Top 8 bezienswaardigheden in de Deep South

bijgewerkt op za 23 mrt 2024 10:00

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het broeierige diepe zuiden van Amerika. Ontdek niet alleen de jazz, blues en country in muzieksteden als Nashville, New Orleans en Memphis, maar trek ook de natuur in en beleef de mysterieuze Smoky Mountains. Je leest het allemaal in onze top 8 bezienswaardigheden in de Deep South!

De Deep South in het kort

  • Waar: Zuidoosten van de V.S., van Louisiana tot Virginia en Tennessee tot Georgia
  • Beste reistijd: april tot oktober
  • Aantal dagen: 15 tot 21 dagen
  • Good to know: muzieksteden als Memphis en Nashville kun je het hele jaar (als stedentrip) bezoeken. Nationale parken zoals de Great Smoky Mountains zijn met name in de zomermaanden in trek, maar dankzij de prachtige Indian Summer zijn ook de weekenden in oktober erg populair!

8 tips voor de Deep South

1. Great Smoky Mountains, Tennessee & North Carolina

Zonsondergang in de Smokies Newfound Gap Road

The Place of a Thousand Drips Morton Overlook

Met zijn ruim 2000 meter is de Clingmans Dome de hoogste berg in Great Smoky Mountains National Park. De bosrijke bergen zijn vaak gehuld in een mysterieuze nevel, vandaar haar bijnaam ‘de Smokies’. Toer over de vijftig kilometer lange Newfound Gap Road van Gatlinburg in het zuiden naar Cherokee in het noorden. Voor spectaculaire uitzichten stop je bij Morton Overlook en Chimney Tops Overlook. Bij de uitzichtpunten starten ook wandelroutes als de Alum Cave Bluffs Trail (8 km round trip) en Laurel Falls (4,2 km round trip) die langs spetterende watervallen en kabbelende beekjes voert.

2. Nashville, Tennessee

Nashville Skyline

Nashville. Credit: Tennesee Department of Tourist Development Grand Ole Opry. Credit: Tennesee Department of Tourist Development

Overal klinken gitaren en de snik van de country- en westernmuziek. Welkom in Music City Nashville! Het hart van de muziek wordt gevormd door Music Row, waarlangs platenmaatschappijen en (opname)studio’s gevestigd zijn. Muzieksterren Johnny Cash, Dolly Parton en Waylon Jennings, allemaal traden ze op in deze stad. Geniet van live muziek in een van de tentjes langs Broadway of neem een kijkje in het Country Music Hall of Fame and Museum. Ook een aanrader voor muziekfans is een bezoek aan RCA Studio B de geboorteplaats van de ‘Nashville sound’ of het bijwonen van een concert in ‘the Grand Ole Opry’.

3. Memphis, Tennessee

Memphis Graceland. Credit: Tennesee Department of Tourist Development

I have a dream Beale Street

Memphis is niet alleen de bakermat van de blues, de stad is ook voor altijd verbonden met grote namen als burgerrechtenactivist Martin Luther King en Elvis Presley. Beale Street is dé plek om te genieten van blues: in de cafés of clubs als BB Kings Blues Club brengen artiesten hun muziek ten gehore. Must voor muziekfans is een bezoekje aan de beroemde Sun Studio: de plek waar Elvis Presley, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis hun nummers opnamen. Hier vertrekt ook een shuttlebus naar het landgoed van Elvis: Graceland.

4. New Orleans, Louisiana

New Orleans Saint Louis Cemetery

In New Orleans vind je verschillende muziekstromingen Oak Alley Plantation

Zinderende jazz, gospel en de New Orleans Rhythm & Blues: al deze muziekstromingen vind je terug in ‘Big Easy’ New Orleans. Swingend middelpunt van de bakermat van de jazz is Bourbon Street in French Quarter. Verdwaal in de wirwar aan straatjes waar cafés, muziekclubs en huizen met smeedijzeren balkons elkaar afwisselen. Of dompel je onder in het feestgedruis van Mardi Gras dat jaarlijks in februari/maart plaatsvindt. Bijzondere trekpleisters zijn de begraafplaatsen in New Orleans. Dankzij de moerassige omgeving worden de doden bovengronds ‘begraven’ in huisjes die kunstwerken op zich vormen. In de omgeving van New Orleans herinneren plantagehuizen aan vroegere tijden.

5. Natchez, Mississippi

Dunleith Plantation

Trace Parkway. Credit: NPS Radarboot

Een brede rivier met daarin eilandjes en drassige wouden op de oevers. Natchez is de oudste nederzetting aan de Mississippi-rivier. Hier vind je geen opzienbarende trekpleisters of pretparken. Wel kun je heerlijk wandelen langs het water en in het historische centrum of rondslenteren op de vlooienmarkt of in een kunstgalerie. Voor een tochtje over de Mississippi-rivier stap je op een nostalgische raderboot. In de stad herinnert nog veel aan de welvaart van de plantagehouders van voor de Burgeroorlog. Natchez is tevens het start- of eindpunt van de Natchez Trace Parkway.

6. Blue Ridge Parkway, Virginia

Blue Ridge Parkway, Craggy Pinnacle Blue Ridge Parkway, Roanoke Mountain

Blue Ridge Parkway, Crabtree Falls Blue Ridge Parkway Road

Wel 750 kilometer lang genieten van bergen, prachtige uitzichten en de groene heuvels in Virginia en North Carolina: dit is de Blue Ridge Parkway! De ‘mooiste weg van Amerika’ start in Waynesboro (Virginia) en neemt je mee naar Cherokee in North Carolina. Start je bezoek bij een van de Visitor Centers dat het park telt. De route barst van mooie uitzichtpunten, bergtoppen en Mabry Mill: een oude fotogenieke watermolen. Tip: in de zomermaanden vinden in het Blue Ridge Music Center (openlucht)concerten plaats. Hoewel de route het hele jaar toegankelijk is, zijn veel voorzieningen in de winter gesloten. Ook zijn er veel tunnels langs de route, check dus vooraf of je met je camper kunt passeren.

7. Charleston, South Carolina

 Downtown Charleston Boone Hall Plantation

Fort Sumter Historic District

Alles in en om Charleston herinnert aan haar bewogen verleden. Zo werd in Fort Sumter het eerste schot van de Burgeroorlog gelost en speelde Charleston ook een belangrijke rol tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Langs de Museum Mile in het Historic District vind je veel musea, kerken en historische huizen, terwijl South Broad bekendstaat om haar elegante achttiende eeuwse panden. Diverse plantages in de omgeving herinneren aan de tijd van de slavernij. Een van de bekendste is Boone Hall Plantation dat het achtergronddecor vormde voor talloze films als ‘The Notebook’.

8. Savannah, Georgia

Riverfront Savannah

Forsyth Park Wormsloe Plantation

De Antebellum-architectuur die je terugziet in plantages en landhuizen, de geschiedenis en zuidelijke gastvrijheid maken het charmante Savannah tot een populaire toeristenstad. ‘The Hostess City of the South’ heeft echter ook een donkere zijde, met haar beruchte studentenfeesten en verhalen dat het zou spoken op de begraafplaatsen. Tijdens een speciale tour kun je zelf bepalen wat daarvan waar is. Vanwege de mooie pleinen en rustieke sfeer is de historische binnenstad van Savannah uitgeroepen tot National Historic Landmark. Een andere bezienswaardigheid is Forsyth Park met monumenten, tuinen en prachtige fontein.

Ook naar de Deep South?

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan