Iowa

Iowa is centraal gelegen en staat bekend als een klassieke landbouwstaat. De grond is er erg vruchtbaar en het landschap bestaat uit vele prairies, met uitzondering van het noordelijke deel. Daar is het bergachtiger en zijn er grotere hoogteverschillen. Rivieren vormen in het oosten en westen de staatsgrens: de Mississippirivier vormt de oostelijke grens en de Missouri en Big Sioux de westelijke.

Feiten

Bijnaam: The Hawkeye State
Hoofdstad: Des Moines
Grootste stad: Des Moines
Bevolking: 3.046.000
Oppervlakte: 145.743 km²
Toetreding tot de VS: 28 december 1846
Officiële website: www.iowa.gov

Vlag & Seal

Vlag Iowa Seal Iowa

Cultuur/Geschiedenis

De naam Iowa is afgeleid van de indianenstam de Ioway, die lang geleden het gebied deelde met een aantal andere stammen en een agrarische leefstijl had. Met de komst van de Europese kolonisten kwam de handel op gang. De inheemse stammen boden huiden en maïs aan de kolonisten aan. Later hanteerden de Europeanen een hardere aanpak en werden veel indianenstammen aan Europees gezag onderworpen en uit hun oorspronkelijke leefgebieden verdreven.
 
De kolonisten in Iowa waren voornamelijk van Franse en soms van Spaanse afkomst, tot het gebied in 1803 met de Louisiana Purchase aan de Verenigde Staten werd verkocht. De nieuwe gezaghebbers bouwden voort op de landbouwcultuur van de indianenvolken. Toen er in de tweede helft van de negentiende eeuw een goed spoorwegennet aangelegd werd, groeide de bevolking flink en kwam de landbouw pas echt goed op gang. De staat is nog steeds een vooraanstaande leverancier van allerlei agrarische producten als eieren, maïs, sojabonen, varkens en zuivel, maar het is niet alleen daarbij gebleven. Verschillende andere industrieën en dienstverlenende organisaties maken nu een groot deel van de economie uit.
 
In de politiek speelt Iowa ook een belangrijke rol. Er worden namelijk elke vier jaar de eerste ‘presidential caucuses’ gehouden. Dit zijn bijeenkomsten van politieke partijen, waar over een nieuw beleid wordt overlegd en de rollen binnen de partij opnieuw worden verdeeld.

Feesten

De Iowa State Fair, dat elk jaar in augustus wordt gehouden, is een klassiek voorbeeld van de Amerikaanse state fair. State fairs zijn er in alle staten. Oorspronkelijk waren het lokale bijeenkomsten waar boeren met hun vee aan competities mee konden doen en hun ambachtelijke producten tentoonstelden en verkochten. Tegenwoordig zijn de state fairs uitgebreider, met toevoegingen als livemuziek en kermisattracties, en trekken ze grote aantallen bezoekers. De eerste state fair van Iowa vond plaats in 1854, met een budget van 323 dollar. Tegenwoordig is de Iowa State Fair in de hoofdstad Des Moines uitgegroeid tot een van de grootste state fairs van het hele land en trekt hij jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Naast de Iowa State Fair in de zomer, heeft de winter ook een leuk evenement te bieden: het Winterfest, dat in verschillende plaatsen gehouden wordt. Onder andere in Amana, Ames en Waterloo zijn er allerlei winterse activiteiten, zoals ijsviswedstrijden.

Culinair

Uiteraard komen uit Iowa veel recepten met de vele landbouwproducten die er beschikbaar zijn. Er komt ook een appelsoort vandaan: de ‘Red Delicious’. Deze appel werd aan het einde van de negentiende eeuw ‘uitgevonden’ door het kruisen van verschillende andere appelrassen en is te herkennen aan zijn opvallend rode kleur en de vijf bobbels die aan de onderkant zitten.

Klimaat

Het weer in Iowa is vaak allesbehalve saai en voorspelbaar. De zomers zijn behoorlijk heet, met temperaturen van rond de dertig graden, en ook vochtig. In de winter is het koud, kan het overdag vriezen en sneeuwt het. Wat tornado’s en onweersbuien betreft staat Iowa hoog op de lijsten: er komen gemiddeld 37 tornado’s per jaar voor - voornamelijk tijdens de lente en de zomer - en er zijn jaarlijks ongeveer vijftig dagen met onweersbuien.

Beste reistijd

De lente is vanwege de extreme tornado's en onweersbuien een weinig aantrekkelijk seizoen, dat beter overgeslagen kan worden. De andere seizoenen zijn prima; in de winter kun je er terecht voor wintersport en de zomer en herfst kennen aangename temperaturen voor buitenactiviteiten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan