Philadelphia, Pennsylvania

Philadelphia Pennsylvania Philadelphia, een letterlijke vertaling van het Griekse woord voor ‘broederliefde’, behoort tot de grootste steden van Amerika. 'Philly', zoals de stad in de volksmond ook wel genoemd wordt, vertegenwoordigt een belangrijke rol in de Amerikaanse geschiedenis. Zo was het de plek waar de Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. De vele historische gebouwen, parken en musea vormen een mooi contrast met de moderne wolkenkrabbers in het centrum van Philadelphia. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Independence National Historic Park

Philadelphia heeft veel nationale historische plaatsen die gerelateerd zijn aan de totstandkoming van de VS. Het Independence National Historic Park in het historische centrum (‘Old City’) heeft twee grote publiekstrekkers: de Independence Hall en het Liberty Bell Center. In de Independence Hall werd in 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring getekend en in het Liberty Bell Center vind je de vrijheidsklok die symbool staat voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Tussen maart en december dien je van tevoren tickets (met specifieke datum en tijd) te halen voor een rondleiding door de Independence Hall. De tickets zijn gratis verkrijgbaar bij het Independence Visitor Center; zorg dat je ‘s morgens vroeg aanwezig bent! Naast de Independence Hall staat de Old City Hall, die ook een bezoek waard is. Rond 1790 was het de zetel van de gemeenteraad en het US Supreme Court. Aan de andere kant van de Independence Hall staat de Congress Hall. Het Congres kwam hier samen en de presidenten George Washington (tweede termijn) en John Adams legden er hun presidentiële eed af.

Philadelphia

Philadelphia Museum of Art

Het Philadelphia Museum of Art behoort tot de grootste kunstmusea van het land. De collectie concentreert zich vooral op Aziatische, Amerikaanse en Europese kunst, met speciale aandacht voor Auguste Rodin. Andere aanraders voor kunstliefhebbers zijn de Pennsylvania Academy of the Fine Arts (de oudste kunstacademie in de VS met een mooi museum) en het Kimmel Center for Performing Arts, waar je kunt genieten van hoogstaande muzikale optredens, variërend van klassiek tot pop. De trappen van het Museum of Art werden in één klap wereldberoemd dankzij de bekende scenes uit de Rocky-films. Tegenwoordig behoren de 'Rocky Steps' tot de drukst bezochte attracties van Philadelphia. Bij de trappen prijkt een bronzen beeld standbeeld van de bokser.

Rocky Steps, Museum of Art, Philidelphia

Philadelphia City Hall

Philadelphia’s 'nieuwe' stadhuis is met een toren van 167 meter het hoogste overheidsgebouw van Amerika. Bovenop het gebouw bevindt zich een ruim elf meter hoog standbeeld van William Penn, de stichter van Philadelphia en het naar hem vernoemde Pennsylvania. Onder het standbeeld, op een hoogte van ongeveer 150 meter, bevindt zich een uitzichtplatform, dat bereikt kan worden per lift.

Philidelphia City Hall

Reading Terminal Market

Philly kent een rijke foodcultuur. Breng voor de beroemde Philly Cheesesteaks, maar ook voor verse donuts, groente en fruit, een bezoekje aan de overdekte foodmarkt Reading Terminal Market. Je vind hier meer dan 100 kraampjes met heerlijke lekkernijen die je gelijk kunt opeten op een van de terrassen. De originele Philly Cheesesteaks (een broodje met plakjes biefstuk en gesmolten kaas) proef je bij Pat’s King of Steaks, maar dit beroemdste gerecht van Philadelphia vind je in de hele stad op de menukaart.

Philidelphia Reading Market

Philadelphia Magic Gardens

Deze mooie stadstuin aan 1020 South Streeth begon als een project om de buurt te verbeteren. Kunstenaar Isaiah Zagar versierde de plek met een mozaïek van stenen, tegeltjes, spiegeltjes, porselein en flessenglas. In de zomer zijn er regelmatig concerten. 

Bezienswaardigheden Philadelphia

University of Pennsylvania

De universiteit van Pennsylvania (kortweg ‘Penn’) is een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van de VS. De beste manier om de campus en de cultuur te ontdekken is door mee te gaan met een tour onder begeleiding van een student. Voor een tour dien je je van tevoren aan te melden bij het Office of Admissions, in de College Hall. Het is eveneens mogelijk om zelf een campustour te volgen. Breng dan zeker een bezoek aan het Museum of Archaeology and Anthropology.

Penn University, Philadelphia

Eastern State Penitentiary

Ook de moeite waard om te bezoeken is deze voormalige gevangenis. Het stond na de bouw in 1829 model voor vele andere gevangenissen. Er zaten beruchte criminelen gevangen, onder wie Al Capone en bankovervaller Willie Sutton. Volg een audiotour, bekijk de bijzondere kunsttentoonstellingen en kom meer te weten over het strenge leven tussen vier muren. Gek op griezelen? Bezoek dan ‘s avonds Terror Behind the Walls en ervaar de horror van een behekste gevangenis.

Eastern State Penitentiary, Philidelphia

Queen Village

Hoewel het een van de oudere wijken van Philadelphia is, bruist Queen Village van de energie. De kluwen aan straten van de voormalige arbeiderswijk worden omringd door smalle huizenblokken en is tegenwoordig populair bij liefhebbers van mode en eten. De combinatie van de unieke geschiedenis en de locatie aan het water maken het tot een charmante wijk die je al lopend of op de fiets kunt verkennen. Slenter over Fashion Row: het deel van 4th Street dat bekendstaat om haar restaurants, kleding- en stoffenwinkels. De zuidkant van Second Street beschikt over veel openbaar groen en populaire cafés, terwijl de straat aan de noordzijde uitmondt in Headhouse Square: een historisch gedeelte vol restaurants en cafés en waar iedere weekend Philly’s belangrijkste boerenmarkt wordt gehouden.

Bezienswaardigheden Philadelphia

Love Park en Fairmount Park

Een fijne plek om even tot rust te komen is het uitgestrekte Fairmount Park, dat gekenmerkt wordt door glooiende heuvels, wandelpaden, waterpartijen en groene bossen. Wandelen, picknicken, paardrijden en fietsen zijn populaire activiteiten. Neem ook een kijkje bij de historische landhuizen, het opvangcentrum voor wilde dieren en de Philadelphia Zoo. Wil je liever een park in het bruisende centrum, bezoek dan het beroemde Love Park, met het standbeeld van Robert Indiana.

Love Park, Pennsylvania

Historische musea

In het National Constitution Center kom je alles te weten over de geschiedenis en het belang van de Amerikaanse grondwet. Naast de Independence Hall ligt het Philadelphia History Museum, dat helemaal in het teken staat van de regionale geschiedenis van Philadelphia en omgeving. Meer historie vind je in het National Museum of American Jewish History en het African American Museum.

Art Museum, Philidelphia

Barcade

Is het geen mooi weer tijdens je bezoek aan Philadelphia? Dan kan speelhal Barcade uitkomst bieden. Er staan bijna veertig speelkasten waar je je kunt uitleven met Tetris en Crystal Castles. Voor wie niet houdt van gamen, is er ook een bar. 

Barcade, Philidelphia

Zomerfestivals

In de zomer zijn er regelmatig evenementen en (food)festivals in Philadelphia. Zo is er tussen mei en de herfst een foodfestival op de Navy Yard, een oude scheepswerf aan South Broad Street. Bij foodtrucks kun je allerlei heerlijkheden kopen zoals wafels, crêpes of Oost-Europese pierogi. Aan de Delaware River verschijnt tussen mei en september een pop-uppark, compleet met schepen, terrassen, een hangmatpark, drijvende tuinen en sprookjesachtige verlichting. Controleer voor je bezoek even online of bij het visitor center wat er te doen is en wanneer. 

Zomerfestivals, Philadelphia Pennsylvania

Omgeving

Valley Forge National Historical Park

Op 19 december 1777 trok het leger van President Washington door Valley Forge - vermoeid, koud en slecht voorbereid op de barre winter. Ze sloegen hier hun kamp op en verzamelden kracht voor de Slag om Monmouth; een oorlog tegen het Engelse leger die in juni plaatsvond. Je kunt de Joseph Plumb Martin Trail (10,6 km) wandelen langs belangrijke historische punten. Relatief vlakke wandelroutes zijn de River Trail en de Valley Creek Trail; stevigere wandelingen zijn die naar Mount Joy en Mount Misery. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend en ligt aan 1000 North Outer Line Drive in King of Prussia. Je rijdt vanuit Philadelphia-centrum in een half uur naar Valley Forge National Historical Park.

Valley Forge National Historical Park

Vervoer

De Southeastern Pennsylvania Transportation Authority (SEPTA) verzorgt vervoer met bussen, treinen, metro’s en trams in Philadelphia en verbindt de stad met de omliggende gebieden. Ook PATCO Speedline heeft metro’s in en buiten de stad. Philadelphia is met omliggende grote steden verbonden door de langeafstandsbussen van Greyhound Lines en door spoorwegen.

Feiten

Staat Pennsylvania
County Philadelphia
Oppervlakte 367 km²
Hoogte 12 meter
Inwoners 1.526.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers in Philadelphia zijn warm en vochtig. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met gemiddelde temperaturen rond de 26 graden, maar hittegolven zijn geen uitzondering. In de winter kan het behoorlijk koud worden met een temperatuur rond het vriespunt. Er is sprake van gemiddelde sneeuwval, hoewel er soms wel eens sneeuwstormen kunnen voorkomen. In de herfst en lente is het goed toeven in Philadelphia, met een mild klimaat en weinig neerslag.

Sport

Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Philadelphia. De stad der broederliefde wordt namelijk vertegenwoordigd op het hoogste niveau in de vier de belangrijkste nationale sporten: American football (Philadelphia Eagles), basketbal (Philadelphia 76ers), honkbal (Philadelphia Phillies) en ijshockey (Philadelphia Flyers). Al deze professionele sportteams wonnen vanaf 1987 jaren achter elkaar geen enkel kampioenschap meer. Dit werd toegeschreven aan de zogenaamde vloek van William Penn. In maart 1987 werd namelijk in Philadelphia een wolkenkrabber gebouwd, die boven het standbeeld van William Penn uittorende. Er is zelfs een gelijknamige documentaire over de vloek gemaakt.

Geschiedenis

Voordat er Europese kolonisten arriveerden in het gebied dat nu Philadelphia heet, leefden er Lenape-indianen. Britten, Nederlanders en Zweden zetten in het begin van de jaren 1600 als eersten voet aan wal. In 1681 voerde de Brit William Penn het gezag over het gebied, die als een van de weinige koloniale heersers goed contact onderhield met de lokale bevolking. Penn tekende samen met opperhoofd Tammany een verdrag van vriendschap en noemde vervolgens de stad 'Philadelphia', wat herleid is van het Griekse 'φιλεω' (phileo, houden van) en 'αδελφος' (adelphos, broeder). Er was een levendige handel en er heersten relatief goede leefomstandigheden. Zo waren er in 1750 al de eerste ziekenhuizen en voorzieningen.

Het belang van Philadelphia voor de Engelse koloniën in Amerika zorgde ervoor dat de stad een belangrijk centrum werd in de Onafhankelijkheidsoorlog. In de stad was het ‘Second Continental Congress’ gevestigd, het congres dat op 4 juli 1776 een einde maakte aan de oorlog tussen de Amerikaanse staten en Groot-Brittannië door de Onafhankelijksverklaring te tekenen.

Hoewel de federale overheden in 1800 vanuit Philadelphia naar het nieuwe Washington DC verhuisden, bleef Philadelphia het grootste financiële en culturele centrum van het land. Toen New York Philadelphia in dit opzicht voorbij streef, werd de stad door de aanleg van wegen, kanalen en spoorwegen het industriële centrum van Amerika. In de negentiende eeuw trok vooral de textielindustrie veel Europese migranten aan. Tussen 1880 en 1930 groeide de populatie Afro-Amerikanen explosief.

In de twintigste eeuw stagneerde de bevolkingsgroei en sloten veel fabrieken en bedrijven hun deuren. De overheid besloot als reactie daarop meer dienstverlenende bedrijven aan te trekken en begon de stad te promoten als bestemming voor toeristen. Wijken werden gerestaureerd, verbeterd en aantrekkelijker gemaakt, er verrezen glazen wolkenkrabbers en historische locaties kregen een nieuwe bestemming.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan