De tien meest bezochte nationale parken

bijgewerkt op di 10 okt 2023 9:00

De nationale parken van Amerika trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Voor veel toeristen zijn de parken dé reden om de oceaan over te steken. De Grand Canyon en Yellowstone zijn bekende namen en behoren tot de tien populairste nationale parken van de VS. Ken jij de andere acht ook?

1. Great Smoky Mountains National Park

 • Waar: South Carolina/Tennessee
 • Bezoekers (2019): 12,547,743

Het Great Smoky Mountains National Park (met als bijnaam 'The Smokies') dankt zijn naam aan de mysterieuze nevel die vaak rond de bergtoppen hangt. Door de valleien stromen beken en rivieren met klaterende watervallen. Great Smoky Mountains staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten. Dat komt natuurlijk door het natuurschoon, maar ook door de centrale ligging bij veel grote steden én het feit dat het park gratis toegankelijk is.

Great Smoky Mountains Rainbow Falls

Reistip: Het hart van Great Smoky Mountains National Park is Cades Cove, een landelijke vallei met oude kerkjes, boerderijen en blokhutten uit de tijd van de eerste pioniers. De 18 kilometer lange Cades Cove Loop Road geeft je hiervan een goed beeld. Het is het allerleukst om deze toeristische route per fiets te verkennen. Je huurt fietsen bij het Cades Cove-bezoekerscentrum.

2. Grand Canyon National Park

 • Waar: Arizona
 • Bezoekers (2019): 5,974,411

De Grand Canyon is groots in meerdere opzichten. Een markant kenmerk is de continue verandering; elke verschoven wolk, elke nieuwe schaduw en elke andere lichtinval zorgt voor een nieuw beeld van dit wereldwonder. De kers op de taart is de prachtige zonsondergang. Ontdek de Grand Canyon door langs de kloofrand te rijden of te wandelen of maak een helikoptervlucht. Vluchten kun je ter plekke boeken of vooraf reserveren. Je kunt ook een stukje afdalen in de kloof: te voet of op de rug van een ezeltje!

Grand Canyon Helikoptervlucht boven de Grand Canyon

Reistip: Het gros van de toeristen bezoekt de South Rim, omdat deze beter bereikbaar is en meer voorzieningen heeft. Wil je de drukte omzeilen? Bezoek dan de North Rim, die van half mei tot half oktober geopend is. De North Rim heeft een heel andere aanrijdroute, houd hier bij het plannen van je route rekening mee.

3. Rocky Mountain National Park

 • Waar: Colorado
 • Bezoekers (2019): 4,670,053

De Rocky Mountains bepalen grotendeels het landschap van West-Amerika en -Canada. Het Rocky Mountain National Park geeft je een goede indruk van deze bergketen. De oostkant van het park is relatief droog en wordt gekenmerkt door spitse bergtoppen en diepe dalen. De westkant bestaat juist uit groene wouden en natte graslanden. Beide parkdelen worden verbonden door de 77 kilometer lange Trail Ridge Road. De weg biedt grandioze uitzichten en we raden je aan om regelmatig uit te stappen voor een foto of wandeling. Vooral het oostelijke parkdeel, rond Bear Lake, biedt veel wandelmogelijkheden. Houd je ogen open voor herten, elanden, dikhoornschapen en zwarte beren. In het aangrenzende Estes Park vind je restaurants en hotels. Hier kun je ook deelnemen aan excursies.

Rocky Mountain National Park Colorado Het landschap van Rocky Mountain National Park in Colorado

Leuk om te weten: In 2014 stond Rocky Mountain National Park nog op plek 5, achter Yosemite en Yellowstone!

4. Zion National Park

 • Waar: Utah
 • Bezoekers (2019): 4,488,268

Zion National Park is een echte droomplek. De rode rotswanden van de kloof vormen een mooi contrast met de groene oase op de vruchtbare bodem. Durfallen bedwingen de uitdagende trail naar Angels Landing over zigzag-paden en smalle bergrichels, geflankeerd door staalkabels bij wijze van leuning. Een minder inspannende wandelroute is de Riverside Walk, die je de steeds smaller wordende kloof in leidt. Aan het eind van het wandelpad liggen de Narrows. Op dit punt is de kloof zeshonderd meter diep en slechts zes tot negen meter "breed". Fitte hikers kunnen verder de canyon in waden: de rivier(bedding) vormt de weg.

Zion National Park in Utah uitzichtpunt Zion National Park in Utah, Virgin rivier

5. Yosemite National Park

 • Waar: Californië
 • Bezoekers (2019): 4,422,861

Hoge watervallen en enorme granieten rotsformaties zijn de publiekstrekkers van Yosemite National Park. De uitkijkpunten Tunnel View en Glacier Point bieden ongeëvenaard uitzichten over de Yosemite Valley. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Yosemite is de Tioga Road. Deze hooggelegen weg biedt je met elke bocht een verrassend uitzicht. De Tioga Road is doorgaans sneeuwvrij tussen mei/juni en oktober/november.

Yosemite, Vernal Falls Yosemite, uitzicht over de vallei

Tenaya Lake aan de Tioga Road Tioga Road

6. Yellowstone National Park

 • Waar: Wyoming/Montana
 • Bezoekers (2019): 4,020,288

Yellowstone National Park pruttelt, dampt en stoomt. Tot de geologisch bijzondere verschijnselen horen kleurrijke warmwaterbronnen (hot springs), zwaveldampen en geisers, met Old Faithful als beroemdste voorbeeld. Yellowstone staat bovendien bekend om het wildlife: er leven onder andere grizzlyberen, wolven, bizons en wapitiherten. Vereer ook de Grand Canyon of the Yellowstone met een bezoek! De vulkanische rotswanden zijn opvallend geel en oranje gekleurd. In de rivier zie je verschillende watervallen, waaronder de 94 meter hoge Lower Yellowstone Falls. Yellowstone is goed te verkennen via de 8-vorminge Loop Road, die wel 230 kilometer lang is. Dat moet ook wel, want het park is bijna 9.000 vierkante kilometer - dat is nog groter dan Groningen, Friesland én Drenthe bij elkaar! We raden je aan hier minimaal drie nachten te verblijven.

Yellowstone National Park in Wyoming Yellowstone National Park geiser Old Faithful

Yellowstone hot spring De Grand Canyon of the Yellowstone

7. Acadia National Park

 • Waar: Maine
 • Bezoekers (2019): 3,437,286

Acadia National Park ligt voor het grootste deel op Mount Desert Island, waar steile rotsen afgewisseld worden door glooiende heuveltoppen en schilderachtige dorpjes. Het groene eiland met bossen en een mozaïek aan meren lijkt in de verste verte niet op een desert (woestijn). De toeristische Loop Road brengt je naar Jordan Pond (een van de mooiste meren in Acadia) en Cadillac Mountain, de hoogste berg aan de Amerikaanse oostkust. De korte wandeling op de bergtop is een aanrader vanwege het prachtige uitzicht met bergen, eilanden, bossen, meren en de kustlijn. Breng ook een bezoek aan de Bass Harbor Head Lighthouse. Deze vuurtoren dingt mee naar de titel 'meest gefotografeerde vuurtoren van Amerika'.

Acadia National Park in Maine Acadia National Park in Maine

8. Grand Teton National Park

 • Waar: Wyoming
 • Bezoekers (2019): 3,405,614

Vlak onder Yellowstone ligt een ander natuurpark: Grand Teton National Park. In de negentiende eeuw ontdekten Franse pelsjagers deze bergketen. De toppen namen waarschijnlijk een loopje met de gedachten van de mannen, die al lang van huis waren. Ze noemden de bergen Grand Tetons, wat in het Frans iets als ‘grote boezem’ betekent. De indrukwekkende, spitse bergtoppen reiken tot soms wel 4.000 meter de lucht in en worden weerspiegeld in heldere meren en rivieren. Op de oevers zie je regelmatig wapitiherten en elanden die zich tegoed doen aan het groen. In Grand Teton leven ook beren en bizons.

Grand Teton National Park in Wyoming uitzichtpunt Bizons in Grand Teton National Park in Wyoming

9. Olympic National Park

 • Waar: Washington State
 • Bezoekers (2019): 3,245,806

Ruige kusten, bergen met gletsjers en regenwoud: Olympic National Park bestaat uit heel verschillende gebieden. Midden in het park rijzen de Olympic Mountains op, een bergketen met eeuwenoude gletsjers en pieken van tweeduizend meter hoog. In het westen ligt een smalle kuststrook met grote rotspartijen in het water. Verder landinwaarts betreed je het Hoh Rain Forest, een gematigd regenwoud met naald- en loofbomen, mossen en varens. Hier valt jaarlijks zo’n vier meter(!) regen. Olympic National Park is dan ook een van de natste plekken in Amerika.

Olympic National Park in Washington USA Olympic National Park in Washington kuststrook

Olympic National Park in Washington USA Bergen in Olympic National Park in Washington

10. Glacier National Park

 • Waar: Montana
 • Bezoekers (2019): 3,049,839

Glacier National Park is de verrassing van Noordwest-Amerika. De inheemse bevolking beschrijft dit gebied van Glacier National Park al eeuwenlang als 'Shining Mountains' (schitterende bergen) en 'Backbone of the World' (ruggengraat van de wereld). Glacier National Park ligt in de noordelijke Rocky Mountains en beschermt duizenden vierkante kilometers aan bossen, bergweiden, meren en ruige bergpieken. Het meest kenmerkend zijn echter de door gletsjers uitgesleten valleien en de gletsjers die stammen uit de ijstijd van 10.000 jaar geleden. Het park, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is met honderden kilometers aan wandelpaden een paradijs voor hikers.

Glacier National Park in Montana Glacier National Park in Montana

Glacier National Park in Montana Glacier National Park in Montana

Verder lezen

Wil je meer weten over deze nationale parken en wat je er kunt zien en doen? Bekijk dan onze pagina met bezienswaardigheden in Amerika.


(Bron cijfers: www.nps.gov)


9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan