Macon, Georgia

Macon Georgia Macon is een middelgrote stad in het hart van de zuidelijke staat Georgia. De stad kent een rijke geschiedenis, die onder andere naar voren komt in de historische huizen, gebouwen en kathedralen in het stadscentrum. De stad ontstond ooit bij een van de eerste Europese forten in de regio. Macon is erg mooi om in de lente te bezoeken, wanneer de vele kersenbomen in volle bloesem staan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ocmulgee National Monument

In de negentiende eeuw werden lokale indianenstammen gedwongen uit hun leefgebied te vertrekken. Het in 1936 opgerichte Ocmulgee National Monument, gelegen bij een heilige indianenplaats in Macon, herdenkt deze gebeurtenis. Je kunt er de grootste aarden heuvels van Georgia bekijken, die rond het jaar 1.000 werden gebouwd. Verder bestaat het monument uit een begraafplaats, een tempelheuvel en een gereconstrueerd aarden huis.

Macon Georgia bezienswaardigheden

Cannonball House

De sporen van de Amerikaanse Burgeroorlog zijn nog steeds zichtbaar in Macon. Het was het decor van de Battle of Dunlap, waarbij het enige kanon dat door de Union werd afgeschoten Macon trof. De inslag vond plaats in een groot wit herenhuis, dat bewoond werd door een plantagehouder. Tegenwoordig wordt het toepasselijk Cannonball House genoemd. Er worden regelmatig rondleidingen verzorgd, die je laten kennismaken met het hoofdgebouw, de oude keuken en een tentoonstelling over de Burgeroorlog.

Macon Georgia bezienswaardigheden

The Allman Brothers Band Museum

The Allman Brothers Band is een Amerikaanse rock/blues-band die in de jaren 1970 Macon als thuisbasis had. Alle bandleden woonden samen met familieleden en vrienden in een huis aan de Vineville Avenue, een straat waar je veel historische panden vindt. Het Big House, zoals het genoemd werd, doet tegenwoordig dienst als een interactief museum waar je meer te weten komt over het muzikale erfgoed van een van de grootste bands uit het zuiden.

The Allman Brothers Band Museum, Macon

Georgia Sports Hall of Fame

De Georgia Sports Hall of Fame is de grootste Sports Hall of Fame in Amerika. De totale oppervlakte van 4.000 vierkante meter is onderverdeeld in verschillende secties, waaronder een sectie over high schools, de Olympische Spelen en professionele sporten. Je vindt er onder meer een simulatie van NASCAR, waarbij je achter het stuur van een raceauto kruipt, en een basketbalveld waar je je baltechniek kunt testen. Bezoek nabij de Hall of Fame ook het Tubman Museum. Dit is het grootste museum over Afro-Amerikaanse cultuur in Georgia. Naast kunst, foto's en uiteenlopende tentoonstellingen kun je in dit museum ook regelmatig dans-, toneel- en slagwerkuitvoeringen bijwonen.

Georgia Sports Hall of Fame, Macon

Museum of Arts and Sciences

In dit brede museum draait alles om kunst, wetenschap en geesteswetenschappen, waartoe geschiedenis, filosofie, religie en literatuur behoren. De kunstcollectie loopt uiteen van moderne meesterwerken tot hedendaagse stukken van jonge kunstenaars. De focus ligt op schilderkunst uit het zuiden van de VS. De wetenschappelijke sectie bestaat uit een planetarium, sterrenwacht, mini-dierentuin en interactieve tentoonstellingen.

Museum of Arts and Sciences, Macon

Parken

Macon is rijk aan mooie stadsparken. Een aanrader is de Ocmulgee Heritage Trail, een mooie route langs groene parken, pleinen en monumenten langs de Ocmulgee-rivier in het centrum van Macon. Enkele parken zijn Bloomfield Park, East Macon Park en het Freedom Park.

Macon Georgia bezienswaardigheden

Evenementen

Als je Macon in het voorjaar bezoekt, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij het International Cherry Blossom Festival, een groot tiendaags festival dat elk jaar midden maart plaatsvindt. Tijdens het festival, waarbij allerlei activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd, draait alles om de circa 300.000 kersenbomen van Macon - 'Cherry Blossom Capital of the World' - die hun mooie bloesem tonen. Andere evenementen zijn het Mulberry Street Festival (laatste weekend maart), het Pan African Festival (Afro-Amerikaanse festival in april) en de Ocmulgee Indian Celebration (september, vindt plaats bij het Ocmulgee National Monument). In de eerste week van mei staat Macon in het teken van de Georgia State Fair. Elke eerste vrijdagavond van de maand (First Friday) verandert het centrum in een soort festivalterrein en kun je genieten van liveoptredens. Bijkomend voordeel: de café's in het centrum geven fikse korting op bier.

Macon Georgia bezienswaardigheden

Omgeving

High Falls State Park

Een half uur rijden in noordelijke richting brengt je van Macon naar High Falls State Park. Het park is vernoemd naar de kleine watervallen in de Towaliga-rivier. In het park is bovendien een meer, waar je kunt aren en vissen. Tijdens de zomermaanden kun je gebruikmaken van het zwembad. Wandelliefhebbers volgen de rivierbedding naar een heuvelachtig bos. Daar zie je de restanten van een hydro-elektrische energiecentrale. Rond 1800 was deze regio een druk, industrieel gebied met winkels, een schoenfabriek, hotel en smederij. Toen in 1880 de spoorlijn niet langer langs High Falls liep, werd de regio rustiger. Tegenwoordig is het park een perfecte kampeerplaats en stopplek voor reizigers op Interstate 75.

Macon High Falls

Vervoer

In Macon wordt het openbaar vervoer verzorgd door de Macon Transit Authority, dat alle buslijnen beheert in Bibb County. De Macon Transit Authority is ook verantwoordelijk voor een trolley-systeem voor toeristen. De trolleys rijden speciale tourroutes door de stad langs bezienswaardigheden zoals het Tubman Museum.

Feiten

Staat Georgia
County Bibb
Oppervlakte 661 km²
Hoogte 116 meter
Inwoners 156.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Macon kent een vochtig, subtropisch klimaat. Zomertemperaturen liggen gemiddeld rond de 35 graden en in de winter schommelt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. Het kan er sneeuwen in de winter.

Geschiedenis

Vele jaren voor onze jaartelling werd de regio van het huidige Macon al bewoond daar indianenstammen. Het zou tot de achttiende eeuw duren voordat het gebied door de eerste Europeanen werd ontdekt, waarna er compleet andere tijden aanbraken.

Aan het begin van de negentiende eeuw werd een fort, genaamd Fort Benjamin Hawkins, langs de Ocmulgee-rivier opgericht om de nieuwe Europese nederzetting te beschermen. Fort Benjamin Hawkins werd tevens gebruikt als handelspost om te kunnen onderhandelen en ruilen met inheemse stammen. Tijdens de Oorlog van 1812 en de Creek-oorlog van 1813 deed het fort dienst als distributiepunt.

Op het grondgebied rondom het fort was intussen een dorp opgericht, dat de naam 'Newtown' droeg. Met de oprichting van Bibb County werd Newtown aangesteld als de hoofdstad en kreeg het de naam 'Macon', vernoemd naar de staatsman Nathaniel Macon. Door de aanleg van een treinspoor in 1843 en de ligging aan de rivier floreerde de katoenindustrie, waardoor Macon voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uitgroeide tot een levendige stad. Tijdens de Burgeroorlog vormde Macon het decor van enkele veldslagen. Het stadhuis kreeg tijdelijk de functie van ziekenhuis en krijgsgevangenen werden vastgezet in het speciaal opgerichte Camp Oglethorpe. Toen de kruitdampen waren opgestegen krabbelde Macon op en zette de groei van de stad gestaag voort.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan