Dinosaur Provincial Park, Alberta

dinosaur provincial park alberta Een van de dieren die menig persoon ontzag inboezemt, is de dinosauriër. De omvang van het dier en het feit dat hij uitgestorven is, stimuleert onze fantasie. Mensen die ernaar verlangen om te zien waar de dinosauriërs leefden, kunnen in het Dinosaur Provincial Park terecht. In dit park wordt de gedachte aan de dinosauriërs levend gehouden door een aanhoudende zoektocht naar fossielen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fossielen van dinosauriërs

In het Dinosaur Provincial Park is een grote hoeveelheid botten en fossielen van dinosauriërs gevonden. De fossielen zijn afkomstig van meer dan vijfendertig soorten dinosauriërs, die ongeveer vijfenzeventig miljoen jaar geleden leefden. De soorten zijn onder te verdelen in 34 generaties uit 12 families. Enkele soorten dinosauriërs die gevonden zijn, zijn: Ankylosauria, Ceratopia, Dromaeosauridae, Hadrosauridae en Tyrannosauridae. Naast dinosauriërfossielen, zijn er ook fossielen van vissen, amfibieën, reptielen en buideldieren opgegraven. Op dit moment worden er nog steeds fossielen opgegraven. Onder leiding van een gids kun je opgravingen bezoeken en zelf naar botten speuren. Voor meer info over alle tours en activiteiten kun je kijken op de website over Dinosaur Provincial Park van Alberta Parks.

dinosaur provincial park alberta

Fossieltentoonstellingen

Het Royal Tyrrell Museum (in Drumheller, zie 'omgeving') heeft een veldstation in het park. Hier staan skeletten, modellen en muurschilderingen van dinosauriërs. Daarnaast zijn er twee tentoonstellingen van fossielen, die langs de ‘public loop route’ liggen. Je kunt ze het hele jaar bezichtigen, mits de wandelroute op dat moment toegankelijk is.

dinosaur provincial park alberta

Visitor Centre

Hier kun je tentoonstellingen en films over dinosauriërs, fossielen en het park bekijken. Er is ook een winkel waar je souvenirs kunt kopen. Het Visitor Centre van Dinosaur Provincial Park is het hele jaar geopend. In de zomer zijn er voorlichtingsprogramma’s.

Visitor Centre

John Ware's Cabin

In dit huis, vlakbij het Visitor Centre, bracht John Ware zijn dagen door. Hij was een Afrikaans-Amerikaanse cowboy, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Alberta. De cabine is in juli en augustus in het weekend geopend.

dinosaur provincial park alberta

Wandelingen

In de zomer zijn er rondleidingen in Dinosaur Provincial Park. Je kunt het park ook zelf verkennen en bijvoorbeeld één van de vijf wandelroutes lopen. Twee van deze wandelroutes zijn ook voor rolstoelers toegankelijk. Men raadt wandelaars met klem aan om op de paden te blijven, in verband met erosie.

dinosaur provincial park alberta

Landschap

De regio rond Dinosaur Provincial Park wordt gekenmerkt door een plat tot licht golvend landschap, met een aantal hoge bergen en kloven. In de IJstijd zijn de bergen door het water en de wind in karakteristieke vormen geduwd. Dit proces wordt tegenwoordig voortgezet door afvoerwater en water uit prairiebeekjes, dat langs de bergen stroomt. Men noemt deze bijzondere en kale berggebieden ‘badlands’. In het park loop je niet alleen door ‘badlands’, maar ook door graslanden. Een klein deel van het park bestaat uit waterrijke plaatsen, die ontstaan zijn door de loop van de Red Deer River. Deze plaatsen worden gekenmerkt door spitse zandbanken en brede terrassen. Op de terrassen groeien een groot aantal verschillende planten. Het betreft zowel wilgenbosjes die net uit de grond komen, als oudere begroeiing, zoals populierenbossen. Er leven veel dieren in het park, waaronder enkele bedreigde vogelsoorten. Zij kunnen hier goed overleven, dankzij het milde winterklimaat en het overvloedige voedsel.

red deer river valley, dinosaur provincial park alberta

Omgeving

Royal Tyrrell Museum of Palaeontology

In Drumheller, op twee uur rijden van het Dinosaur Provincial Park, bevindt zich een museum met de grootste collectie fossielen uit het park. Bezichtig meer dan 130.000 fossielen en neem zeker een kijkje bij de Dinosaur Hall. Hier staan circa veertig dinoskeletten opgesteld, waaronder een geraamte van een Tyrannosaurus rex.

dinosaur provincial park alberta

Vervoer

Het Dinosaur Provincial Park ligt ongeveer tweeënhalf uur rijden richting het Zuidoosten vanaf Calgary. Vanaf Brooks is het ongeveer een half uur rijden richting het Noordoosten. Je kunt het Dinosaur Provincial Park met de auto bereiken via Highway 876 en 873. Op het gedeelte van Highway 876 dat tussen Patricia en de Trans Canada Highway ligt, is het oppervlak kiezelachtig. Bovendien rijden er veel vrachtwagens. Op de website van het park wordt automobilisten dan ook aangeraden om Highway 873 te nemen, via Brooks en North.

Feiten

Staat Alberta
County Newell County No. 4 / Special Area No. 2
Oppervlakte 73,29 km2

Klimaat

Het klimaat van de subregio waar het park toe behoort,  zorgt voor warme zomers. Er is veel wind, maar er valt weinig neerslag. Door de droogte zijn er weinig permanente waterstromen te vinden in het park.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Dinosaur Provincial Park begint vijfenzeventig miljoen jaar geleden, in de Cretaceous periode. Er leefden destijds veel verschillende dieren in het gebied: vogels, vissen, reptielen, amfibieën, zoogdieren en niet te vergeten: dinosauriërs. Toen deze dieren overleden, bleven hun skeletten behouden in de modder, die door de rivieren was afgezet. Natuurlijke processen zorgden ervoor dat er uit deze skeletten fossielen ontstonden. De fossielen werden bedekt met nieuwe lagen bezinksel, waardoor ze behouden bleven.

Aan het einde van de laatste IJstijd, 13.000 jaar geleden, drongen grote hoeveelheden smeltwater het gebied binnen. Hierdoor kwamen de fossielen voor het eerst bloot te liggen. Het smeltwater vormde tevens de Red Deer River Valley.

Op 27 juni 1955 werd het gebied officieel geopend als park. Men deed dit ter ere van Alberta’s 50ste jubileum jaar. De eerste opzichter van het park was Roy Fowler. Tussen 1979 en 1991 werd er intensief naar fossielen gezocht. Het resultaat oversteeg de verwachtingen: 23.347 fossiel-onderdelen, waarvan 300 dinosauriërs, werden gevonden in het park. De fossielen werden naar musea vervoerd.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan