We love Philly: de mooiste bezienswaardigheden van Philadelphia

Onze reisadviseurs zijn al jaren dol op 'Philly' vanwege de historische highlights en het knusse centrum vol gezellige terrasjes. Het verbaast ons dus niets, dat Lonely Planet het pasgeleden uitriep tot Beste Amerikaanse stad om in 2024 te bezoeken. In deze blog lees je waarom een bezoek aan Philadelphia altijd een goed idee is, of het nu is als stopover tijdens je vliegreis of als onderdeel van jouw auto- of camperreis door Oost-Amerika.

Love Sign Philadelphia

1. Een van Amerika's meest iconische en historische locaties

Een bezoek aan Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania is een duik in het verleden. Eén gebouw steekt er met kop en schouders bovenuit: de Independence Hall. Hier werd in 1776 de Declaration of Independence getekend en later ook de Grondwet.

Independence Hall maakt deel uit van het Independence National Historical Park, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is wat je noemt een must visit. Tickets reserveer je vooraf online via recreation.gov. Naast de Independence Hall staat de Old City Hall, die ook een bezoek waard is. Rond 1790 was het de zetel van de gemeenteraad en het US Supreme Court. Aan de andere kant staat Congress Hall. En niet veel verderop zie je de 'nieuwe' City Hall, met een toren van 167 meter het hoogste overheidsgebouw van Amerika. Ga naar het uitzichtplatform voor een mooi uitzicht.

'Waarom gebeurde dit allemaal in Philadelphia?', vraag je je misschien af. Het was in de achttiende eeuw met zijn 50.000 inwoners de grootste en belangrijkste stad in de Britse kolonie, met – na Londen – ook de grootste haven van het Britse rijk. Philadelphia was daarom een voor de hand liggende plaats om bijeen te komen in het Pennsylvania State House, de huidige Independence Hall.

Independence Hall in Philadelphia, Pennsylvania City Hall

2. Het symbool voor de vrijheid

Wandel (of fiets), nadat je Independence Hall hebt gezien, langs de Liberty Bell. Hoewel je deze klok niet meer kunt horen luiden, brengt hij de boodschap nog steeds luid en duidelijk over. De Liberty Bell staat internationaal bekend als symbool voor de vrijheid en had een belangrijke rol in het uitroepen van de Onafhankelijkheid. De Liberty Bell werd in 1776 op The Fourth of July geluid om de burgers van Philadelphia bijeen te roepen om de Declaration of Independence te horen voorlezen. Beroemd aan de klok is vooral de barst, die ondanks – of juist dankzij – ettelijke reparatiepogingen steeds groter is geworden. De Liberty Bell is gratis te bekijken, maar wordt als een van de belangrijkste Amerikaanse symbolen streng bewaakt.

De Liberty Bell in Philadelphia, Pennsylvania USA

3. Unieke en charmante buurten

Philadelphia prijst zich gelukkig met smalle, geplaveide straten met achttiende- en negentiende-eeuwse huizen waar de tijd heeft stilgestaan. De huisjes met trappetjes, bloembakken en luiken vragen erom gefotografeerd te worden. Een enkele bewoner heeft heel stijlvol de oorspronkelijke Stars and Stripes met dertien sterren uitgehangen. Fotogenieke locaties zijn Elfred's Alley en de wijk Queen Village, een oude wijk die tegelijkertijd bruist. Tussen de lange blokken arbeiderswoningen zijn leuke winkeltjes op het gebied van food & fashion. Fabric Row is de 'stoffenstraat', textielverkopers van de derde en vierde generatie delen de buurt met nieuwe boetieks, restaurants, tattoostudio's en andere bedrijven. In sommige wijken zijn kunstzinnige initiatieven opgezet. Philadelphia's Magic Gardens is een lichtend voorbeeld. Deze kleine stadstuin is versierd met mozaïek van stenen, tegeltjes, spiegeltjes, porselein en flessenglas. Park Güell in het klein.

historische plaatsen Philadelphia magic gardens

4. Levendige pleinen, pittoreske parken en een openlucht kunstgalerie

De vele parken en pleinen maken Philadelphia een gezellige stad, met groene oases van rust. Logan Square, waar in het midden de statige Swann Memorial Fountain schittert, is een van de vijf originele zeventiende-eeuwse pleinen van de stad. De boulevard, Benjamin Franklin Parkway, is Philly's versie van de Champs Elysées in Parijs. De boulevard strekt zich uit van City Hall tot het Philadelphia Museum of Art, met langszij vooraanstaande musea en mooie parkjes. Een van die parken is LOVE Park, waar je op de foto kunt met het ondertussen erg beroemde LOVE Sculpture.

Over beelden gesproken: kunst vind je overal in Philadelphia. Er zijn duizenden stukken op straat te bewonderen, deels dankzij de inspanningen van Philadelphia om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Slenter door Philadelphia om de mozaïeken, muurschilderingen, sculpturen en straatkunst te ontdekken die deel uitmaken van de openbare kunstgalerie van de stad.

Mural Arts Philadelphia, WeVenture en de Association for Public Art bieden rondleidingen met gids door de buitenkunst van de stad. Bezoekers kunnen ook online interactieve kaarten en audiogidsen raadplegen, om op eigen gelegenheid de stad te ervaren.

historische plaatsen Philadelphia fishtown mural

5. Alcatraz van het oosten

Een ander aspect van de geschiedenis wordt belicht in de Eastern State Penitentiary, een voormalige gevangenis, die later als inspiratie werd gebruikt voor Alcatraz in San Francisco. Beruchte criminelen zaten hier gevangen, onder wie Al Capone. Tijdens een bezoek kun je door de gangen en cellen dwalen, waarbij je een fascinerend inzicht krijgt in het strenge gevangenisleven van vroeger. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk, waaronder de Voices of Eastern State-audiotour. Voormalige gevangenen en bewakers vertellen hun verhaal. Voor een extra dimensie bezoek je in de herfst ‘s avonds de Halloween Nights.

Eastern State Penitentiary

6. Een feestje voor je smaakpapillen

Een van de meest iconische gerechten van Philadelphia is natuurlijk de Philly cheesesteak - een smakelijke combinatie van dun gesneden rundvlees (vaak ribeye steak), gesmolten kaas en gebakken uien op een zacht broodje. Sommige mensen voegen toppings toe zoals paprika, champignons of jalapeñopepers, afhankelijk van hun persoonlijke smaakvoorkeuren. Voor de beroemdste cheesesteaks ga je naar Geno's Steaks of Pat's King of Steaks, beide gelegen in South Philadelphia. Maar de culinaire scene van Philadelphia biedt meer dan alleen cheesesteaks. Struin over de bruisende Reading Terminal Market, waar meer dan tachtig kraampjes heerlijke lekkernijen verkopen die je gelijk kunt opeten in de gemeenschappelijke ruimte. Of bezoek een van de trendy restaurants van Fishtown, een wijk in opkomst. Bovendien heeft Philadelphia een levendige foodtruck-scene, variërend van gastronomische hamburgers tot exotische internationale smaken.

Foodies van over de hele wereld hebben geleerd dat Philadelphia een must-visit bestemming voor lekker eten is. Een aantal van Amerika's meest gerenommeerde chef-koks en restaurants zijn in Philly gevestigd. Je vindt het bewijs in de innovatieve menu’s, verfijnde cocktails en de groeiende lijst van wereldkeukens beschikbaar in de stad.

Genos Cheesesteaks Philadelphia Philly Cheesesteak

7. Rocky 1 t/m 6

Ben jij een Rocky-fan? Dan herken je onderstaande foto direct. De trappen naar het Philadelphia Museum of Art zijn misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Philadelphia. Deze 76 traptreden werden in een klap beroemd dankzij de Rocky-films van de toen nog onbekende Sylvester Stallone. De zes films waren kaskrakers en leverden meer dan een miljard dollar op. De ‘Rocky Steps’ worden gemarkeerd met een bronzen standbeeld van de bokser. En dan te bedenken dat de eerste Rocky-film eigenlijk een low budget-film was die in een paar weken moest worden gemaakt. De films bevatten nog veel meer scènes die in Philadelphia zijn opgenomen.

Rocky Steps bij het Art Museum Philadelphia

Meer over Philadelphia

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan