14x dino's zien in Noord-Amerika

bijgewerkt op za 12 sep 2020 8:00

Dinosaurussen blijven fascineren. Van kleine exemplaren tot enorme goedzakken of killers met vlijmscherpe tanden en klauwen. Op veel plekken in Noord-Amerika zijn de restanten van dinosaurussen gevonden die zo’n 65 miljoen jaar geleden uitstierven. Dit zijn de belangrijkste plaatsen in Amerika en Canada waar je terecht kunt om dinoskeletten, vindplaatsen en fossielen te zien.

1. Drumheller, Alberta

The World's Largest Dinosaur, Drumheller

Met stip op één: Alberta in Canada. Hier zijn de meeste dinosaurusfossielen ter wereld gevonden. Op zo’n anderhalf uur rijden van Calgary in het hart van de Badlands ligt Drumheller, de ‘Dinosaur Capital of the World’. Beklim hier ‘the World’s Largest Dinosaur’ voor een fantastisch uitzicht over de Badlands. Een grote trekpleister hier is het Royal Tyrell Museum of Paleontology dat de grootste collectie dinofossielen van Canada herbergt. In de Dinosaur Hall vind je meer dan 40 dinoskeletten van onder andere de Stegosaurus, Triceratops en de gevreesde Tyrannosaurus rex. In het Preparation Lab krijg je een kijkje achter de schermen en kun je zelf (replica’s van) fossielen opsporen.

2. Dinosaur Provincial Park, Alberta

Dinosaur Provincial Park, Alberta

Vanuit Drumheller rijd je in zo’n twee uur naar het Dinosaur Provincial Park. Op deze UNESCO World Heritage Site werden meer dan 58 verschillende dinosoorten ontdekt. Vanuit het visitor center worden safari’s georganiseerd voor het hele gezin. Je gaat met een ranger op pad en bezoekt de vindplaatsen van botten en fossielen. Verder richting het zuiden kom je bij Devil’s Coulee Dinosaur & Heritage Museum in Warner dat de eerste nestplaats van dino’s was. Iets ten noorden van Edmonton kunnen jonge dinofans hun hart ophalen in het Jurassic Forest in Gibbons. Wandel door dit 40 hectare grote prehistorische reservaat en laat je verrassen door levensgrote dinosaurussen.

3. Los Angeles, Californië

Los Angeles

The Dinosaur Hall in het Natural History Museum of Los Angeles County telt honderden fossielen. Je ziet hier het groeiproces van een T-rex en ook dat van de Triceratops en de langnek Mamenchisaurus. In het Dino Lab mogen kinderen de fossielen aanraken! Ben je de dino’s nog niet zat? Ga dan voor de ultieme dino-ervaring naar Wonder of Dinosaurs, een indoor pretpark bij Redondo Beach dat uiteraard helemaal in het teken staat van… dino’s!

4. Dinosaur National Monument, Utah/Colorado

Dinosaur National Monument, Colorado

Over de bergen en canyons van het onherbergzame Utah stapten ooit dinosaurussen rond. Hun restanten zijn nog steeds ingebed in de rotsen van Dinosaur National Monument in Utah en Colorado. Bezoek het fascinerende Dinosaur Quarry Exhibit Hall in Vernal (Utah) waar meer dan 1500 fossielen van dinobotten uitgestald liggen, waaronder die van de Allosaurus, de Stegosaurus en de Diplodocus die wel 27 meter lang kon worden. Speciaal voor kinderen heeft het Dinosaur National Monument een Junior Ranger Program.

5. Salt Lake City, Utah

Museum of Ancient Life, Utah

Iets ten zuiden van Salt Lake City bevindt zich het Museum of Ancient Life in Thanksgiving Point. Hier vind je 60 complete dinoskeletten waaronder twee van de Tyrannosaurus rex en ‘s werelds meest complete skelet van de Stegosaurus. In het Junior Paleo Lab kunnen kinderen hun eigen fossielen opgraven. Ten noorden van Salt Lake City ligt Ogden’s George S. Eccles Dinosaur Park. Met 125 realistische replica’s van dino’s (met geluids- en lichteffecten) is het een leuk park voor kinderen.

6. Albuquerque, New Mexico

Albuquerque

Het is Albuquerque’s grootste gezinsattractie: het New Mexico Museum of Natural History & Science Als bezoeker wandel je door 12 miljard jaar geschiedenis. Overweldigend zijn de skeletten op ware grootte, maar ook de Evolator, een ‘tijdreismachine’ naar de tijd waarin dino’s op aarde rondliepen, is de moeite waard.

7. Thermopolis, Wyoming

Thermopolis

Het Wyoming Dinosaur Center in Thermopolis herbergt meer dan 30 dinoskeletten waaronder die van de Triceratops en de Velociraptor. Het hoogtepunt is de Supersaurus en de zeldzame fossiel van de Archaeopteryx. Het museum biedt ook een ‘Dig for a Day Program’ (eind mei tot begin september) waarbij je met de hele familie naar een opgravingssite gaat om te zoeken naar echte dinobotten. Vind je een fossiel? Dan mag je het zelf een naam geven en wordt het onder jouw naam geregistreerd.

8. Chicago, Illinois

Field Museum, Chicago

Het Field Museum in Chicago wordt gezien als een van de beste historische musea ter wereld. Dit museum is ook de thuisbasis van onze fictieve archeoloog Indiana Jones (van de films). De expositieruimte is enorm. Dus mocht je niet overal aan toekomen: sla vooral de Stanley Field Hall niet over. Hier staat namelijk Sue, het grootste en meest complete T-rex skelet dat ooit is gevonden en Máximo de Titanosaurus. Voor kinderen is het Chicago Children’s Museum een aanrader. Er wordt een expeditie naar de Sahara nagebootst waar een nieuwe dino werd ontdekt: de Suchomimus.

9. Toronto, Ontario

Royal Ontario Museum, Toronto

Het Royal Ontario Museum in Toronto is het grootste natuurhistorisch museum van Canada. De collectie bestaat uit zo’n zes miljoen objecten, waaronder een verzameling fossielen. Op de tweede verdieping wachten onder andere de Quetzalcoatlus, een vliegende dino met een vleugelspanwijdte van 12 meter en Gordo, die met z’n 27 meter lengte de grootste van de drie Barosaurus skeletten is. Ga je met het hele gezin? Trek dan een hele dag uit voor een bezoekje aan dit kindvriendelijke museum.

10. Philadelphia, Pennsylvania

The Academy of Natural Sciences, Philadelphia

Op het terrein van de Drexel University in Philadelphia bevindt zich het Academy of Natural Sciences met een van de beste natuurhistorische collecties ter wereld. Voor de dino’s moet je in de Dinosaur Hall zijn, met als masterpiece de Tyrannosaurus rex: een van de grootste roofdieren die ooit op aarde rondliep. Het museum beschikt over nog 30 dino’s, waaronder de Avaceratops en een Tylosaurus. Daarnaast kun je hier ook voetafdrukken en dinosauruseieren bezichtigen. Voor autistische kinderen en hun familie opent het museum soms de deuren buiten de normale openingstijden.

11. Pittsburgh, Pennsylvania

Pittsburgh

Tijdens je zoektocht naar dino’s mag een bezoek aan het Carnegie Museum of Natural History niet ontbreken: de thuisbasis van de eerste T-rex die ooit werd ontdekt. Het standbeeld van Dippy the Dinosaur voor het museum herinnert daaraan. De tentoonstelling ‘Dinosaurs in their Time’ bevat originele fossielen uit het Mesozoïcum tijdperk. Bij de ‘Western Interior Seaway’ reis je naar de Krijtzee met prehistorische reuzen van de oceaan, zoals een Plesiosaur en een Mosasaur.

12. New York, New York

American Museum of Natural History, New York

Als je het American Museum of Natural History binnenloopt, word je begroet door de 15 meter Barosaurus. Het museum beschikt over twee hallen met fossielen en modellen van de Tyrannosaurus rex en de Allosaurus. De nieuwste aanwinst is een 37 meter lange Titanosaurus die recent in Patagonië (Zuid-Amerika) werd ontdekt. In de Discovery Room kunnen kinderen eieren opgraven van de Oviraptor. Aan de andere kant van de Hudson-rivier in New Jersey bevindt zich het Field Station: Dinosaurs (eind juni tot begin november). In het themapark voor kinderen van 3 tot 11 jaar staan levensgrote dino’s die je met hun licht- en geluidseffecten de stuipen op het lijf jagen!

13. Washington DC

Smithsonian Museum of Natural History,

Natuurlijk mag je het Smithsonian Museum of Natural History in Washington D.C. niet overslaan. Na een renovatie van bijna vijf jaar opende het David H. Koch Hall of Fossils in juni 2019 opnieuw zijn deuren. Je vindt er tal van skeletten en fossielen, maar het museum is vooral trots op het meest complete skelet van de Tyrannosaurus rex. Dit is het populairste museum in Washington voor gezinnen, dus wees er vroeg bij om de drukte te vermijden.

14. Atlanta, Georgia

Fernbank Museum

Het Fernbank Museum of Natural History in Atlanta is een van de grootste natuurwetenschappelijke musea in het zuidwesten van Amerika. Dit is de enige plek ter wereld waar je een volledig skelet van de Argentinosaurus kunt bewonderen. In de permanente tentoonstelling ‘Giants of the Mesozoic’ wordt het leven op de badlands in Patagonië (Argentinië) nagebootst, waar de grootste dino’s ter wereld werden gevonden. In het nabijgelegen Stone Mountain Park vind je Dinosaur Explore, een attractie met 20 levensgrote dino’s.

Bonus: in de voetsporen van Jurassic Park in Hawaï

Polulu Valley, Hawaii

Voor deze bonus smokkelen we een beetje. Treed in de voetsporen van de reusachtige dino’s en reis af naar Hawaii. De imposante bergen en groene jungle geven je het idee dat je miljoenen jaren terug stapt in de tijd. En dat zagen filmmakers ook. Echte dinosporen vind je op Hawaï niet, wel herken je vast filmlocaties van bekende films als Jurassic Park (maar ook Lost, Godzilla, Pearl Harbor en Hawaï Five-O) die hier werden opgenomen. In de Ka’a’awa Valley op Oahu bij de Kualoa Ranch Jurassic Valley kun je een tour maken langs bekende filmlocaties.

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan