10 films in Philadelphia

Als je op de luchthaven van Philadelphia belandt, kun je je tijdens je overstaptijd amuseren met het bekijken van de filmaffiches die overal hangen. In al deze films deed de stad Philadelphia dienst als achtergronddecor. In deze blog: 10 films die opgenomen zijn in Philadelphia!

Philadelphia, Pennsylvania

#1 Philadelphia

Het spreekt vanzelf dat we beginnen met Philadelphia, de film uit 1993 van regisseur Jonathan Demme met acteurs Tom Hanks en Denzel Washington. Het was de eerste film die aids als serieus onderwerp aan de orde stelde, wat destijds nog een waagstuk was. Dat de film in Philadelphia is opgenomen, met veel goed herkenbare locaties, heeft vooral te maken met het thema en de symboliek van de stadsnaam: The City of Brotherly Love.

Philadelphia, Pennsylvania

#2 Rocky 1 t/m 6

Niets is zo bekend als de trappen naar het Philadelphia Museum of Art. Deze werden in een klap beroemd dankzij de Rocky-films van de toen nog onbekende Sylvester Stallone. De 6 films plus de spin-off Creed bleken een kassasucces en leverden meer dan een miljard dollar op. Dat zorgde ervoor dat de trappen een van de drukst bezochte attracties van Philadelphia zijn. De ‘Rocky Steps’ worden gemarkeerd met een bronzen standbeeld van de bokser. En dan te bedenken dat de eerste Rocky-film eigenlijk een low budget-film was die in een paar weken moest worden gemaakt. De films bevatten veel meer scènes die in Philadelphia zijn opgenomen.

Independance Hall, Philadelphia

#3 National Treasure

De Independence Hall in Philadephia speelt een rol in National Treasure, een avonturenfilm uit 2004 met Nicholas Cage die draait om de zoektocht naar een tempelschat. De film moet je vooral niet gaan kijken vanwege het sterke of geloofwaardige verhaal, maar is met al z’n stuntwerk prima vermaak. Overigens zijn de meeste scènes niet in Philadelphia opgenomen.

#4 Birdy

In 1984 speelde Cage in Birdy, die grotendeels in Philadelphia is opgenomen. De film vertelt het verhaal van twee Vietnamveteranen. Een van hen krijgt mentale problemen en raakt geobsedeerd door het idee dat hij een vogel wil worden.

#5 1776

De Amerikaanse geschiedenis staat ook centraal in de film 1776, een musical (!) uit 1972 over de founding fathers en het opstellen van de Declaration of Independence in Philadelphia. Het is zo’n specifiek Amerikaans onderwerp dat de film nauwelijks buiten de Verenigde Staten is uitgebracht. Hij schijnt ooit op de Duitse tv te zijn vertoond, met de titel 1776 – Rebellion und Liebe. Zeker met nasynchronisatie een curieus product. De film is voornamelijk in de studio in Californië opgenomen.

#6 Twelve Monkeys

Een tikje grimmig vermaak is de science fiction film Twelve Monkeys uit 1995 van regisseur Terry Gilliam, met hoofdrollen voor Bruce Willis en Brad Pitt. Een somber toekomstvisioen, zeker niet ieders cup of tea, maar spannend en fantastisch van vormgeving met een goede verhaallijn. Filmopnames zijn geschoten in Philadelphia en Baltimore.

#7 The Sixth Sense

Bruce Willis komen we ook tegen in The Sixth Sense uit 1999, met de jonge Haley Joel Osment die dode mensen kan zien. Philadelphia vormt een sfeervolle (weliswaar vaak niet erg herkenbare) achtergrond in veel scènes.

#8 Blow Out

Als laatste thriller noemen we Blow Out van Brian de Palma uit 1981, over een filmgeluidsman die letterlijk meer hoort dan goed voor hem is. John Travolta liet in een van zijn eerste rollen na Saturday Night Fever en Grease zien dat hij meer kon dan dansen en zingen. Regisseur De Palma bracht Philadelphia mooi in beeld.

#9 Trading Places

Om wat luchtiger te eindigen: de komedie Trading Places van John Landis uit 1983, met in de hoofdrollen Eddy Murphy en Dan Aykroyd, speelt zich af en is ook opgenomen in Philadelphia en New York. Landis lijkt een voorkeur te hebben voor grote steden, eerder maakte hij (ook met Aykroyd) in Chicago The Blues Brothers.

#10 The Philadelphia Story

Tenslotte is er de klassieker The Philadelphia Story uit 1940, een romantische komedie met Katharine Hepburn, Cary Grant en Jimmy Stewart, een van de beste in z’n soort. De film heeft behalve de titel niets met Philadelphia te maken en is helemaal in en rond de filmstudio’s in Hollywood opgenomen. Ik kan me niet herinneren of het affiche ervan desondanks op de luchthaven hangt.

Philadelphia, Pennsylvania

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan