Gratis bezienswaardigheden in New York

bijgewerkt op vr 15 dec 2023 13:30

‘Start spreading the news, I'm leaving today - I want to be a part of it, New York, New York’, brengt Frank Sinatra zijn ode aan de wereldstad. New York voert de verlanglijstjes van veel reisliefhebbers aan. Hier kun je dagen, weken, maanden rondstruinen om alle uitzichten, parken, wolkenkrabbers en musea te bewonderen. Omdat zo’n stedentrip al prijzig genoeg is, tippen we zeven gratis bezienswaardigheden in New York.

1. Het groene hart: Central Park

Het groene hart van New York is het uitgestrekte Central Park. Dit stadspark heeft een oppervlakte van zo’n 341 hectare en herbergt meren, bloementuinen, watervallen, fonteinen, sportvelden en picknickweides. Volg een van de wandelpaden en vlij je neer in Sheep Meadows of Great Lawn. Ben je bijgekomen van de stadse drukte, breng dan een bezoek aan Strawberry Fields (een eerbetoon aan Beatle John Lennon) of de Central Park Zoo. Ook leuk zijn het kasteeltje Belvedere Castle (met een bezoekerscentrum) en Bethesda Terrace & Fountain (een promenade met uitzicht op het meer). In de zomer kun je in Central Park regelmatig een concert of theatervoorstelling meepikken. In de winter waan je je in een romantische komedie als je een rondje schaatst op Wollman Rink.

Gratis attracties New York

Gratis attracties New York

2. Lady Liberty: Het Vrijheidsbeeld

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van New York is het Vrijheidsbeeld. De groene dame met de fakkel heeft een prominente plaats in de haven. Er zijn diverse boottours die je naar het eiland brengen. Je kunt dan langs het beeld wandelen en zelfs een kijkje nemen in de voet of de kroon. Zo’n ticket geeft ook toegang tot Ellis Island, waar twaalf miljoen gelukszoekers aan land kwamen tussen 1892 en 1954. Een boottour kost circa $25 per volwassene. Vind je het voldoende om het Vrijheidsbeeld vanaf een afstandje te aanschouwen? Ga dan aan boord van de gratis Staten Island Ferry. Deze veerboot vaart in 25 minuten van Manhattan naar Staten Island en komt redelijk dicht langs Lady Liberty. Je krijgt prachtige uitzichten op de skyline met het nieuwe One World Trade Center cadeau. De Staten Island Ferry vaart af bij de grote vertrekhal aan Bay Street, bij Battery Park.

Gratis attracties New York Gratis attracties New York

3. Van vleesvervoer naar stadspark: High Line

Een van de attracties van New York is de High Line. Dit moderne stadspark ligt op een oud treinspoor, hoog boven de straten van Manhattan. Ooit was de High Line de aorta van een groot industriegebied: om vrachten (hoofdzakelijk vlees) snel te vervoeren, werd dit spoor aangelegd boven de straten. De High Line raakte in onbruik toen de vrachtwagen in zwang kwam. In 1980 denderde de laatste vracht bevroren kalkoenen over het spoor. Tussen 2006 en 2011 werd de High Line, na veel gelobby, omgetoverd tot een wandelpad annex stadspark. Je struint tussen bankjes en planten en hebt een fabelachtig uitzicht over New York.

Gratis attracties New York

4. Turbulentie en theater: Times Square & Broadway

Gele taxi’s die af en aan zoeven, flikkerende neonverlichting, straatartiesten en overal voetgangers: dat is het bombastische Times Square. De beroemdste kruising ter wereld is een levendige bezienswaardigheid en indrukwekkend om overheen te wandelen. Aan Times Square ligt ook theaterwalhalla Broadway, waar je elke avond wel een show of musical kunt bezoeken. Die shows zijn helaas behoorlijk prijzig, maar je kunt een flinke korting scoren door op de dag zelf een kaartje te kopen via een TKTS Discount Boot.

Gratis attracties New York

5. Kippenvel: 9/11 Memorial

Tien jaar na de terroristische aanslagen op het World Trade Center werd het 9/11 Memorial geopend. Dit monument bestaat uit twee grote vierkante vijvers, met een omtrek even groot als die van de voormalige Twin Towers. In de randen van de bassins staan de namen van de bijna drieduizend slachtoffers gegraveerd. Het is indrukwekkend om stil te staan bij de aanslagen van 11 september 2001 en de invloed die het nog altijd op de stad uitoefent. Na zonsondergang is het monument extra indrukwekkend. Naast het 9/11 Memorial staat het fonkelnieuwe One World Trade Center, met 541 meter de hoogste wolkenkrabber van Amerika.

Gratis attracties New York

6. Loeren en toeren: Brooklyn Bridge

Deze beroemde hangbrug verbindt de wijk Manhattan met Brooklyn. Wandel over de Brooklyn Bridge voor een fabelachtig uitzicht op de skyline van New York. Met name ‘s avonds, als de brug en de stad baden in miljoenen lichtjes, is de aanblik indrukwekkend. Een wandeling naar de overkant duurt ongeveer twintig minuten. Je kunt ook een fiets huren om de brug over te steken (en door de stad te sjezen; er zijn steeds meer fietspaden!)

Gratis attracties New York

Gratis attracties New York

7. Symbool van de vrede: het Oculus station

Na de aanslagen van 9/11 verrees een grote witte vogel als symbool van de vrede uit het as naast het WTC-complex. Dit is het nieuwe WTC-station dat de naam Oculus draagt en is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. De spectaculaire architectuur van glas en staal zorgt voor een prachtig schaduw- en lijnenspel. Het ontwerp is van de hand van de Spaanse architect Santiago Calavatra en het is zo gebouwd dat ieder jaar op 11 september exact om 10.28 uur het zonlicht door een gat naar binnen schijnt: het moment dat de laatste toren instortte.

Gratis attracties New York

Meer New York

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan