Rocky Mountain NP (Estes), Colorado

Rocky Mountain Trail Ridge Road Het Rocky Mountain National Park heeft verschillende gezichten. De oostkant is relatief droog en wordt gekenmerkt door besneeuwde spitse bergtoppen en door gletsjers uitgesleten dalen. De westkant bestaat uit groene wouden en natte graslanden. De Trail Ridge Road verbindt de ingangen in het westen (Grand Lake) en oosten (Estes) met elkaar. Deze 77 kilometer lange weg is een van de hoogst gelegen geasfalteerde wegen in de Verenigde Staten. Onderweg heb je fantastische uitzichten. In verband met zware sneeuwval is de weg alleen geopend in de zomermaanden (vanaf eind mei tot eind oktober).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Toegang reserveren & wegwerkzaamheden.

Een reservering is vereist om Rocky Mountain National Park binnen te rijden. Lees meer op tiogatours.nl/parken-reserveren. Er zijn werkzaamheden bij de Fall River Entrance aan de oostkant van het park. Neem Beaver Meadows Entrance via U.S. 36 en houd rekening met wachttijden. Kijk op nps.gov/romo voor meer info.

Estes Park

Estes Park vormt de oostelijke toegangspoort tot Rocky Mountain National Park. Hier vind je allerlei voorzieningen en boek je paardrij-, raft- en mountainbiketochten. Het Beaver Meadows Visitor Center ligt op enkele kilometers van Estes Park, aan Highway 36. Bekijk er een parkfilm en laat je informeren over bezienswaardigheden, wandelingen en toeristische routes. Het bezoekerscentrum is het gehele jaar geopend. Voor tentoonstellingen over natuur en wildlife ga je naar het Moraine Park Discovery Center, dat een paar kilometer verderop aan Highway 36 ligt.

Estes Park, uitzicht op de Rocky Mountains met Longs Peak

Bear Lake Road

Vanuit Estes Park kun je via Highway 36 een afslag nemen naar Bear Lake Road. Deze weg brengt je naar Bear Lake, gelegen in het hart van Rocky Mountain National Park. Deze drukbezochte bestemming is het hele jaar door bereikbaar. In het hoogseizoen en in het weekend is het in verband met beperkte parkeergelegenheid bij Bear Lake aan te raden om de shuttlebus te pakken. Kijk voor meer info over de shuttlebussen bij het kopje 'vervoer'.

Rocky Mountais National Park, Bear Lake

Bear Lake & wandelingen

In de Bear Lake-regio kun je prachtig wandelen. Een rondwandeling om Bear Lake is 1,5 kilometer en vrij vlak. Een iets langere wandeling is die naar Emerald Lake (5,8 km). De trail start vanaf de parkeerplaats en brengt je van Bear Lake naar Nymph Lake, Dream Lake en Emerald Lake. Iets langer is de hike langs Mills Lake (9 km totaal). Deze wandeling start bij de shuttlebushalte Glacier Gorge Trailhead. Na 1,3 kilometer zie je de 9 meter hoge Alberta Falls. Het uitzicht bij Mills Lake op Longs Peak wordt beschouwd als een van Rockies mooiste 'views'. Langs Bear Lake Road vind je nog een afslag naar Sprague Lake, een fotogeniek meer hoge bergen op de achtergrond. Het rondje eromheen is rolstoeltoegankelijk en nog geen kilometer lang.

Dream Lake in Rocky Mountain National Park, Colorado

Trail Ridge Road

Vanaf Estes Park in het oosten tot Grand Lake in het zuidwesten loopt de 77 kilometer lange Trail Ridge Road. Hieraan liggen uitkijkpunten en andere bezienswaardigheden. De weg is doorgaans geopend vanaf eind mei tot en met oktober. De route stijgt tot meer dan 3.700 meter. Krijg je onderweg last van hoogteziekte door een te snelle stijging, wat zich kan uiten in drukkende hoofdpijn of misselijkheid, helpt het om naar lager gelegen gebied te rijden. Het kan ook helpen om de dag van tevoren te overnachten in bijvoorbeeld Estes, om je lichaam de kans te geven aan de hoogte te wennen. Hieronder volgen enkele hoogtepunten aan de Trail Ridge Road, beginnend in het oosten.

Rocky Mountain NP, de Trail Ridge Road, Rock Cut

Many Parks Curve

Een uitzichtpunt dat je zeker niet mag missen is Many Parks Curve. Dit uitkijkpunt op 2.938 meter hoogte is een van de meest spectaculaire aan de Trail Ridge Road. De term 'parks' geeft aan dat het om vlakke valleien tussen bergketens gaat, bestaande uit grasland. Het is een geschikte plek voor het spotten van vogels en kleine knagers zoals eekhoorns. Je kijkt op de hoogste berg van het park, Longs Peak (4.346 meter). De vlakke top torent boven alle andere bergen uit en is vanuit bijna het gehele park te zien. Elk jaar proberen duizenden mensen deze berg te beklimmen via de Keyhole Route.

Many Parks Curve uitzicht aan de Trail Ridge Road in Rocky Mountain NP

Rock Cut/Tundra Trail

Dit is een echt toendra-gebied, waar zelfs in de zomer de temperaturen nog wel eens tot onder het vriespunt dalen. Rock Cut ligt op 3.691 meter hoogte en is daarmee een van de hoogste punten aan de Trail Ridge Road. De inspannende Tundra Trail (ook wel Toll Memorial Trail genoemd) van ongeveer een half uur brengt je naar een prachtig uitzicht over bergweiden en de pieken van de Continental Divide. De route eindigt bij een serie grillige rotsgroepen. Aan weerszijden van het pad staan borden met meer informatie over de planten en dieren die in deze koude, ruige regio voorkomen.

Rocky Mountains NP Tundra Trail aan de Trail Ridge Road

Alpine Visitor Center

Na Rock Cut klimt de weg verder omhoog. Bij het Alpine Visitor Center ben je op 3.595 meter hoogte: dit is het hoogst gelegen bezoekerscentrum van alle nationale parken. Je wordt omringd door bergpieken, gletsjervalleien en uitgestrekte toendra. Binnen kun je allerlei info over het park krijgen en tentoonstellingen zien over het ecosysteem op deze hoogte. Als je even de benen wilt strekken, volg je de steile Alpine Ridge Trail (300 meter one-way) naar een hoog gelegen uitzichtpunt. Vlak na het bezoekerscentrum bereik je het hoogste punt van de Trail Ridge Road: 3.713 meter (12.183 feet), nabij Fall River Pass. Bij Milner Pass, een stuk verder aan de weg, steek je de Continental Divide over, oftewel de ruggengraat van Noord-Amerika.

Fall River Pass in Rocky Mountain National Park

Farview Curve

Het volgende uitzichtpunt is Farview Curve. Vanaf hier heb je een zicht op de Never Summer Mountains en het begin van de Colorado River, die zich een weg baant door de Kawuneechee Valley. De rivier stroomt ongeveer 2.300 kilometer in zuidwestelijke richting, door verschillende Amerikaanse staten en een deel van Mexico, om uit te monden in de Californische Golf.

Farview Curve in Rocky Mountain National Park

Kawuneechee Valley

Na Farview Curve kom je bij de Never Summer Ranch. Deze oude ranch deed vroeger dienst als 'dude ranch'. Rijke toeristen konden er een tijdje verblijven om kennis te maken met het cowboyleven. In de zomer geven rangers hier rondleidingen. De weg begint vervolgens flink te dalen. Je rijdt door de Kawuneechee Valley. Als je hier auto's langs de kant van de weg ziet stilstaan, dan kan dat maar één ding betekenen: er is wild gespot! In dit deel van het park leven veel elanden en herten.

Rocky Mountain National Park in Colorado, eland in Kawuneechee Valley

Vervoer

Eigen vervoer

Het Rocky Mountain National Park is goed toegankelijk voor auto’s en campers. Ook op de Trail Ridge Road kun je met je camper rijden.

Shuttlebussen

Van eind mei tot begin oktober rijden er gratis shuttlebussen op twee routes: de Bear Lake Route en Moraine Park Route. Vooral in de zomer en in de weekenden is het aan te raden om gebruik te maken van deze service, omdat de parkeerplaatsen bij de bezienswaardigheden dan snel vol raken. De Bear Lake route loopt tussen Park & Ride, Glacier Gorge Trailhead en Bear Lake. Bussen op de Moraine Park Route rijden tussen Fern Lake, de Moraine Park Campground, het Moraine Park Discovery Center en de Park & Ride, waar je kunt overstappen op de Bear Lake Route.

Hikersbussen

Verblijf je in Estes Park en wil je zonder je auto of camper het park in? Dat kan van eind juni tot begin september en in enkele weekenden in september en oktober. Er rijden dan gratis Hikers-busse tussen het Estes Park Visitor Center, het Beaver Meadows Visitor Center en Park & Ride. Zo kun je vanuit Estes Park met de bus naar Bear Lake en weer terug. Deze bussen rijden minder frequent dan de shuttlebussen: eens per uur of eens per half uur. Informeer ter plaatse naar het schema.

Bustours

Ten slotte zijn er een aantal commerciële touraanbieders actief, zij bieden betaalde tours over een deel van de Trail Ridge Road, naar het Alpine Visitor Center. Hiervoor kun je van tevoren reserveren.

Feiten

Staat Colorado
Oppervlakte 1.078 km²
Hoogste punt 4.346 meter (Longs Peak)
Opgericht 26 januari 1915
Bezoekers per jaar 2.955.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De warmste maanden in het park zijn juli en augustus, wanneer de temperatuur kan oplopen tot boven de 25 graden Celsius. In deze periode komen in de namiddag vaak onweersbuien voor. Aan toeristen wordt geadviseerd om tijdens zulke buien beneden de boomgrens te blijven. De winter begint vroeg: de eerste sneeuw kan halverwege oktober vallen en blijft tot in mei liggen. Hierdoor is de belangrijkste weg van het park, de Trail Ridge Road, in de winter en (een deel van) de lente gesloten. De lente is meestal nat, met soms zware sneeuwbuien. De meeste neerslag valt in het westen van het park, het oosten is relatief droog.

Natuur, flora & fauna

Fauna

Als je wilde dieren wilt zien, hoef je niet altijd uren met je verrekijker onder een struik te liggen. Zeker niet in Rocky Mountain National Park, waar je bijna struikelt over de vele marmotten, grondeekhoorns en pica’s. Je ontmoet de dieren vooral bij de uitzichtpunten langs Trail Ridge Road en de andere schilderachtige routes. Verder leven er in Rocky Mountain National Park hertenkuddes, elanden, dikhoornschapen en coyotes. Rode lynxen en poema’s sluipen er ook rond, maar deze dieren zijn zo schuw dat ontmoetingen met mensen erg zeldzaam zijn. In het Rocky Mountain National Park leven wel zwarte beren, maar geen grizzly’s. 

Geschiedenis

Archeologische vondsten in het park duiden erop dat er tienduizend jaar geleden al menselijke activiteit was. De regio behoort van oudsher toe aan allerlei indianenvolken, zoals de Ute en de Arapaho. Zij trokken rond op zoek naar wild en plantaardig voedsel. Hoewel in de negentiende eeuw veel Spaanse ontdekkers en Franse bonthandelaren voet op Amerikaanse bodem zetten, trok niemand de hoge bergen van de Rocky Mountains in. De indianen kwamen, in vergelijking met volken in beter begaanbaar gebied, pas laat in aanraking met kolonisten.

Rufus Sage maakte in 1843 de eerste aantekeningen over de wonderen van de Rockies. De Pikes Peak gold rush (later bekend als de Colorado gold rush), trok in 1859 mijnbouwers naar de streek. Al snel bleek dat het water in de omgeving meer opleverde dan de zoektocht naar goud. Met water uit de Colorado maakten de nieuwe bewoners het land vruchtbaar voor akkerbouw en veeteelt. Ook toeristen ontdekten de regio.

Belangrijk voor de totstandkoming van het nationale park was Enos Mills. In 1844 verhuisde de 14-jarige Enos naar de regio van het huidige Rocky Mountain National Park. Hij werd gegrepen door de schoonheid van de natuur en beklom Longs Peak meerdere malen. Enos zette zich in voor de creatie van een nationaal park. Hij schreef brieven, artikelen en gaf lezingen over het gebied, om zo zijn droom te verwezenlijken. Op 26 januari 1915 was het zover: president Woodrow Wilson tekende de Rocky Mountain National Park Act.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan