Georgia

In het zuidwesten, aan de kust, ligt Georgia, een van de oudste staten van de VS. Tijdens de Burgeroorlog is er in deze staat hard gevochten. Een monument dat daaraan herinnert is Stone Mountain, dat - in de stijl van Mount Rushmore - de belangrijkste Zuidelijke leiders ten tijde van die oorlog herdenkt. Georgia bestaat voor een groot deel uit bossen, bergen en heuvellandschappen. Langs de kust vind je veel inhammen en baaien met mooie zandstranden.

Feiten

Bijnaam: The Peach State
Hoofdstad: Atlanta
Grootste stad: Atlanta
Bevolking: 9.815.000
Oppervlakte: 153.909 km²
Toetreding tot de VS: 2 januari 1788
Officiële website: www.georgia.gov

Vlag & Seal

Vlag Georgia Seal Georgia

Cultuur/Geschiedenis

Nadat er tijdenlang gerommeld was door indianen, Britten en Spanjaarden, claimden de Britten het huidige Georgia definitief in de eerste helft van de achttiende eeuw. De Britten waren geïnteresseerd om twee redenen. Ten eerste beschermde Georgia de aangrenzende noordelijke staten, waar Engeland belangrijke handelsposten had, tegen de Fransen in Alabama en de Spanjaarden in Florida. Ten tweede gebruikte Engeland het gebied om mensen met schulden naartoe te sturen, zodat ze er konden werken aan een betere toekomst. De naam van de staat is ontleend aan koning George II.
 
Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) hield Georgia zich zoveel mogelijk op de achtergrond, omdat het nog niet over een goed ontwikkeld leger beschikte. Daarnaast woonden er aanzienlijk veel mensen die eigenlijk trouw aan de Britse kroon wilden blijven. Desondanks werd Georgia in 1788 als vierde staat opgenomen in de Verenigde Staten.
 
In 1829 werd er goud ontdekt, wat leidde tot de Georgia Gold Rush, een nieuw verschijnsel in de regio. Het aantal inwoners nam er sterk door toe, wat ertoe leidde dat de Cherokee-indianen verdreven werden uit het gebied.
 
Tijdens de Burgeroorlog scheidde Georgia zich met een aantal andere staten af in de Confederatie. Er vonden enkele heftige veldslagen plaats en de oorlog bracht de staat grote schade toe. Pas in 1870 werd Georgia opnieuw lid van de VS, als laatste van de voormalige Geconfedereerde Staten.

Feesten

Georgia heeft een eigen feestdag, Georgia Day genoemd, om de aankomst van de eerste kolonisten op 12 februari 1733 te vieren. Aangezien het geen landelijke feestdag is, wordt Georgia Day op of rond 12 februari gevierd. De feestdag maakt deel uit van het jaarlijkse Georgia History Festival, waarbij twee weken lang de geschiedenis van Georgia centraal staat.
 
In het kader van de vele perziken die de staat rijk is, vindt in Peach County jaarlijks in juni het Georgia Peach Festival plaats. Het hoogtepunt van dit evenement is het eten van 's werelds grootste Peach Cobbler (zie tekst onder kopje ‘culinair’). De nacht ervoor begint de bakker al te werken deze enorme perziktaart, een karwei dat vele uren in beslag neemt.

Culinair

Georgia is een grote perzikproducent. De perziken staan bekend om hun goede kwaliteit; zacht van buiten en zoet van binnen. De goede kwaliteiten van deze vrucht hebben zelfs geleid tot het ontstaan van het begrip ‘Georgia peach’, waarmee een aantrekkelijk meisje uit Georgia wordt bedoeld. Een veelgezien recept is dat van de ‘Peach Cobbler’, een soort taart.

Klimaat

In Georgia heerst primair een vochtig subtropisch klimaat met milde winters en hete, vochtige zomers. Er valt het hele jaar door relatief veel neerslag. Georgia staat hoog in de lijsten genoteerd wat betreft tornado's, hoewel deze vrijwel nooit sterker zijn dan F1, wat inhoudt dat de schade beperkt blijft. In de winter vriest het eigenlijk nooit en liggen de gemiddelde maximumtemperaturen rond de 11 graden. ’s Zomers kan het behoorlijk heet worden en stijgt het kwik in juli en augustus regelmatig tot (ver) boven de dertig graden.

Beste reistijd

Het is misschien beter de zomer over te slaan vanwege de hoge luchtvochtigheid en de reële kans op tornado’s. De winters zijn eveneens niet zo aantrekkelijk. De beste maand om in Georgia te zijn is daarom september, wanneer er de minste regen valt en de temperaturen aangenaam zijn.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan