Pennsylvania

Pennsylvania, dat grenst aan Lake Erie en de staten New York, New Jersey, Maryland, Delaware, West Virginia en Ohio, hoort bij de dertien oudste staten van de VS en heeft een interessante geschiedenis, op zowel politiek als economisch gebied. Om deze reden kreeg de staat de bijnaam ‘Keystone State’.

Feiten

Bijnaam: The Keystone State
Hoofdstad: Harrisburg
Grootste stad: Philadelphia
Bevolking: 12.743.000
Oppervlakte: 119.283 km²
Toetreding tot de VS: 12 december 1787
Officiële website: www.pa.gov

Vlag & Seal

Vlag Pennsylvania Seal Pennsylvania

Cultuur/Geschiedenis

In 1630 arriveerden de eerste kolonisten, die van Nederlandse afkomst waren, in het huidige Pennsylvania. Ongeveer tegelijkertijd werd het gebied geclaimd door Zweden en Britten. Uiteindelijk zouden de Britten aan het langste eind trekken. Nadat het gebied een paar keer cadeau was gedaan en weer opgekocht werd, kwam het in handen kwam van William Penn, een Quaker. Quakers vormen een stroming binnen het christendom, maar besteden minder aandacht aan regels en tradities van de kerk, omdat God volgens hen niet in deze formaliteiten te vinden is, maar in de mens zelf. De groep was een voorstander van vrede, maar onderscheidde zich wel van de Kerk van Engeland en was daarom niet erg geliefd in het Engelse koninkrijk. Veel Quakers zochten hun heil daarom aan de andere kant van de oceaan.
 
Pennsylvania werd een kolonie die bekend stond om zijn vrijheid. William Penn nodigde naast Quakers ook andere religieuze minderheden uit zich er te vestigen, waaronder de Amish, die oorspronkelijk uit Zwitserland kwamen. De Amish leiden een eenvoudig leven en sluiten zich bewust af van de moderne wereld. Veel van hen wonen in agrarische gemeenschappen en dragen ook nu nog de boerenkleding uit de tijd dat ze aankwamen in Amerika.
 
Een andere gemeenschap uit Pennsylvania is de ‘Pennsylvania Dutch’, wat overigens ook de aanduiding is voor het dialect dat deze groep soms nog spreekt. Hoewel de naam doet vermoeden dat de groep Nederlandse wortels heeft, zijn de leden van Duitse afkomst.
 
Een van de bekendste steden in Pennsylvania is Gettysburg, waar in 1863 de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog werd uitgevochten.

Feesten

Pennsylvania kent vooral veel agrarische tradities. Jaarlijks vindt er het grootste indoor agrarische evenement van Amerika plaats: de Pennsylvania Farms Show. Hier is zelfs een speciaal gebouw voor: The Pennsylvania Farm Show Complex & Expo Center, in Harrisburg. Het evenement geeft mensen de kans hun boerengebruiken te demonstreren, evenals hun paarden en werktuigen.

Culinair

In Pennsylvania staan veel snackfabrieken, waar vooral chips en pretzels gemaakt worden. Philadelphia, de grootste stad van de staat, heeft een aantal culinaire specialiteiten. Een voorbeeld is de ‘hoagie’, een Italiaans broodje dat belegd is met vlees, kaas, sla, tomaten, ui en een dressing van oregano en azijn.

Klimaat

In Pennsylvania heerst een vochtig landklimaat, wat betekent dat er een groot verschil is tussen de zomer en winter. Daarnaast zijn er ook grote verschillen per regio: zo is het in het zuidoosten van Pennsylvania een stuk warmer dan in de rest van de staat. In het westen liggen de meeste bergen, waardoor het er redelijk koel is en er in de winter behoorlijk veel sneeuw valt. In de winter ligt de temperatuur overdag enkele graden onder het vriespunt, maar kan het kwik in het westen nog een stuk verder onder nul dalen. De zomers zijn warm, met maximumtemperaturen rond de dertig graden. In de zomer en herfst komen er regelmatig tropische cyclonen voor, die vooral voor hevige regenbuien zorgen.

Beste reistijd

De beste tijd om naar Pennsylvania te reizen is tussen de winter en de zomer. De winters kunnen namelijk erg koud zijn, terwijl het ‘s zomers erg heet en vochtig kan worden. Om eventuele cyclonen te vermijden is de lente de beste tijd om Pennsylvania een bezoek te brengen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan