Santa Fe, New Mexico

Santa Fe, New Mexico Santa Fe, de hoofdstad van de staat New Mexico, is een van de oudste steden van Amerika. De stad ademt geschiedenis. Overal zijn sporen van het Spaanse koloniale verleden te vinden. Een bijnaam van Santa Fe is 'The City Different'. Wandel door de oude buurten vol adobe-gebouwen, struin langs winkeltjes met inheemse kunst en sieraden, strijk neer op het altijd levendige Plaza en geniet ook van chique kant van Santa Fe: hoogstaande restaurants en gerenommeerde (kunst)musea. UNESCO benoemde Santa Fe tot 'Creative City'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Santa Fe Plaza

Aan dit historische plein grenzen diverse hoogtepunten. In het Palace of the Governors vertellen displays je over de veelzijdige geschiedenis van Santa Fe. Meer hierover vind je in het naburige New Mexico History Museum. Langs de muren van het Palace of the Governors verkopen Native Americans hun sieraden en potten. Vlakbij het plein liggen ook de Sint Franciscus-basiliek en de Loretto-kapel.

Santa Fe

Barrio de Analco Historic District

De gebouwen in deze historische wijk geven een indruk van hoe Santa Fe eruitzag tijdens de Spaanse overheersing. Deze wijk verken je beste te voet. Begin bijvoorbeeld bij het Roque Tudesqui House aan East de Vargas Street, bekijk Gregoria Crespin House aan de overkant van de straat en bezoek het Oldest House, waar ook een museum is. Sla ook de San Miguel-kapel niet over.

Santa Fe, New Mexico

Canyon Road

Canyon Road is het creatieve hart van deze kunststad. Aan deze historische weg grenzen vele kunstgalerieën, ontwerpstudio's, kunstwinkels en restaurantjes. Je ontdekt de meest creatieve tentoonstellingen en zeer diverse kunstwerken; van indiaanse historie tot Spaanse kunst en fotografie. Je kunt de stad ook verkennen met een gehuurde fiets.

Santa Fe

Musea

Santa Fe heeft een gevarieerd aanbod aan musea. Een aanrader is het Georgia O'Keeffe Museum, waar je de grootste collectie met O'Keeffes schilderwerk vindt. Een beslist apartere tentoonstelling bezoek je in Harrell House of Natural Oddities and Bug Museum (met opgezette én levende insecten) of het Museum of International Folk Art, waar ook activiteiten voor alle leeftijden worden georganiseerd. In het Museum of Fine Arts zijn naast werken van regionale kunstenaars ook toppers uit de collecties van het Met (New York) en het Louvre (Parijs) te bezichtigen.

Santa Fe Musea

Santa Fe Opera

De opera biedt een groot aanbod aan opera’s en muzikale voorstellingen. Alleen al voor het gebouw is het de moeite waard hier een kijkje te nemen. Het is namelijk een openluchttheater. Alle stoelen zijn overdekt, maar de zijkanten zijn open en bieden je een prachtig uitzicht op de omgeving. 

Lensic Theater

Het Lensic Theater is zowel een bioscoop als een theater waar diverse voorstellingen bezocht kunnen worden. Er zijn onder andere balletvoorstellingen van het eigen Aspen Santa Fe Ballet, het New York City ballet.

Santa Fe

Omgeving

Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument

Op veertig minuten rijden van Sante Fe ligt het Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument. Wandel hier tussen de roomwitte tipi's die zo'n zes à zeven miljoen jaar geleden gevormd zijn door een opeenhoping van vulkanisch as. Loop tussen de beige rotswanden langs de kegelvormige tentrotsformaties, tijdens de Cave Loop Trail (makkelijk) of de Canyon Trail (moeilijk). Bij de laatste wandeling wordt het klim- en klauterwerk wel beloond met fantastische uitzichten.

Santa Fe omgeving bezienswaardigheden

Vervoer

Santa Fe Santa Fe Trails heeft een aantal buslijnen in de stad, maar verzorgt ook regionaal vervoer. New Mexico Rail Runner Express biedt vervoer in het gebied Valencia, Bernalillo (inclusief Albuquerque), Sandoval en Santa Fe Counties.

Feiten

Staat New Mexico
County Santa Fe
Oppervlakte 96,9 km²
Hoogte 2.134 meter
Inwoners 72.056
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Santa Fe heeft koele winters en warme zomers en de zon schijnt er 300 dagen per jaar. In de maanden december en januari is het het koudst, met een gemiddelde dagtemperatuur van 6 graden. 's Nachts kan het in de winter bijna 10 graden vriezen. Sneeuw is geen uitzondering in de maanden november tot en met april. De meeste regen valt in juli en augustus. Juli is de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur van bijna 30 graden.

Geschiedenis

Rond het jaar duizend leefden er Pueblo-indianen in het gebied waar nu Santa Fe ligt. Zij bouwden verschillende nederzettingen van klei en steen. De grootste werd Ogapoge genoemd, dat 'dancing ground of the sun' betekent. De Santa Fe River zorgde voor water voor de inwoners. Ogapoge en andere nederzettingen werden in 1425 verlaten, tijdens de grootste droogte in duizend jaar.

In 1540 werd het gebied geclaimd door de Spanjaarden, In 1598 werd de stad Santa Fe officieel gesticht als onderdeel van de provincie Nieuw Spanje. Dit maakt de stad een van de oudste van de VS. De Spanjaarden legden de stad aan volgens de standaard principes voor een Spaanse stad. Dit houdt in dat het centrum is opgebouwd rondom een centraal plein, met aan de ene kant het gouverneurspaleis en de andere kant de basiliek.

De stad is lange tijd onder Spaans bewind gebleven, met uitzondering van de periode van 1680 tot 1692, toen de indianen de macht tijdelijk overnamen. Na de Mexicaanse Onafhankelijkheidsstrijd in 1810 viel Santa Fe onder het gezag van Mexico. De stad kwam na de oorlog tussen Mexico en de VS echter onder Amerikaans gezag.

Economie

De economie bestaat voornamelijk uit toerisme en overheidsactiviteiten. Ook Los Alamos National Laboratory, een van de grootste labaratoria van het land, biedt veel werkgelegenheid. Tenslotte is de medische sector (met het St. Vincent Regional Medical Center) een belangrijke verschaffer van werkgelegenheid.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan