Springfield, Missouri

Springfield Missouri Springfield staat ook wel bekend als de geboorteplaats van de US Route 66: op 30 april 1926 werd hier de naam Route 66 voor het eerst geopperd. Springfield, Missouri staat geheel in het teken van Route 66. Daarnaast is het een zeer groene stad. Het heeft de afgelopen jaren vele prijzen gewonnen voor meest veilige stad en populairste stad voor jonge mensen om te wonen, onder andere door het grote aanbod aan activiteiten en het gezellige nachtleven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Route 66

Springfield wordt ook wel de geboorteplaats van de US Route 66 genoemd, iets waar de bewoners erg trots op zijn. Je zult dan ook de typische 'Route 66-sfeer' vaak tegenkomen in Springfield, bijvoorbeeld door de countrymuziek, die in veel cafés te horen is. In het Route 66 Springfield Visitor Center leer je er van alles over. Je kunt er ook kaarten, brochures en souvenirtjes kopen. Het decor bevat ook replica's van een vijftiger jaren 'diner' en een benzinestation, compleet met antieke benzinepomp en telefooncel.

Route 66, Springfield Missouri

Commercial Street Historic District

Je kunt het historische 'shopping district' van Springfield verkennen door de zogenaamde 'C-Street Stroll', waarbij je onder andere kennis maakt met de langste voetgangersbrug van de VS, de plaatselijke markt, kunstgalerijen, koffiehuizen en antiekmarkten. Daarnaast vind je er een chocoladefabriek, de oudste taverne van Springfield, een oude pizzeria en zes historische huizenblokken, die stammen uit het eind van de achttiende, begin van de negentiende eeuw.

Springfield Missouri

Parken

Springfield is een groene stad met zo'n 92 parken en een dierentuin (de Dickerson Park Zoo). Het zijn vaak groene parken met aangelegde tuinen en vijvers, zoals het Nathanael Greene/Close Memorial Park, de keurige Mizumoto Japanese Stroll Garden en de Springfield Botanical Gardens. In alle parken en tuinen kun je heerlijk wandelen. In de zomer en worden er regelmatig sportwedstrijden en andere evenementen georganiseerd.

Springfield Missouri

Fantastic Caverns

De enige grot in Amerika waar je doorheen kunt rijden. De grot werd in 1862 ontdekt door een hond van een plaatselijke boer. Vijf jaar later werd de grot voor het eerst verkend door een groepje vrouwen uit Springfield, van wie je de namen nog steeds kunt lezen op de grotwand. Je kunt door de grot toeren met een speciaal trammetje, dat voortgetrokken wordt door een jeep. Tijdens de tour krijg je allerlei informatie over de bijzondere grot.

Fantastic Caverns, Springfield Missouri

Musea

In Springfield zijn musea voor bezoekers met de meest diverse interesses. Zo kun je in het Air & Military Museum of the Ozarks een virtuele vlucht maken in een Cobra-helikopter en zie je er (historische) militaire uitrustingen. In het Railroad Historical Museum duik je in het verleden van de trein en dan is er ook nog het Springfield Art Museum. Ben je gek op dieren, bezoek dan het Wonders of Wildlife Museum & Aquarium, welke als beste aquarium van Amerika genomineerd werd. Geschiedenisliefhebbers kunnen een tour maken langs alle plaatsen die een rol speelden bij de Slag van Springfield, in januari 1863. Deze plaatsen, belangrijk tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, bereik je via de Battle of Springfield Driving Tour.

Fantastic Caverns, Springfield Missouri

Omgeving

Bennett Spring State Park

Dit waterrijke park wordt voornamelijk bezocht door vissers die op jacht zijn naar regenboogforel. Het park is met zijn rijke waterbron een rustgevende bestemming. Naast een natuurcentrum vind je er ook een zwembad en wandelroutes. Een interessante tocht is die naar een natuurlijke tunnel (11 km).

Branson Zipline (Wolfe Creek Preserve)

Zoef tussen bomen door aan een veiligheidskabel. Dit avontuur brengt je langs ziplines, platforms en luchtbruggen. Echte durfallen maken een vrije val.

Feiten

Staat Missouri
County Greene, Christian
Oppervlakte 191 km²
Hoogte 396 meter
Inwoners 160.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Springfield voert de lijst van 'America's Wildest Weather Cities' aan: het is de stad met het meest gevarieerde weer in heel het land. Springfields klimaat is over het algemeen mild. Er is geen droog seizoen; het is er vaak vochtig. De zomers zijn warm en klam, met regelmatige onweersbuien. De maxima liggen in juli en augustus boven de dertig graden. De lente en herfst kennen maxima tussen de 20-26 graden.

Geschiedenis

Springfield valt onder het gebied dat in 1803 werd aangeschaft in de zogeheten Louisiana Purchase. Niet lang daarna ontvingen de Delaware Native Americans een stuk land waar tegenwoordig het Springfields Sequiota Park te vinden is.

Springfield werd officieel erkend in 1838. Dit was hetzelfde jaar dat alle indianen uit de omliggende staten gedwongen in indianenreservaten moesten gaan leven. De route die zij aflegden naar deze reservaten is beroemd geworden als de Trail of Tears, vanwege de vele indianen die omkwamen tijdens deze barre tocht. Het deel dat door Springfield liep heet tegenwoordig de Old Wire Road. Deze weg werd later als militaire route gebuikt naar Arkansas en in 1858 als route naar Californië. Nog eens twee jaar later werd langs deze weg een van de eerste telegramlijnen aangelegd, wat later nog vitaal zou blijken tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Springfied lag in deze oorlog ongunstig tussen de twee kampen. Er werden veel veldslagen uitgevochten.

Op 30 april 1926 werd in Springfield de naam van de route tussen Chicago en Los Angeles geopperd: Route 66. De stad geldt sindsdien als de geboorteplaats van deze legendarische autoweg.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan