Top 8 wildlife tours in Amerika en Canada

Wildlife spotten tijdens je rondreis door Amerika of Canada geeft je reis net iets extra’s. Veel reizigers willen dan ook dolgraag een walvis, beer, alligator of bizon in hun natuurlijke omgeving zien. Wij hebben de dieren die je tegen kunt komen voor je op een rijtje gezet and where to find them. Dit is onze top 8 wildlife tours in Amerika en Canada.

1. Beren

Wat is er nu gaver dan tijdens je rondreis door Amerika of Canada beren in hun natuurlijke omgeving te spotten? Een moeder met jong langs de kant van de weg, een bruine beer die door de struiken struint of een grizzly die op zalm vist? Beren leven niet alleen in de (Canadese) Rocky Mountains, Vancouver Island, maar ook in Alaska, Alligator River in North Carolina en de Great Smoky Mountains aan de oostkust van Amerika. Aanrader is een wildlife tour van Eagle Eye Adventures op Vancouver Island (Canada). De Nederlandse eigenaren werken met gediplomeerde gidsen en vertellen je graag over de beren en andere dieren die je onderweg tegenkomt. Wil je weten waar je de beren elders kunt spotten? Een overzicht vind je hier.

Beer met zalm Een grizzlybeer

Berenwelp Een beer met haar welp

2. Bizons

Deze indrukwekkende beesten lijken rechtstreeks uit de oertijd te komen. Het zijn echte kuddedieren en met een gewicht van 900 kilo lijkt de bizon langzaam, maar vergis je niet. Ze kunnen snelheden van 65 kilometer per uur halen. Een van de beste plekken om bizons in grote getale te zien is Yellowstone National Park. Tijdens een wildlife excursie ga je al vroeg in de ochtend met een gids op pad richting Lamar Valley. Dit is namelijk het leefgebied van elanden, wolven, dikhoornschapen én bizons. Ongeveer een uur lang speur je hier naar wilde dieren terwijl de gids je bijzondere weetjes vertelt. In totaal moet je zo’n 4 tot 5 uur uittrekken voor deze excursie.

Bizons bij old faithful in Yellowstone

Bizons op de weg Bizons zijn de grootste zoogdieren in Noord-Amerika

3. Walvissen

Bijna niets is zo indrukwekkend als een walvis van dichtbij zien. Tijdens een whale watching tour stap je aan boord van een boot om te speuren naar deze giganten. Pas op het moment dat een walvis rakelings langs zwemt of als je een staart uit het water omhoog ziet zwiepen, besef je hoe enorm deze dieren zijn. Afhankelijk van het seizoen kun je zowel aan de westkust als aan de oostkust van Noord-Amerika walvissen spotten. Je kunt dan ook kiezen uit heel diverse tours aan, variërend van 2 tot 5 uur.

Wist je dat de onderkant van een walvisstaart uniek is, vergelijkbaar met de vingerafdruk van de mens? Op de website happywhale.com kun je helpen met het identificeren van walvissen en tegelijkertijd bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Hoe? Door jouw walvisstaart-foto te uploaden! Er wordt dan gekeken of de walvis al in de database voorkomt. Is dat nog niet het geval, dan mag je hem zelf een naam geven. Leuke extra: je kunt ‘jouw’ walvis volgen en dus zien waar hij zoal uithangt. Heb jij een walvisexcursie gepland staan en heb je het geluk zo'n mooie staart te fotograferen? Dan weet je wat je te doen staat.

Al onze walvisexcursies op een rijtje:
Springende walvis Springende walvis

Walvissen in Alaska De vin van een walvis

4. Alligators

De Amerikaanse alligator of Mississippi-alligator* kan zo’n drie tot vier meter lang worden en voelt zich als een vis in het water in klamme moerasgebieden zoals de Everglades in Florida en in Louisiana. Tijdens een excursie krijg je volop de kans om deze dieren in levende lijve te zien. Zoals tijdens de Swamp & Bayou Tour door de moerassen rond New Orleans bijvoorbeeld. Vanaf de veilige boot speur je naar alligators die zich verscholen hebben tussen het kreupelhout en de bemoste bomen. Ondertussen vertelt een gids je over de inwoners van het moeras. De Swamp & Bayou Tour duurt ongeveer 4 uur en is gratis voor kinderen onder de 3 jaar. Kinderen van 3 tot 12 jaar krijgen korting.
* Voor de zogenaamde ‘alligator snacks’ die je in de Deep South kunt eten, gebruikt men alligatorvlees afkomstig van alligator farms.

Groep alligators

Een kleine alligator Alligator op een boomstam

5. Zeekoeien

Zwemmen of snorkelen met deze wonderlijke onderwaterwezens is ronduit magisch! Zeekoeien of manatees komen in Amerika vrijwel alleen voor in Florida. De logge dieren zijn planteneters en kunnen zich alleen voortbewegen in het water. Om ze van dichtbij te zien moet je dus het water in. Crystal River in Florida is daarvoor de uitgelezen plek. De zeekoeien verblijven van november tot en met maart in dit ondiepe, warme water. In de overige maanden zijn ze in de open zee te vinden, waar je ze minder goed kunt spotten. Bij deze excursie zwemmen met zeekoeien zijn alle materialen inbegrepen: van wetsuit tot snorkel en flippers. Kinderen vanaf 6 jaar mogen deelnemen, maar ben je tussen de 6 en 12 dan moet er wel een volwassene mee zwemmen.

Zeekoe in Crystal River

Snorkelaar bij zeekoe Snorkelaar met zeekoe

6. Moose

Geen wispelturiger dier dan de moose. Niet voor niets worden er in Noord-Amerika meer mensen aangevallen door een eland dan door wolven en beren samen. De grootste eland ooit gevonden was 820 kg en had een schouderhoogte van 2,33 meter. Een volwassen mannetjeseland kan met gemak een auto vermorzelen, dus houd afstand. Het majestueuze dier leeft op diverse plekken. Hij komt veelvuldig voor in Canada, maar je kunt hem ook spotten in Grand Teton National Park in Wyoming. Langs Highway 89/191 bevinden zich diverse uitzichtpunten. Kom vroeg in de ochtend of in de avond naar Blacktail Ponds Overlook en neem je verrekijker mee. Of neem iets verderop de afslag naar Schwabachers Landing (alleen auto’s) en speur de rivierbedding af: dit is een geliefde plek van elanden.

Moose Elandkalf

7. Wilde mustangs

Op de uitgestrekte prairies in de omgeving van Red Canyon in Wyoming leeft een groep wilde mustangs. Ga je mee op safari vanuit Cody dan zie je deze wilde paarden al vechtend of spelend. Bovendien is de kans groot dat je ook andere wilde dieren ziet zoals coyotes, prairiehonden of adelaars. De Red Canyon Wild Mustang Tour is geschikt voor het hele gezin en duurt in totaal zo’n 2,5 tot 3 uur.

Wilde paarden in Wyoming Wilde paarden in Wyoming

8. IJsberen & beluga's

Alleen voor de avontuurlijke reizigers! Deze bijzondere arctische groepsreis naar het afgelegen Churchill in Manitoba staat in het teken van één ding: het spotten van ijsberen en beluga’s. Je verblijft in de ijsbeerhoofdstad van de wereld: Churchill aan de Hudson Bay. Hier heerst totale verlatenheid en vind je uitgestrekte toendra en het Wapusk National Park.

Belugas IJsbeer in Churchill

Beluga IJsbeer bij de Arctic Crawler

Ook leuk om te lezen

Wil je ook een excursie boeken bij je rondreis? Neem dan contact op met een van onze reisadviseurs in Zwolle en vraag naar de mogelijkheden.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan