North Carolina

North Carolina ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten. Deze oude staat was een van de dertien oorspronkelijke Britse koloniën en heeft een gevarieerd landschap. De kust in het oosten is vlak en kent veel inhammen. Achter de kust ligt het Piedmont Plateau, een glooiende hoogvlakte met grote steden en veel wateren. In het westen van North Carolina liggen de Blue Ridge Mountains en de Great Smoky Mountains. In deze laatste bergketen ligt het populaire gelijknamige nationale park.

Feiten

Bijnaam: The Tar Heel State
Hoofdstad: Raleigh
Grootste stad: Charlotte
Bevolking: 9.550.000
Oppervlakte: 139.509 km²
Toetreding tot de VS: 21 november 1789
Officiële website: www.nc.gov

Vlag & Seal

Vlag North Carolina Seal North Carolina

Cultuur/Geschiedenis

De Spaanse kapitein Juan Pardo was in 1567 de eerste Europeaan die in North Carolina aan land ging. Hij bouwde er een aantal forten, maar liet die kort daarna weer achter om verder het land in te trekken. Zijn forten werden vernield en de achtergebleven mannen kwamen om het leven door aanvallen van inheemse bewoners.
 
De Engelsman Sir Walter Raleigh deed in de jaren 1580 een poging tot het opzetten van permanente vestigingen. Hij stichtte een kolonie op Roanoke Island, dat voor de kust ligt. Helaas was dit geen succes: de inwoners van de kolonie zijn op mysterieuze wijze verdwenen en het heeft daarom de bijnaam ‘The Lost Colony’ gekregen. Wel is er het meisje Virginia Dare geboren. Men rekent haar als het eerste kind van Britse ouders dat geboren is op Amerikaanse bodem. North Carolina's hoofdstad Raleigh is vernoemd naar Sir Walter Raleigh.
 
In de tweede helft van de zeventiende eeuw kwam er eindelijk een succesvolle kolonisatie van het gebied op gang. De naam Carolina komt van koning Charles I van Engeland. Aanvankelijk was er een grote staat Carolina, maar aan het begin van de achttiende eeuw werd de kolonie opgesplitst in North en South Carolina, omdat er tussen beide delen te grote verschillen waren in de opvattingen over de politieke organisatie.
 
Nog een belangrijk historisch weetje is dat North Carolina de staat was waarin de gebroeders Wright op 17 december 1903 hun eerste vlucht maakten in hun zelfgemaakte vliegtuig. Dit deden ze in de duinen bij Kitty Hawk, aan de kust in het noorden. Kitty Hawk maakt deel uit van de Outer Banks, de ‘Waddeneilanden’ van North Carolina, die vlak voor de kust liggen.

Feesten

North Carolina heeft niet echt een evenement dat met kop en schouders boven andere evenementen uitsteekt. Rond de gebruikelijke nationale feestdagen zijn er de gebruikelijke festiviteiten en verder vinden er door het jaar heen muziek- en kunstfestivals plaats. Er zijn ook veel vieringen waarin eten centraal staat, zoals appelfestivals.

Culinair

North Carolina is nationaal de grootste leverancier van zoete aardappelen. Er worden ook veel bosbessen geteeld.

Klimaat

Het klimaat van North Carolina is subtropisch in het oosten en continentaal in het westen. In het oosten ligt de kust, hier worden de temperaturen gematigd door de Atlantische Oceaan. 's Winters daalt het kwik zelden tot onder de nul en 's zomers staat er een aangenaam briesje. Hoe meer je richting het westen trekt, hoe minder het effect van de zee te merken is. Helemaal in het westen, aan de grens met Tennessee, liggen de Blue Ridge Mountains, die bij de Appalachen horen. Dit is de koelste regio van de staat.
 
Er razen regelmatig orkanen over het land. Die komen van zee, maar kunnen bij uitzondering tot ver landinwaarts schade veroorzaken.

Beste reistijd

Het weer van North Carolina biedt eigenlijk het hele jaar door gelegenheid tot een aangenaam verblijf. In de winter kun je in de Appalachen terecht voor wintersport, en de lentes en zomers zijn (vooral aan de kust) erg aangenaam. In het najaar komen veel toeristen voor de mooie herfstkleuren, die bijvoorbeeld vanaf de Blue Ridge Parkway - een honderden kilometers lange scenische route door de Appalachen - goed te bekijken zijn.          

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan