Hoogtepunten van New Mexico

bijgewerkt op do 29 jul 2021 8:00

Lees alles over onze favoriete bezienswaardigheden in New Mexico! Het dorre en woestijnachtige landschap hier contrasteert prachtig met de levendige, kleurrijke cultuur, die is verweven met Mexicaanse invloeden. Zorg dat je de onderstaande plekken niet mist tijdens jouw rondreis in New Mexico.

1. Albuquerque

De grootste stad van New Mexico is het bruisende Albuquerque. In het stadshart Old Town vind je veel gebouwen van adobe: een mengsel van zand, water, klei en stro. Niet te missen is de San Felipe de Neri Church, het oudste gebouw van Albuquerque. Langs Central Avenue herinneren uithangborden en neonverlichting je aan de hoogtijdagen van de Mother Road: dwars door Albuquerque loopt tenslotte nog altijd een deel van de historische Route 66. Voor een rijke collectie kunst uit het zuidwesten én alles over de geschiedenis van New Mexico bezoek je het Albuquerque Museum of Art & History.

Goed om te weten: Albuquerque is extra indrukwekkend in oktober, wanneer het International Balloon Fiesta plaatsvindt. Negen dagen lang stijgen er de meest bijzondere luchtballonnen op: een spektakel waar iedere fotograaf van smult! Reserveer wel ruim van tevoren je camping of hotel en houd rekening met (grote) drukte!

Albuquerque, New Mexico

Albuquerque, New Mexico Albuquerque New Mexico

2. Aztec Ruins National Monument

Toen de eerste kolonisten deze nederzetting vonden, dachten ze dat het een woonplaats van de Azteken was. Niets is minder waar: dit indrukwekkende staaltje bouwkunst is afkomstig van de Voorouderlijke Pueblo, ook wel ‘Anasazi’ genaamd. Je kunt in Aztec Ruins National Monument een wandelroute volgen langs de overblijfselen van bouwwerken die soms wel 1100 jaar oud zijn. De oudste ruïne telt drie verdiepingen en vijfhonderd kamers en is al met al groter dan een voetbalveld! Ook indrukwekkend is de (gerestaureerde) Great Kiva, met een dwarsdoorsnede van twaalf meter, die werd gebruikt voor religieuze ceremonies. Bij het bezoekerscentrum krijg je een plattegrond en betaal je enkele dollars entree. Er zijn ook tentoonstellingen en een korte parkfilm over de regio en haar oorspronkelijke bewoners. Voor meer inheemse geschiedenis en indrukwekkende ruïnes bezoek je het Chaco Culture National Historical Park, ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Aztec Ruins.

Aztec Ruins National Monument, New Mexico

Chaco Culture National Historical Park Aztec Ruins National Monument

3. Santa Fe

In Santa Fe, de hoofdstad van New Mexico, is rijk aan culturele hoogtepunten en sporen uit het Spaanse koloniale verleden. Aan Santa Fe Plaza vind je de mooiste historische gebouwen, waaronder het Palace of the Governors. Hier, in het oudste publieke gebouw van Amerika, kun je lokale kunst bekijken en leer je van alles over het verleden van Santa Fe. Een breder beeld van de geschiedenis krijg je bij de buurman: het New Mexico History Museum. Op cultureel gebied is het Georgia O’Keeffe Museum een hoogtepunt, met de grootste collectie van O’Keeffes schilderwerk. Een beslist apartere tentoonstelling van levende én opgezette insecten bezoek je in het Harrell House of Natural Oddities and Bug Museum. Voor ontwerpstudio’s, kunstgalerieën en restaurants maak je een wandeling over Canyon Road, het creatieve hart van Santa Fe.

Santa Fe, New Mexico

Santa Fe, New Mexico Santa Fe, New Mexico

4. Taos

Verlaat Santa Fe via de High Road to Taos. De kunstzinnige kolonie Taos koestert eeuwen aan Spaans en indiaans erfgoed. De artistieke sfeer, het culinaire aanbod en de bergachtige omgeving trekken veel toeristen. Taos Pueblo is een indianengemeenschap met meerlaagse adobewoningen, die al meer dan 1000 jaar bewoond worden. Als je een (betaalde) rondleiding wil volgen, check dan vooraf goed de openingstijden. Het bruisende hart van Taos is Taos Plaza, je vindt er authentieke gebouwen met restaurants, kunstgalerijen en winkels. Lokale en hedendaagse kunst van de kunstgemeenschap Taos Society of Artists vind je in drie musea: het E.L. Blumenschein Home and Museum, het Taos Art Museum and Fechin House en het Governor Bent House and Museum. Twintig kilometer ten noorden van Taos ligt de indrukwekkende Rio Grande Gorge Bridge. Deze ijzeren boogconstructie overbrugt op 172 meter hoogte de Rio Grande-rivier. Vanaf het midden van de brug heb je een prachtig uitzicht op de kloof en de rivier.

Taos, New Mexico Taos, New Mexico

5. White Sands National Monument

Met zijn witte zandduinen schittert het White Sands National Monument in het hart van Tularosa Basin. Deze woestijn dankt haar witte kleur aan natuurlijke gipskorrels, die het landschap haast oogverblindend maken. In het bezoekerscentrum is een museum over dit bijzondere natuurgebied, ook kun je er een informatieve film kijken. Via de Dunes Drive (13 km) verken je het gebied met de auto of camper. Aan de weg starten diverse wandelroutes. Volg bijvoorbeeld de korte en verharde Interdune Boardwalk (0,5 km) naar een uitzichtpunt, of kies de intensievere Alkali Flat Trail (7,2 km). Je maakt dan een tocht naar de rand van de Alkali Flat, een uitgestrekte vlakte waar voor de laatste ijstijd een meer lag. In White Sand Dunes is ook sleetje rijden een populaire activiteit! Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt en jezelf beschermt tegen de zon!

White Sans National Monument, New Mexico

Jouw reis door New mexico

Onze website barst van de routevoorbeelden die je langs onze favoriete plekken van een regio leiden. Wil jij door New Mexico reizen? Kijk eens naar onze Pueblos, sombreros & lasso's route. Of bijvoorbeeld de klassieke Route 66 route. Je past deze makkelijk aan met de knop 'Bewerk in routeplanner'. Onze reisadviseurs staan uiteraard ook voor je klaar, mocht je vragen hebben!

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan