Vogels spotten in Noord-Amerika

Voor vogelvrienden Bernard en Joke van Doormaal is een reis niet compleet zonder het spotten van vogels. Dus toen ze hun reis door Noord-Amerika uitstippelden, zochten ze meteen uit welke vogels ze waar konden verwachten. Tijdens hun vakantie trokken ze er op uit om die vogels met hun camera vast te leggen. Bernard: “Deze reis door Noord-Amerika is voor vogelspotters de moeite waard! Dit zijn de vogels die je zoal tegen kunt komen, mét een korte beschrijving erbij."

Vogels Noord-Amerika

Badlands National Park

Vrijwel in alle gebieden komen wij de prachtige lijsterachtige American Robin tegen. Zij zijn vaak al op de camping te vinden. Het mannetje is intenser van kleur dan het vrouwtje, zoals algemeen in de vogelwereld. Ook de Common Grackle is een veel voorkomende vogel. Zij houden ervan om in groepjes rond te zwerven op zowel akkers als campings. Daarbij laten zij zich goed horen. Bekijk deze vogel eens goed want deze glanst in vele fluoriscerende kleuren.

American Robin Common Grackle

Een goede plek om vogels te spotten in Badlands National Park is achter het Visitor Center Ben Reifel. Hier zien wij al snel hoog in de lucht Turkey Vulture zweven. Deze vogel maakt gebruik van de thermiek. Het is een soort uit de familie van de gieren en zoeken naar kadavers. Ze laten zich leiden door hun goede zichtvermogen en geurherkenning. De Towhees Articus is een kleurrijke vogel. Op de foto zie je het mannetje met zwarte bovenkant. De bovenkant van het vrouwtje is meer grijs tot leigrijs. Zij zoeken hun voedsel voornamelijk op de grond.

Turkey Vulture Towhees Articus

Direct achter het Visitor Center zagen we voor het eerst de Mountain Bluebird: een vrij algemene vogel die leeft in open gebieden. Wij kwamen hem meerdere malen tegen. Ze jagen op vliegende insecten vanaf een tak of spriet dat boven het maaiveld uitsteekt en nestelen in holtes. Wij vonden een paartje Moutain Bluebirds op een parkeerplaats waar zij een nestholte zochten in een horizontale pijpafscheiding. Deze vogel laat zich makkelijk benaderen. Via een gravelweg kwamen we in een prairie-achtig gebied waar enkele bizons graasden en we zagen hier de Horned Lark. Het verbaasde ons hoezeer een Horned Lark op de strandleeuwerik op Texel lijkt!

Mountain Bleubird Horned Lark

Wyoming

Op parkeerplaatsen, langs weilanden en open gebieden zien we een veel zingende vogel, de Meadowlark, met hetzelfde gedrag als onze veldleeuwerik. Bij zonsopkomst is hun gezang al te horen. Ze zijn vaak te vinden op weidepaaltjes. De Cedar Waxwing (Pestvogel) komt vaak in groepjes voor. In Nederland komt er weleens een invasie van Pestvogels binnen die zich te goed doen aan allerlei bessen. Een echte late herfst-winter vogel.

Meadowlark Cedar Waxwing

Yellowstone National Park

Via de East Entrance rijden we Yellowstone National Park binnen. We zijn er nog maar net als we twee Sandhill Cranes (kraanvogels) in een moerasgebied zien. Meerdere malen hebben wij Sandhill Cranes gezien in open gebieden. In Nederland komt de kraanvogel voornamelijk als trekvogel voor.

Sandhill Crane Tree Swallow

Wij rijden langs stromend water richting Old Faithfull: ideaal terrein voor de Osprey (visarend). Die vinden we dan ook in een kale boom aan het water. Meerdere malen hebben wij een Osprey zien “vissen” boven stromend water, en mét resultaat! De Tree Swallow doet zijn naam eer aan. Vlak bij de parkeerplaats van het Lower Geijser Basin bevinden zich langs het pad kale bomen met nestholtes. Deze Tree Swallow is mooi in het zonlicht en kleurt dan blauw groen.

Osprey in een boom Osprey in vlucht

Grand Teton National Park

Op onze camping Gros Ventre Campground bij Grand Teton National Park spotten wij niet alleen opnieuw de Mountain Bluebird maar ook spechten, de Northern Flicker. Dat kan een Yellow Flicker zijn of een Red Shafted Flicker. Het verschil is alleen te zien aan de onderkant van de vleugels die je pas ziet op het moment dat ze wegvliegen.

Northern Flicker Northern Flicker

Tussen Grand Teton en Salt Lake City

Aan de rand van een groot meer zien wij een groep American White Pelicans met op de voorgrond een groep Caspian Tern. Vrij in het veld is het niet makkelijk de vogels te benaderen. Het kost enige tijd dicht genoeg bij de vogels te komen om acceptabele foto’s te maken. De luchttrillingen wegens de warmte spelen een rol in de kwaliteit van de foto’s. Net als de Blauwe Reiger in Nederland is een enkele American White Pelican een grote vriend van plaatselijke vissers.
In de bosschages van dit meer zien we een groep American Goldfinch. Slechts één foto kon ik maken. Het is een opvallende vogel dat niet voor niets deze naam draagt. Onze Goudvink is ook een zaadeter die wij graag op onze voedertafels zien. Ook deze American Goldfinch is in bebouwd stadsgebied een graag geziene gast bij de mensen in de tuin.

American White Pelican American Goldfinch

Bryce Canyon

De naam zegt het al: de Cassins Finch behoort tot de vinkenfamilie. Op de foto’s zie je zowel een mannetje als een vrouwtje. Voornamelijk zaden staan op het menu van deze dieren. Zij zijn meestal te vinden in naaldbomen, zo ook in Bryce Canyon. In Bryce Canyon kan op verschillende punten gestart worden met een wandeling die tot de bodem gaat van dit NP waar je de Pygmy Nuthath en de Eastern Phoebe kunt vinden.

Cassins Finch male Cassins Finch female
Pygmy Nuthath Eastern Phoebe

Meer dieren spotten?

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan