Natchez, Mississippi

Natchez Mississippi Een oneindig brede rivier, bezaaid met eilandjes en moerassige wouden op de oevers: welkom in Natchez aan de Mississippi. Natchez is de oudste nederzetting aan de Mississippi en toont nog steeds de welvaart waarin de plantagebezitters en andere rijke lieden in de tijd van voor de Burgeroorlog leefden. Natchez is eveneens het eind (of het begin!) van de Natchez Trace Parkway, een toeristische route dwars door de staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Visitor Welcome Center

Geef je bezoek aan Natchez een vliegende start in het bezoekerscentrum. Hier vind je een schat aan toeristische informatie. Ook regel je er tours door het oude stadshart en langs de antebellumhuizen. Informeer naar de openingstijden van de huizen en plantages, ze zijn niet allemaal dagelijks geopend.

Natchez House

Rosalie Mansion

Deze villa werd in 1823 gebouwd en heeft veel invloed gehad op de architectuur van andere gebouwen in de regio. Rosalie Mansion staat op historische grond: een deel ervan staat op de plaats van het oude Fort Rosalie, waar in 1729 veel Fransen door indianen vermoord werden. Tijdens de Burgeroorlog diende het gebouw als regionaal hoofdkwartier van de Unie. Soldaten werden in de koepel van het gebouw op de uitkijk gezet en het terrein stond vol met tenten. Er zijn dagelijks meerdere tours mogelijk.

Rosalie Mansion Natchez

Magnolia Hall

Dit gebouw aan Pearl Street is in 1858 gebouwd door een plantagehouder en decennia later prachtig gerestaureerd door de Natchez Garden Club. Binnen vind je een grote verzameling oude kostuums en meubelen. Er zijn tours van donderdag tot zaterdag.

Magnolia Hall Natchez

Longwood

Longwood, ook wel Nutt's Folly genoemd, is het grootste achthoekige gebouw van de Verenigde Staten. In 1859 begon men met de bouw. Toen even later de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak werd de bouw stilgelegd. Helaas overleed meneer Nutt, de opdrachtgever, in 1864. Het gebouw werd nooit voltooid. Van de geplande 32 kamers zijn er 9 helemaal klaar. Er zijn dagelijks tours mogelijk.

Longwood Natchez

Stanton Hall

Dit bouwwerk uit 1857 wordt beschouwd als een van de allermooiste van Natchez. Het flinke huis werd gebouwd voor de rijke plantage-eigenaar Frederick Stanton. Binnen zie je meubels en antieke decoratie van de Stanton-familie.

Natchez Mississippi Stanton Hall

Dunleith Plantation

De Dunleith Plantation uit 1856 is het enige plantagehuis in de staat Mississippi dat is omgeven door een zuilengang. Het staat midden in een park in de stad en wordt omgeven door allemaal kleinere gebouwen die bij het landgoed hoorden, waaronder een stal en koetshuis.

Dunleith Plantation in Natchez Mississippi

Natchez City Cemetery

Op de Bluff met uitzicht op de Mississippi-rivier ligt de Natchez Cemetery, waar het mogelijk is een tour te boeken en veel over de geschiedenis te weten te komen. De begraafplaats bestaat sinds 1822 en telt vijf terrassen, liggend tegen een heuvel. Je vindt er graven van onder andere slachtoffers en veteranen uit de Amerikaanse Burgeroorlog en het graf van de eerste burgemeester van de stad, Samuel Brooks, die van 1803 tot 1811 burgemeester was. Op de begraafplaats zijn talloze grote grafstenen, tombes en sculpturen te zien, met inscripties die veel over de geschiedenis vertellen.

Natchez City Cemetery

Natchez Museum of African American History and Culture

Bezoek dit kleinschalige museum in Natchez om een beeld te krijgen van de geschiedenis van de zwarte bevolking in en rondom Natchez. Het museum wijdt aandacht aan de geschiedenis van de tot slaaf gemaakten die werden verhandeld op de markt van Forks of the Road. maar bijvoorbeeld ook in tijden van de burgeroorlog en de opkomst van de Civil Rights Movement.

Natchez City Museum of African American History and Culture

Omgeving

Port Gibson

Reis je tussen Vicksburg en Natchez, dan kun je een tussenstop maken in dit dorpje. Het ligt op ongeveer vijftig kilometer van Natchez en telt slechts tweeduizend inwoners. Bijzonder: alleen in de Church Street staan al acht kerken! In Port Gibson ligt ook Windsor Ruins: een groot plantagehuis uit 1861 waarvan alleen nog de massieve pilaren overeind staan. De ruïne heeft iets spookachtigs. Het plantagehuis deed tijdens de Burgeroorlog dienst als hospitaal voor gewonde soldaten van de Unie. Het huis brandde in 1890 voor een groot deel af door een smeulende sigaar.

Port Gibson Windsor Ruins

Natchez Trace Parkway

Deze toeristische route is een 444 mijl (710 km) lange tocht door 10.000 jaar Amerikaanse geschiedenis. De weg voert je door onbewoonde gebieden die van historisch belang zijn. Je ziet plekken waar indianen woonden, veldslagen werden uitgevochten en kolonisten hun kampen opsloegen. De 'Trace' geeft je bovendien een uitstekende indruk van de natuur van de Deep South. Net buiten Natchez, aan milepost 10.3 aan de Trace, ligt Emerald Mound. Dit is een grassige ruïne van een indianenstad. Je krijgt er een inkijkje in het leven van de indianen die ooit langs de Trace leefden. Stop ook bij Mount Locust (milepost 15.5), de laatste herberg aan de route en fotografeer de Sunken Trace (mile 41.5), een pad dat door de vele vroegere reizigers verzonken is. Meer informatie over leuke stopplaatsen en bezienswaardigheden langs de Natchez Trace Parkway vind je op de website van de NPS: www.nps.gov/natr.

Natchez Trace Parkway Mount Locust, nabij Natchez

Vervoer

Je hebt spoorwegen in en rond Natchez. Helaas vervoeren deze tegenwoordig bijna alleen nog maar vracht. Als je zelf geen auto bij de hand hebt kun je gebruik maken van het busnetwerk van Natchez Transit Systems. Bussen rijden naar plaatsen en counties in de omgeving, waaronder Vicksburg, Jackson, Brookhaven, Jefferson en Wilkerson.

Feiten

Staat Mississippi
County Adams
Oppervlakte 35,9 km²
Hoogte 66 meter
Inwoners 18.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De winters in Natchez zijn aangenaam warm, met dagtemperaturen van 15 graden in januari, de koudste maand. De temperatuur kan in de zomer door de afwezigheid van een directe (verfrissende) zeebries aardig oplopen, met gemiddelden van 32 à 33 graden in juni, juli en augustus. De zomermaanden zijn het droogst, in de wintermaanden valt de meeste neerslag, in de vorm van regen.

Geschiedenis

Voor de bouw van een Franse nederzetting genaamd ‘Fort Rosalie’ in 1716, leefden de Natchezindianen in dit gebied. Omdat de grond van Mississippi erg vruchtbaar bleek te zijn werd Natchez al snel een belangrijke producent van katoen. Fortuinen werden verdiend omdat men profiteerde van slavenarbeid. Het katoen werd met schepen naar Europa vervoerd. Na een aantal kleine opstanden organiseerden de Natchezindianen, tezamen met de stammen van de Chickasaw en Yazoo een oorlog tegen de Franse overheersers. De 'Natchez War' of 'Natchez Massacre' vond plaats in november 1729. De hele Franse nederzetting in Natchez werd vernietigd, als ook andere nederzettingen in het gebied. Aan het eind van de maand waren meer dan tweehonderd Fransen vermoord. In de twee jaar die daarop volgden, sloegen de Fransen en hun indiaanse bondgenoten terug: de meeste Natchezindianen in de regio lieten daarbij het leven. Toen de indianenleider zich overgaf werden de nog in leven zijnde indianen op bevel van de Franse minister-president naar New Orleans vervoerd en als slaaf verkocht.

Het dorpje dat rond Fort Rosalie was ontstaan, bleef de naam van de indianen (Natchez) behouden en het bleef bewoond. Vanaf 1763 stond Natchez onder Brits gezag, maar vanaf 1779 tot 1798 namen de Spanjaarden het tijdelijk over. Daarna werd Natchez de hoofdstad van het nieuwe Mississippi Territory. In 1817 werd Mississippi een staat, waarvan Natchez niet de hoofdstad bleef: in 1822 werd Jackson de nieuwe hoofdstad. De staat trok veel nieuwe inwoners aan, die zich in het noorden en oosten centreerden. Het westen, waarin Natchez lag, was niet langer het centrale deel en daarom geen goede plaats voor een hoofdstad.

Dat Natchez vroeger een bloeiend centrum was, is te zien aan de Natchez Trace Parkway, de historische handelsweg die ooit van New Orleans naar Nashville liep. Deze route werd door de indianen gebruikt en later ook door de handelaren. Voor de laatste groep was de weg niet altijd zonder gevaren omdat de Natchez Trace over het land van de Choctaw- en Chickasawindianen liep. Met de introductie van de stoomboot aan het begin van de negentiende eeuw verloor het pad zijn functie. Tegenwoordig vind je hier mooie wandelpaden, bezienswaardigheden (grafheuvels, slagvelden uit de Burgeroorlog, etc.) en campings.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan