Walking in Memphis

bijgewerkt op do 9 mei 2019 0:00

Muziekstad Memphis wordt geroemd als bakermat van de blues- en soulmuziek. Sterren als Elvis Presley, B.B. King en Johnny Cash maakten er furore. Als je enthousiast wordt van muziek, liveoptredens van (straat)artiesten en historie kun je hier dagen zoet zijn. In deze blog: top vijf bezienswaardigheden van Memphis.

1. Graceland

Memphis trekt geen toeristen, maar pelgrims. Een bedevaartsoord voor iedere Rock-’n-Roll-fan is Graceland. Dit landgoed van superster Elvis Presley kun je met verschillende rondleidingen verkennen. Neem een kijkje in de Jungle Room en vergaap je aan de prijzenkamer met gouden platen, awards, kostuums, juwelen en foto’s. Verrassend zijn de gele vinylmuur en de (neppe) waterval. Sla ook de collectie met Elvis’ lievelingsauto’s en de privéjet niet over. Een tour eindigt in de Meditation Garden, waar je het graf van Elvis en zijn familieleden kunt bewenen. Het is aan te raden vooraf je tickets te reserveren.

 • Waar: 3765 Elvis Presley Boulevard
 • Kosten: vanaf $82 (VIP), of $51 of $24 (kind 7-12 jaar)
 • Open: dagelijks vanaf 09:00
bezienswaardigheden Elvis Memphis Tennessee bezienswaardigheden Elvis Memphis Tennessee

2. Beale Street Historic District

Elke stap die je op Beale Street zet, wordt begeleid door saxofoons en gitaren. Beale Street is het hart van Memphis, waar de blues zijn oorsprong vindt. In dit historische district vol cafés, clubs en pleintjes zie je regelmatig muzikanten optreden. Overal kun je drankjes en (gefrituurde) lekkernijen kopen terwijl je heupwiegt op de achtergrondmuziek. Vooral ‘s avonds, als de kleurrijke straatverlichting flakkert, is het er gemoedelijk. Je kunt ook een kijkje nemen bij het WC Handy Museum, waar Father of the Blues WC Handing zijn carrière als Amerika’s invloedrijkste singer-songwriter startte.

bezienswaardigheden Memphis muziek Tennessee bezienswaardigheden muziek Memphis Tennessee

3. National Civil Rights Museum

Naast Elvis Presley drukte ook mensenrechtenstrijder Martin Luther King Jr. een stempel op Memphis. In het National Civil Rights Museum leer je over de moeizame en hartverscheurende strijd die Afro-Amerikanen voerden voor vrijheid en gelijke rechten. Onder aanvoering van Martin Luther King Jr streed men op geweldloze wijze voor verbetering van hun ongeaccepteerde bestaan. Tentoonstellingen met foto's en persoonlijke verhalen nemen je mee in de geschiedenis, die zich niet eens zo heel lang geleden voltrok. Deel van de collectie is de bus waar de Montgomery Bus Boycott mee begon. Het Lorraine Motel, waar King in 1968 werd doodgeschoten, behoort ook tot museum.

 • Waar: 450 Mulberry Street
 • Kosten: $16 of $13 (kind tot 17 jaar)
 • Open: dagelijks vanaf 09:00, gesloten op dinsdagen en feestdagen
bezienswaardigheden geschiedenis Memphis Tennessee bezienswaardigheden historie Memphis Tennessee

4. Sun Studio

Deze studio mag er van buitenaf niet veelbelovend uitzien, de muziekliefhebbers die naar buiten stappen, ogen intens gelukkig. Tijdens een rondleiding door de Sun Studio worden swingende anekdotes en originele opnames op je afgevuurd. Je leert onder meer over de geschiedenis van begin jaren vijftig, toen Sam Phillips startte met het opnemen van bluesplaten van onder meer BB King. Later volgden rockalbums van niemand minder dan Johnny Cash, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis.

 • Waar: 706 Union Ave.
 • Kosten: $14
 • Open: dagelijks vanaf 10:00, tours ieder uur
bezienswaardigheden muziek Memphis Tennessee

5. Memphis Zoo

Deze mooie dierentuin heeft verschillende themagebieden. Zo kun je in de Northwest Passage zeeleeuwen, ijsberen en zwarte beren bekijken en leven er in Cat Country leeuwen, tijgers, cheeta's en antilopes. Vooral de voedershows zijn leuk om bij te wonen.

 • Waar: 2000 Prentiss Place
 • Kosten: $15 of $10 (kind 2-11 jaar)
 • Open: dagelijks, gesloten op feestdagen
bezienswaardigheden Memphis Tennessee bezienswaardigheden Memphis Tennessee

Bonus: STAX Museum of American Soul Music

Memphis mag dan de bakermat van de Bluesmuziek zijn, Soul doet daar niet voor onder. Het Stax staat op de plaats van de voormalige studio; in de jaren zestig het epicentrum van de soulmuziek. Otis Redding, Booker T & the MGs en Wilson Pickett namen hier hun platen op. Foto’s, instrumenten en kostuums maken deel uit van de collectie die je alles leert over de soul, haar sterren en de geschiedenis. Krijg je zin om te swingen? Ga los op de dansvloer. Indrukwekkend? De Superfly Cadillac van Isaac Hayes, met minibar, televisie en 24-karaats gouden exterieur...

 • Waar: 926 E McLemore Ave.
 • Kosten: $13 of $10 (kind 9-12 jaar)
 • Open: Dagelijks, gesloten op maandagen en feestdagen
bezienswaardigheden muziek Memphis Tennessee

Verder swingen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan