Yellowstone National Park: niet te missen

Het is het oudste National Park en ook een van de grootste: Yellowstone National Park. Met een oppervlakte van bijna 9000 vierkante kilometer is het park groter dan Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland samen. Belangrijker is dat het ook een van de spectaculairste parken is. Yellowstone National Park ligt in Wyoming, verder weg van een populaire stad als San Francisco dan het populaire Yosemite, maar is goed te bereiken als je als uitvalsbasis Salt Lake City of (wat verder weg) Seattle neemt. We noemen vijf dingen in het park die je niet mag missen.

1. West Thumb Geyser Basin

De vulkanische activiteit maakt Yellowstone tot iets bijzonders; sterker nog, eigenlijk is een groot deel van het park een ingestorte vulkaankrater, een zogenoemde caldera. Er is nog steeds vulkanische activiteit, als je door het National Park rijdt of loopt zie je overal stoompluimen, hoor je het borrelen en ruik je de gassen. Het West Thumb Geyser Basin is een van de mooiste uitingen: de zure en hete vloeistoffen en gassen die uit het binnenste van de aarde naar boven komen borrelen, zorgen hier voor spectaculaire kleuren en effecten.

West Thumb Geyser Basin, Yellowstone

2. Old Faithful

De beroemdste geiser van Yellowstone, vooral vanwege zijn betrouwbaarheid: hij spuit gegarandeerd elke 65 of 91 minuten een straal kokend water de lucht in, afhankelijk van de tijdsduur van de vorige uitbarsting – na een grotere eruptie is er meer tijd nodig om ‘op te laden’. In de beginjaren van het park werd de geiser zelfs gebruikt om de was in te doen! Minstens zo aardig als Old Faithful zelf is het hele circus dat eromheen is ontstaan, met complete tribunes waarop je kunt wachten tot het weer zover is. Geen betere plek om met (Amerikaanse) medebezoekers in gesprek te komen dan hier!

Old Faithful, Yellowstone

3. Bizons, beren, berggeiten

Waar en wanneer je ze tegenkomt is niet te voorspellen, maar Yellowstone zit zo barstensvol wild life dat je erg je best moet doen om géén dieren tegen te komen. Beren, wolven en coyotes zijn natuurlijk het spectaculairst, maar ook de kuddes grazende bizons zijn indrukwekkend. Ze vormen een blik op het verleden: voor de komst van de blanken bevolkten kuddes van duizenden bizons de prairies en zag heel Amerika er zo uit. Bedenk wel: ook bizons, elanden, herten en berggeiten zijn wilde dieren, dus houd afstand!

Bizons in Yellowstone National Park

4. Yellowstone River en Grand Canyon

Yellowstone biedt naast geisers en wildlife een opeenvolging van watervallen – Tower Fall, Upper Falls en vooral de ruim honderd meter hoge Lower Falls – met in het verlengde daarvan de kloof, die de Yellowstone River in miljoenen jaren in het gesteente heeft uitgesleten. Als je langs de canyon wandelt, doemt er bijna elke meter wel een nieuw indrukwekkend uitzicht op. Gek genoeg is het desondanks een van de minder bekende attracties van Yellowstone National Park.

Lower Falls Yellowstone

5. Mammoth Hot Springs

Dit 'maanlandschap' bestaat uit grote terrassen van travertijn (afzettingen van calciumcarbonaat), dat in opgeloste vorm met heet en zuur vulkanisch water naar boven is gekomen. De spierwitte terrassen zijn heel bijzonder om te zien, helemaal in contrast met de omliggende bruine en groene heuvels en bergen. Zelfs in deze ongastvrije omgeving blijken er vormen van bacterieel en plantaardig leven mogelijk te zijn.

Mammoth Hot Springs, Yellowstone

Wanneer gaan?

Yellowstone National Park is open tussen half april en begin november, maar vanwege het barre klimaat is het raadzaam een bezoek te plannen tussen half mei en half september. Voor die tijd ligt er nog sneeuw en zijn veel wegen afgesloten, terwijl in de tweede helft van september de temperaturen snel dalen (met zelfs dan al de kans op sneeuwval in de hoger gelegen delen van het park). Een mooie periode is de eerste helft van september, wanneer de loofbomen in herfsttooi zijn.

Nog een tip: als je er toch bent, breng dan ook een bezoek aan het aangrenzende Grand Teton National Park. Minder bekend, maar vanwege de prachtige landschappen ook zeer de moeite waard!

Ook naar Yellowstone National Park?

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Yellowstone National Park? Hieronder vind je een aantal voorbeeldroutes voor een rondreis met de camper of auto. Bezoek bijvoorbeeld West-Amerika, de westkust én Yellowstone in de slimme one-way autoreis van San Francisco naar Salt Lake City (of andersom). Tijdens de camperreis 'Rockies & Prairies' zie je Las Vegas, de Rockies en Yellowstone National Park. Heb je minder tijd? Dan is de 16-daagse camperreis Yellowstone & Presidents de ideale reis voor jou. Terwijl je tijdens de one-way van Denver naar Seattle kennismaakt met de uitgestrekte Rocky Mountains, Yellowstone, plus Banff en Jasper in Canada.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan