Kansas City, Missouri

Kansas City Missouri Kansas City ligt op de grens van de staten Missouri en Kansas, maar valt officieel onder de staat Missouri. Het staat bekend om zijn barbecuerestaurants en de vele en grote parken. De stad is opgebouwd uit verschillende wijken met elk een eigen karakter en claimt, op Rome na, meer fonteinen te bezitten dan elke andere stad op aarde en, op Parijs na, de meeste boulevards te hebben.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wijken

In het centrum van de stad is er het Power & Light District met cafés, restaurants, een theater en een groot winkelcentrum. Andere leuke wijken om te bezoeken zijn het historische Westport, Hyde Park, Crossroads Arts District en the 18th Vine Historic District. Deze laatste wijk staat internationaal bekend als een van de wiegen van de jazz. Samen met onder andere Beale Street in Memphis en 52nd Street in New York was het de bakermat van de nieuwe muzekstijl. De jazz van Kansas City ontstond tijdens jamsessies in de overvolle clubs in de wijk. Charlie Parker is een van de bekendste jazzartiesten die de stad heeft voortgebracht.

Kansas City Missouri

Nelson-Atkins Museum of Art

Dit kunstmuseum staat bekend om haar neoklassieke architectuur en de uitgebreide collectie Aziatische kunst. Naast Europese en Amerikaanse kunst vind je er ook een hele grote beeldentuin, het Kansas City Sculpture Park. Hier vind je werken van onder andere Henry Moore. Niet te missen zijn de Shuttlecocks, oversized badmintonshuttles van 5,5 meter hoog, ontworpen door het uit Nederland afkomstige kunstenaarsduo Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen.

Bezienswaardigheden Kansas City

Power and Light Building

Het grote Kansas City Power and Light Building (KCP&L) is gebouwd in artdecostijl en bepaalt de skyline van het stadscentrum. Toen de bouw in 1931 aanving was het de bedoeling dat er twee torens zouden komen. De tweede toren is er door de Grote Depressie nooit gekomen en om dezelfde reden heeft de huidige toren geen ramen aan de westkant. Tijdens zonsondergang en in het donker is de top mooi verlicht.

Kansas City

Theater en opera

Kansas City Repertory Theatre en Starlight Theatre zijn de bekendste theaters van de stad, waar de Kansas City Symphony regelmatig optreedt. Ook het Kaufmann Center for the Performing Arts biedt een een breed scala aan voorstellingen en shows. Daarnaast is er nog het Lyric Opera of Kansas City, het Civic Opera Theater of Kansas City en het Kansas City Ballet. Jazz is een belangrijke muziekstroming in Kansas en er zijn dan ook overal jazzvoorstellingen en jazzbandjes te vinden. Bars met livemuziek zijn vooral te vinden rond Westport (de historische haven) en rond het Country Club Plaza.

Bezienswaardigheden Kansas City

Central Library

De centrale bibliotheek van Kansas City behoort zonder twijfel tot de fraaist ontworpen bibliotheekgebouwen van Amerika. De buitenmuren zijn zo vormgegeven dat het lijkt alsof je tegen een gigantische rij boeken aankijkt. Binnen de muren is ook genoeg te doen: zo vind je er tentoonstellingen (voornamelijk over Kansas City) en worden er vaak leuke activiteiten en filmvoorstellingen georganiseerd.

Central Library Kansas City

Boulevards & parken

Kansas City wordt gekenmerkt door 212 kilometer aan boulevards en parkwegen, 214 parken en 49 fonteinen. Het systeem werd aangelegd gedurende de jaren 1893-1915 en bevat onder andere Cliff Drive (Kessler Park, North Bluffs), dat een State Scenic Byway is. Langs deze route vind je prachtige achitectuur en historische punten. Het Ward Parkway is een mooi park dat omgeven wordt door de mooiste huizen van de stad. Swope Park is een van de grootste stadsparken van het land, en is meer dan twee keer zo groot als Central Park in New York. Er is een grote dierentuin, een opvangcentrum voor wilde dieren, twee meren, twee golfbanen en overal zijn picknickplaatsen. In het Riverfront Park, aan de Missouri-rivier vinden gedurende het hele jaar grote festivals plaats en is the place to be op 4 juli, Independence Day. Tot slot is het Hodge Park een bezoek waard: hier bevindt zich het Shoal Creek Living History Museum, een dorp met zo'n twintig historische gebouwen uit de periode 1807-1885.

Bezienswaardigheden Kansas City

Vervoer

Het busvervoer in de stad is in handen van de Kansas City Area Transportation Authority (KCATA). De bussen hebben de naam MAX (Metro Area Express) en verbinden onder andere River Market, Downtown, Union Station, Crown Center en de Country Club Plaza met elkaar.

Feiten

Staat Missouri
County Jackson, Clay, Platte, Cass
Oppervlakte 824 km²
Hoogte 277 meter
Inwoners 463.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de zomers in Kansas City zijn vochtig, met de klamme lucht die vanaf de Mexicaanse Golf komt. De meeste neerslag valt in mei en juni, met temperaturen die oplopen tot dertig graden. In juli en augustus stijgen de maxima verder, tot boven de dertig graden. Waar september nog erg warm kan zijn (26 à 27 graden), is oktober een hele aangename maand, met temperaturen van bijna 20 graden. De wintermaanden zijn niet heel koud; overdag vriest het vrijwel nooit en blijft het kwik hangen rond de 5 graden. Doordat het 's nachts echter wel kan vriezen, valt er af en toe sneeuw.

Geschiedenis

De geschiedenis van Kansas City ving aan in het jaar 1821, met de toelating van de staat Missouri tot de Unie. In dat jaar bevoer Fransman Francois Chouteau de Missouri-rivier en stichtte een handelspost in wat nu het Northeast Industrial District is. Nadat zijn post in 1826 overstroomde, begon hij opnieuw op hoger gelegen grond, het huidige Troost Avenue. Andere Franse families vestigden zich er, en zo ontstond de eerste niet-inheemse nederzetting in de regio.

Een andere ondernemende jongeman, John Calvin McCoy, opende een paar kilometer verderop een winkel. Deze lag verder landinwaarts dan de post van Chouteau, aan de Santa Fe Trail, in die tijd een belangrijke handelsroute. Hij vond een geschikte natuurlijke aanmeerplaats voor boten aan de zuidelijke oever van de Missouri-rivier. De plaats kreeg de naam Westport en groeide uit tot een belangrijke haven voor goederen die naar het westen van het land getransporteerd moesten worden. Steeds meer mensen kwamen er wonen en in 1850 kreeg de plaats de naam Kansas City, naar de Kansa-indianen die de streek bewoonden. Waar het inwonertal in 1840 op 500 stond, was dat aantal tien jaar later vervijfvoudigd.

Je zou kunnen zeggen dat de Burgeroorlog in Kansas City al in de jaren 1850 begon. Men worstelde met de vraag of het nieuwe Kansas City toe moest treden tot de Unie als een vrije staat of een slavenstaat. Conflicten hierover vonden in de zes jaar voorafgaand aan het daadwerkelijke uitbreken van de Burgeroorlog plaats (1861). 14 augustus 1863 vormde het dieptepunt, toen een gebouw dat door de Unie als een tijdelijke gevangenis gebruikt werd, instortte. Een aantal vrouwen die tot de pro-slavernijgroep behoorde kwam daarbij om het leven. Zeven dagen later nam de groep wraak. In Lawrence, Kansas, werden 150 personen vermoord.

Na de oorlog kon Kansas City de positie van belangrijkste handelsstad van de regio bereiken, mede door de aanleg van allereerste brug over de gehele Missouri-rivier: de Hannibal Bridge. Tot dan toe eindigde al het treinverkeer in Harlem, op de noordelijke rivieroever. Door de komst van de spoorwegen ontstond er een geheel nieuwe industrie: de veehandel. De Kansas City Livestock Exchange, dat zijn hoogtijdagen kende in de vroege twintigste eeuw, was het grootste gebouw ter wereld dat speciaal gebruik werd voor vee.

Tegenwoordig staat Kansas City bekend vanwege de handel, de ondergrondse opslagplaatsen en de auto-assemblage-industrie, waaronder de Ford Motor Company. Het is bovendien de locatie van het Hallmark-kantoor en van de fabriek van Dairy Farmers of America, de grootste zuivelproducent van het land.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan