Missouri

Als je weg wilt van de toeristische en drukke delen van Amerika, kun je in Missouri terecht om kennis te maken met het ‘echte’ Amerika in het hart van het land. Hoewel de staat op de kaart niet helemaal precies in het midden ligt, wordt hij vaak gezien als de overgang tussen het oosten (met bos) en het westen (met prairies). De grootste stad van de staat, Kansas City, heeft als bijnaam de ‘meest oostelijke westelijke stad’ en Saint Louis wordt de ‘meest westelijke oostelijke stad’ genoemd.

Feiten

Bijnaam: The Show-Me State
Hoofdstad: Jefferson City
Grootste stad: Kansas City
Bevolking: 6.000.000
Oppervlakte: 180.533 km²
Toetreding tot de VS: 10 augustus 1821
Officiële website: www.mo.gov

Vlag & Seal

Vlag Missouri Seal Missouri

Cultuur/Geschiedenis

De uit Missouri afkomstige politicus Willard Vandiver zei ooit: ‘Ik kom uit een streek die maïs en katoen, distels en democraten grootbrengt en jullie oppervlakkige spreken overtuigt noch bevredigt mij. Ik kom uit Missouri en “You have got to show me”’. De uitspraak van Willard Vandiver weerspiegelt, in de ogen van mensen die zelf niet uit Missouri komen, de houding van veel Missourians. Missourians staan erom bekend erg trots maar ook erg kritisch te zijn. Omdat ze altijd hard en met succes gewerkt hebben, zijn ze niet snel tevreden. De uitdrukking ‘I’m from Missouri’ wordt dan ook gebruikt om te zeggen dat je ergens sceptisch tegenover staat.
 
Missouri was altijd een belangrijke landbouwstaat, waar naast maïs, katoen en distels ook onder andere sojabonen, rundvlees en zuivel geproduceerd werden. Hoewel dit nog steeds het geval is, verschuift de aandacht langzaam van productie naar verwerking en verpakking van voedsel.

Feesten

Missouri is een belangrijke staat in de geschiedenis van de muziek, met als grootste stromingen blues, jazz en country. Er worden daarom jaarlijks veel muziekfestivals gehouden. Voorbeelden zijn The Greater Ozarks Blues Festival in september (in Ozark, bij Springfield), The Bluegrass & BBQ Festival in mei (Branson) en The Ozarks Area Celtic Gathering in juni (Ozark).
 
Voor het echte Missourigevoel kun je in oktober The Barnyard Days in Neosho bijwonen. Hier kun je kennismaken met het boerenleven en onder andere dieren en antieke tractoren bekijken. Er is volksmuziek, je kunt ambachtsmannen aan het werk zien en er wordt een vogelverschrikkerwedstrijd georganiseerd.

Culinair

Een toetje afkomstig uit Missouri is de ‘Ozark Pudding’. Hoewel het ‘pudding’ heet, is het meer een soort cake, die zijn smaak krijgt van appel, kaneel, vanille, noten en soms ook rum.
 
Een ander typisch gerecht uit Missouri is ‘Springfield-style Cashew Chicken’. Het recept voor de kip met cashewnoten komt oorspronkelijk uit China, maar in Missouri hebben ze er hun eigen draai aan gegeven door hem te frituren in plaats van te wokken.

Klimaat

Missouri heeft een vochtig continentaal klimaat, wat inhoudt dat er koude winters en vochtige, warme zomers zijn. Omdat Missouri erg centraal ligt en er geen bergen of oceanen in de buurt zijn om de temperaturen te matigen, zijn die vaak extreem. Zo wordt het in de zomer geregeld warmer dan dertig graden en liggen de temperaturen in de winter overdag een paar graden boven en ’s nachts een paar graden onder het vriespunt. De neerslag valt redelijk verspreid over het jaar, met mei en juni als piekmaanden. In de wintermaanden valt de neerslag grotendeels in de vorm van sneeuw.

Beste reistijd

De meest geschikte tijd om naar Missouri te gaan is tussen juni en september, maar binnen deze periode hebben Amerikanen en Canadezen ook vakantie, waardoor het drukker zal zijn. Ook kunnen de temperaturen hoog oplopen; iets om rekening mee te houden. De maanden april en oktober zijn eveneens geschikte reismaanden; de temperatuur ligt dan net onder de twintig graden en het is relatief droog.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan