Series in New York

bijgewerkt op vr 13 jul 2018 10:00

Een van de leukste neveneffecten van een weekend lang series kijken, is dat je van sommige episodes het gevoel krijgt dat je zelf op reis bent geweest. Geen straf, als je serie zich afspeelt in New York City! Dit zijn mijn favoriete series in New York, met fijne filmlocaties.

TV Series New York City

Gossip Girl

Steenrijke, verwende/verwaarloosde tieners op privéscholen in de Upper East Side: dat staat garant voor een binge-watch-waardige serie. Pluspunten voor het decor, dat wordt gevormd door de City That Never Sleeps. Tussen de roddels, romances, bals, bitch fights en break-ups krijg je mooie kijkjes op de stad: van de skyline, verlichte wolkenkrabbers en Brooklyn Bridge tot close-ups van The Metropolitan Museum of Art en de schaatsbaan op Wollman Rink. Als je maar genoeg afleveringen kijkt, voelt het al gauw of je zelf in designeroutfit door 5th Avenue hebt geparadeerd.

Take me there!

Beter dan met een (dure) Gossip Girl Tour verken je op eigen gelegenheid de leukste draailocaties. Ga bijvoorbeeld naar Grand Central Terminal, waar het roddelcircuit op gang kwam met de terugkeer van Serena Van Der Woodsen. Of neem een kijkje bij het New York Palace Hotel waar de Van Der Woodsens wonen (455 Madison Ave). Zijg neer als Queen Bee op de trappen van ‘The Met’ en gluur binnen St. James Church, waar zij met Louis Grimaldi in het huwelijksbootje stapte. Bij de Humphrey Loft (appartement 6 aan 455 Water Street) heb je een mooi uitzicht op Manhattan Bridge.

Friends

Carrières, dertig worden, liefde (we-were-on-a-break), een gestolen sandwich: alle dilemma’s waar je als twintiger mee worstelt, komen aan bod in deze epische serie. Friends werd grotendeels in de studio opgenomen, maar shots van een gele taxi, het Empire State Building en de Twin Towers die nog fier overeind staan, geven je toch het gevoel dat het zich in de Big Apple afspeelt. En eerlijk gezegd: ook als Friends in Tulsa was opgenomen, had ik alle 238 afleveringen verslonden.

Take me there!

Het Friends Appartment staat op de hoek van Bedford Street en Grove Street in de karakteristieke wijk Greenwich Village. Gluur even naar binnen of je Ugly Naked Guy kunt zien. De Pulitzer Fountain aan Grand Army Plaza lijkt op de fontein waarin Phoebe, Rachel, Monica, Chandler, Joey en Ross dansten in de klap-klap-klap intro. Droom aan duigen: hij is het niet. Maar stap over de rand, zing het lied van The Rembrandts en het lijkt net echt.

3. Sex and the City

Dertigers Carrie, Charlotte, Samantha en Miranda verslijten mannen, Manolo’s en Cosmopolitans sneller dan hun hersencellen. Columniste Carrie bewoont een fenomenaal appartement in New Yorks Upper East Side en schrijft over het wel en wee van de (lichamelijke) liefde in Manhattan. Met uiteraard ook wat moraal: geluk zit niet in pracht en praal en echte vriendschap raakt nooit uit de mode. Veel van SATC is opgenomen in een studio in Long Island, maar er bestaan ook echte SATC-plekken in New York. Sterker nog: daar bestaan complete excursies voor.

Take me there!

Treed in Carries voetsporen bij het Carrie Bradshaw House (245 E 73rd Street) en de iconische trap waarop ze vele scènes doorbracht – grappig genoeg niet bij het huis, maar in West Village (64 Perry Street). In de latere seizoenen werd zelfs de trap van de buren gebruikt. Zoek een lege barkruk in Onieals Grand Street Bar in SoHo, bij SATC-fans beter bekend als Scout. Kijk ook eens bij restaurant Buddakan in het Meatpacking District, waar Carrie en Mr. Big hun wedding rehearsal dinner hielden. Hongerig? Scoor cupcakes bij Magnolia Bakery aan 401 Bleecker Street.

4. Girls

Waar Sex and the City oppervlakkigheid wordt verweten, is Girls geprezen als diens ongepolijste, moderne remake. Een groep vriendinnen van halverwege de twintig verkent de verrassende en vernederende wereld van liefde, vriendschap en carrières. Girls speelt niet in het roemrijke Manhattan, maar in Brooklyn. De feesten, escapades, triomfen en blunders vinden plaats tegen het decor van kroegen, to-go-koffiebarretjes, stadsparken en gekooide sportvelden.

Take me there!

Bezoek kunstgalerie Lehmann Maupin in de Lower East Side, waar Marnie haar stijlvolle dagen slijt of drink een cocktail onder de handgeschreven menubordjes en een elanden-/beren-/bizonkop Tom & Jerry's 288 Bar in de wijk NoLiTa – waar sinds Girls meer White Russians worden geschonken dan ooit. Voor koffie ga je naar dan “Hannahs” Café Grumpy in Greenpoint. Een haast vervelend hippe glutenvrije-vegan versnapering scoor je bij het vintage ogende BabyCakes NYC aan Broome Street – waar toevallig ook Gossip Girl-Dan tegen Serena opbotste.

5. White Collar

Meestervervalser Neal Caffrey zit na een kat-en-muisspel zijn laatste maanden gevangenisstraf uit. In relatieve vrijheid, want Caffrey helpt FBI-agent Peter Burke op ingenieuze en creatieve wijze om criminelen op te sluiten. Hun samenwerking zorgt voor fijne televisie. Tussen afluisterpraktijken, spionage en verkleedpartijen door proef je zo nu en dan de sfeer van New York.

Take me there

Peter en Elisabeth wonen aan 106 Cambridge Place in Brooklyn. De buitenkant van Neals sjieke loft kun je bewonderen aan 351 Riverside Drive. Misschien herken je ook de Bethesda Fountain in Central Park, waar de FBI informatie uitwisselt met Ghovat, die vervolgens in de luren wordt gelegd tijdens een feestje op 620 Loft & Garden.

Bonus: Suits

Als Mike Ross na een mislukte drugstransactie op de vlucht slaat, rent hij per ongeluk binnen bij Harvey Specter. De beste advocaat van Pearson Hardman in New York is nét bezig met sollicitaties voor zijn advocaat-staigiair. Mike krijgt die felbegeerde functie omdat hij goed van de tongriem gesneden is en het wetboek van buiten kent. Dat hij nooit Rechten heeft gestudeerd, is wel even een dingetje…

Take me there!

Hoewel de gele taxi's en Amerikaanse vlaggen anders doen vermoeden, is Suits niet opgenomen in New York. Niet eens in Amerika: het kantoor van Pearson Hardman staat in het financiële hart van Toronto! Hoe kan het dan dat je toch de skyscrapers van New York ziet? Tja, dat is dus een heel grote foto. Eentje voor overdag. En eentje voor de nacht.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan