellingen en de Quadra-gletsjer. De Sentinel Pass is een stuk uitdagender. Je wandelt in totaal 5,5 uur en klimt maar liefst 725 meter. Steile haarspeldbochten leiden je naar een uitzichtpunt waar je prachtig wegkijkt over de Larch Valley en Paradise Valley.

Moraine Lake in Banff National Park

Johnston Canyon

Een bezienswaardighed in Banff National Park aan de Bow Valley Parkway is de zeer populaire en goed toegankelijke Johnston Canyon, een smalle kloof waar een onstuimige rivier met watervallen doorheen loopt. Door de kloof is een wandelpad aangelegd. Het is 1,2 kilometer wandelen naar de Lower Falls (enkel) en 2,4 kilometer (enkel) naar de Upper Falls. We raden je aan om de Johnston Canyon 's morgens heel vroeg te bezoeken in verband met de grote drukte en beperkte parkeergelegenheid.

Johnston Canyon in Banff National Park

Vermilion Lakes

Voor Banff volgt een afslag naar de Vermilion Lakes. Deze meertjes, gelegen in moerassig land, staan bekend om de wilde dieren. Met wat geluk zie je er elanden of beren.

Vermilion Lakes bij Banff National Park

Sulphur Mountain Gondola

Aan de Trans-Canada Highway staan de spa’s en badhuizen van Banff. Dit waren de bezienswaardigheden voor de allereerste toeristen. Cave and Basin National Historic Site herinnert daaraan. Om een goed beeld van de uitgestrekte omgeving te krijgen, ga je met de Banff Gondola naar de top van Sulphur Mountain. Hier geniet je het hele jaar door (bij goed weer) van het uitzicht op zes verschillende bergketens. De Banff Skywalk is een wandelroute van een kilometer langs de bergtop.

Sulphur Mountain Gondola, Banff National Park

Banff Village

Andere bezienswaardigheden in de buurt van Banff Village zijn de Bow Falls, een kleine, mooie waterval, en het Hoodoos Viewpoint. Je ziet hier hoodoos; smalle rotsformaties die iets weghebben van stenen mensen. Een andere leuke bezienswaardigheid is het uitzicht in de bocht waar de Tunnel Mountain Drive in de Buffalo Street overgaat. Deze plek heet in de volksmond 'Surprise Corner'. Hier heb je een verrassend mooi uitzicht op het Fairmont Banff Springs Hotel. Het uit 1888 daterende kasteel was onderdeel van de luxueuze keten van resorts langs de historische Canadian Pacific Railway. Sindsdien hebben vele koninklijke gasten en Hollywoodsterren overnacht in dit 'Castle in the Wilderness'.

Hoodoos in de Bow River bij Banff

Lake Minnewanka

In het oosten van Banff National Park ligt Lake Minnewanka, het grootste meer in de parken van de Canadese Rockies. Je bereikt deze bezienswaardigheid via de Lake Minnewanka Scenic Drive, een zijweg van de Trans-Canada Highway. Lake Minnewanka is een kunstmatig meer; op de bodem stond vroeger een dorp. Scubadiving is een mooie manier om de resten van dit dorp te bekijken, maar je kunt ook gewoon een mooie rondvaart maken onder leiding van een gids.

Lake Minnewanka in Banff National Park

Omgeving

Nationale parken

In de omgeving van Banff National Park wachten ook andere nationale parken om ontdekt te worden. Jasper National Park, de indrukwekkende noorderbuur, biedt adembenemende vergezichten, kristalheldere meren en wilde dieren. Het is er doorgaans net iets ruiger en rustiger als in Banff. De schilderachtige Icefields Parkway verbindt beide parken met elkaar. Daarnaast is er nog Yoho National Park, bekend om zijn torenhoge watervallen en schilderachtige Emerald Lake. Kootenay National Park betovert met zijn natuurlijke roestkleurige bronnen en ruige Vermilion River. Zowel Yoho als Kootenay kun je prima in een dag tijd verkennen! Er zijn verschillende mooie stopplekken en korte wandelroutes.

Yoho National Park

Vervoer in Banff National Park

TIP - neem de shuttlebus naar Lake Louise en Moraine Lake

Er is beperkte parkeergelegenheid bij Lake Louise. Daarnaast is Moraine Lake Road in 2023 gesloten voor privévoertuigen. Boek daarom de shuttlebus. De bussen rijden tussen het treinstation van Banff en Lake Louise en tussen Lake Louise Park & Ride en Lake Louise of Moraine Lake. Deze moet je van tevoren reserveren. Check de website van Parks Canada voor meer info en data. Het is nog niet bekend vanaf welke datum je kunt reserveren. In 2022 was dit begin mei. We updaten deze info als we meer weten.

Icefields Parkway in Banff en Jasper National Park

Doorgaande wegen Banff National Park

Er lopen verschillende grote wegen door Banff National Park:

  • Trans-Canada Highway (Highway 1) loopt vanaf Calgary naar Banff National Park en doorkruist het zuidoostelijke deel van het park. Je rijdt langs de plaatsen Banff en Lake Louise naar Vancouver in het oosten. Deze weg wordt vrijwel altijd sneeuwvrij gehouden. Je kunt het hele jaar door kamperen op Tunnel Mountain Village 2, bij het plaatsje Banff.
  • Icefields Parkway sluit bij Lake Louise aan op de Trans-Canada Highway en voert je vanaf Lake Louise verder door het noordwestelijke deel van Banff National Park. De Icefields Parkway loopt naar de plaats Jasper in het noordelijker gelegen Jasper National Park. Langs de weg vind je verschillende bezienswaardigheden, waaronder het Columbia-ijsveld en het turkooizen Peyto Lake. De weg is het hele jaar door geopend, maar na hevige sneeuwval kan het soms tot drie dagen duren tot de weg weer sneeuwvrij is gemaakt.
  • Bow Valley Parkway is een andere toeristische route in Banff National Park. Deze loopt parallel aan de Trans-Canada Highway. De Bow Valley Parkway loopt parallel aan de Trans-Canada Highway tussen de plaatsen Banff en Lake Louise. Van maart tot in de laatste week van juni is deze weg 's avonds en 's nachts dicht om de wilde dieren de ruimte te geven.
  • Moraine Lake Road voert naar Moraine Lake. Deze weg is wegens sneeuwval doorgaans gesloten van half oktober tot half mei (bij hevige sneeuwval soms tot half juni). In 2023 is deze weg gesloten voor privéverkeer. Je kunt met een shuttlebus, zie 'Vervoer'.

Bussysteem Banff

Het lokale bussysteem in Banff National Park is Roam. De buslijnen verbinden de stad Banff, Tunnel Mountain, Banff Springs Hotel en de Banff Gondola met elkaar. De spoorlijn wordt voor toeristische doeleinden geëxploiteerd door Rocky Mountaineer en Royal Canadian Pacific.

Wintersport in Banff National Park

Wintersport Banff National Park In Banff National Park vind je drie mooie, gevarieerde skigebieden vlakbij elkaar: Mount Norquay, Sunshine Village en Lake Louise. De meeste bezoekers verblijven in het gezellige stadje Banff, waar je veel goede restaurants, winkels en bars treft. Banff heeft een uitgebreid hotelaanbod met fijne zwembaden, sauna's en jacuzzi's. De Tri-Area skipas geeft je toegang tot alle drie de gebieden en er zijn frequente, gratis shuttlebussen die de regio's verbindt. Vanaf het plaatsje Banff rijd je gemakkelijk naar Mount Norquay, waar 28 kilometer piste op je wacht. Sunshine Village is het grootst met 109 kilometer aan pistes, op circa een kwartier rijden. Lake Louise ligt drie kwartier ten noorden van Banff en heeft een kleine 100 kilometer aan afdalingen. Hier vandaan heb je de mooiste uitzichten op de Rockies! Al met al een topbestemming, omdat er zoveel te beleven en combineren valt. Wij kunnen skipassen en een wintersportuitrusting voor je regelen en we reserveren de tofste excursies voor jou. Als je alleen in de omgeving van Banff wil skiën is Calgary de beste aanvlieghaven, op zo'n 2 uur rijden. Skiën in Banff is doorgaans iets duurder dan in Jasper, omdat de mogelijkheden uitgebreider zijn.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Alberta's Rockies
Oppervlakte 4,9 km²
Hoogte 1.384 meter
Inwoners 7.600
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

In Banff National Park is het in juli en augustus aangenaam warm, met gemiddelden rond de 23 graden. 's Nachts koelt het echter flink af naar een graad of zeven. In september is het overdag nog ongeveer 16 graden, maar kan het 's nachts al licht vriezen. De campgrounds in Banff zijn doorgaans geopend van half mei tot en met september, maar Tunnel Mountain Village 2 is het hele jaar door geopend.

De winter in Banff National Park loopt ongeveer van november tot en met maart. Er wordt dan volop geskied. Door poolwinden kan de gevoelstemperatuur overdag -30 zijn. Van april (maxima van 10 graden) tot en met juni (18 graden) klimmen de temperaturen weer omhoog.  

Natuur, flora & fauna

Fauna

De biodiversiteit in Banff National Park is groot. In Banff National Park leven dikhoornschapen, bevers, stekelvarkens, coyotes, rode vossen, herten, elanden, grijze wolven en beren. Zij vormen een belangrijke bezienswaardigheid en trekpleister voor toeristen. Verder zijn er een groot aantal soorten eekhoorns en marmotten, waarvan de grondeekhoorn ’s zomers veelvuldig te zien is langs de wegen en paden. In 2017 kreeg het nationale park nieuwe bewoners: zestien bizons werden uitgezet in de uitgestrekte wildernis. Natuurbeschermers hopen op deze manier de natuur terug te brengen naar hoe het honderd jaar geleden was. De uitgezette bizons hebben een zendertje op hun hoorns, zodat ze kunnen worden gevolgd.

Dikhoornschapen in Banff National Park

Geschiedenis

In de negentiende eeuw wilde de overheid een spoorlijn aanleggen om British Columbia snel en efficiënt te verbinden met het dichtbevolkte Oost-Canada. Vlak bij de plek waar tegenwoordig de plaats Banff ligt, stuitte spoorwegbedrijf Canadian Pacific Railway op heetwaterbronnen. De overheid had geld nodig om de spoorweg te financiëren en wilde daarom de bronnen omtoveren tot toeristenattractie. Het plan kreeg veel weerstand. In 1885 kwam de onenigheid tot een eind toen de overheid de bronnen benoemde tot 'Hot Springs Reserve'. Het werd een beschermd natuurgebied van 26 vierkante kilometer, dat niet opnieuw verkocht mocht worden en waar bewoning verboden was. Twee jaar later, op 23 juni 1887, werd er nieuw gebied aan het Reserve toegevoegd. Het natuurgebied telde 665 vierkante kilometer en kreeg de naam Rocky Mountains National Park - het eerste nationale park van Canada! Pas in 1930 veranderde de naam in Banff National Park.

Voor een verstandig en duurzaam beheer van het park bedachten ingenieurs hoe ze er wegen konden aanleggen. Langs de spoorlijn werden intussen resortgemeenschappen gebouwd, waaronder Lake Louise. Deze moesten de lange treinreizen voor passagiers comfortabeler maken. De hotels en badhuizen vormden samen een dorp: Banff, genoemd naar de Schotse streek Banffshire, waar de directeuren van de spoorwegmaatschappij geboren waren. Toen de auto zijn intrede deed groeide Banff National Park uit tot het drukst bezochte nationale park van Canada. Verschillende wetten en pacten moesten de duurzaamheid van het park waarborgen. Banff National Park werd zelfs Werelderfgoed.

Een recente gebeurtenis die de populariteit van Banff National Park vergrootte was een opmerkelijk verhaal rond een eekhoorn. Een Amerikaans stel dat zichzelf met behulp van de zelfontspanner wilde fotograferen, zag plots een grondeekhoorn voor de lens opduiken. De foto, met de eekhoorn die recht in de lens kijkt, is op internet vervolgens uitgegroeid tot het symbool van de betrekkelijke tamheid van de wilde dieren in Banff National Park. 

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan