Tennessee

In het hart van het oosten vind je Tennessee. Deze staat ligt voor ongeveer de helft in de bergketen van de Appalachen. In het zuidoosten, op de grens met North Carolina, ligt het Great Smoky Mountains National Park, ook wel ‘The Smokies’ genoemd, dat zijn naam dankt aan de mist die er vaak rond de bergtoppen blijft hangen. Naast prachtige natuur staat Tennessee ook onder andere bekend om zijn whisky en zijn belangrijke rol in de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Feiten

Bijnaam: The Volunteer State
Hoofdstad: Nashville
Grootste stad: Memphis
Bevolking: 6.346.000
Oppervlakte: 109.247 km²
Toetreding tot de VS: 1 juni 1796
Officiële website: www.tennessee.gov

Vlag & Seal

Vlag Tennessee Seal Tennessee

Cultuur/Geschiedenis

Muziek is van groot belang in Tennessee en omgekeerd is Tennessee van groot belang voor de muziek. Bristol, een stad in het noordoosten, wordt beschouwd als de geboorteplaats van de countrymuziek. Onder anderen The Carter Family en Jimmie Rodgers begonnen hun succesvolle muziekcarrière in Bristol. Ook Nashville, dat ongeveer in het midden van Tennessee ligt, bracht veel singer-songwriters en ander muzikanten voort. Er zijn dan ook veel muziekbars te vinden. Ten slotte mag Memphis, ‘the Birthplace of the Blues’, zeker niet vergeten worden. Het was deze stad waar legendes als B.B. King, Elvis Presley en Johnny Cash hun eerste grote optredens gaven en belangrijke platen opnamen.

Feesten

Veel dorpen en steden hebben hun eigen festiviteiten, die uiteenlopen van het theepotfestival (dat elke lente in Trenton georganiseerd wordt en bekend is vanwege ’s werelds grootste theepotcollectie) tot het rododendronfestival in Roan Mountain, dat in juni plaatsvindt.
 
Daarnaast zijn er natuurlijk veel muziekfestivals. Het nieuwste festival is het Bonnaroo-festival, dat gehouden wordt op een boerenerf net buiten Nashville. Hier zijn vooral veel hedendaagse artiesten te gast. In Nashville zelf wordt elke lente een ‘Country Music Marathon’ gehouden, een combinatie van countrymuziek en hardlopen. Ook in juni kunnen countryfans in Nashville terecht, wanneer de Fan Fair wordt gehouden. Fans van andere muzieksoorten kunnen onder andere terecht bij het Bluegrass Festival in Pikeville (mei) en het negendaagse Riverbend Festival in Chattanooga (juni).

Culinair

Barbecueën is in veel Amerikaanse staten erg populair, maar Memphis heeft zelfs een heuse barbecuestroming voortgebracht: de Memphis style barbecue, met als hoogtepunt de ‘pork and coleslaw sandwich’, een hamburgerbroodje belegd met varkensvlees en koolsalade.
 
Een specialiteit uit de Appalachen is de ‘stack cake’. Dit is een taart die opgebouwd is uit verschillende laagjes, waartussen een (appel)vulling zit. Het lijkt net een stapel pannenkoeken.
 
Ten slotte is Tennessee de staat van de Jack Daniel’s whisky, die gedistilleerd wordt in de stad Lynchburg. De whisky heeft een uniek zacht karakter, omdat hij verzacht wordt op esdoornhoutskool als hij nog jong is. Jack Daniel’s wordt vaak geassocieerd met de muziekcultuur.

Klimaat

Het grootste deel van Tennessee heeft een gematigd subtropisch klimaat. In de hoger gelegen regio’s rondom de Appalachen is het een stuk koeler dan in de rest van de staat. Het hele jaar door valt er ongeveer evenveel neerslag en  in de winter valt er vooral in het bergachtige gebied in het oosten redelijk veel sneeuw. De zomers zijn over het algemeen heet en vochtig. Overdag stijgt het kwik tot circa 32 graden. ’s Winters is het een stuk koeler, met name in de bergachtige gebieden, en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Ondanks dat Tennessee niet vlak langs de kust ligt, heeft het toch zo nu en dan te kampen met de nasleep van tropische cyclonen, die meestal alleen voor veel regen zorgen. Tornado’s komen soms voor, terwijl onweersbuien frequenter zijn. In de buurt van de Smoky Mountains is er veel sprake van dikke mist.

Beste reistijd

De beste seizoenen om naar Tennessee te reizen zijn de herfst en de lente, vanwege de aangename temperaturen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan