Albuquerque, New Mexico

Albuquerque bezienswaardigheden Albuquerque is de grootste stad van New Mexico en ligt aan de Rio Grande-rivier. Old Town, het historische stadshart, is rijk aan musea, mooie gebouwen en diverse restaurants en winkels. Albuquerque staat elk jaar in oktober in het teken van het International Balloon Fiesta, het grootste luchtballonfestival van Noord-Amerika. Albuquerque was trouwens ook het decor voor de populaire serie Breaking Bad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Route 66

Een deel van de historische Route 66 loopt dwars door Albuquerque. Langs de Central Avenue herinneren uithangborden en neonverlichting aan de hoogtijdagen van de Mother Road. Als je de Route 66-sfeer wilt proeven, kun je de Route 66-tour volgen, die je langs verschillende bezienswaardigheden voert. Een routemap is verkrijgbaar bij het informatiecentrum in Old Town Albuquerque.

Albuquerque bezienswaardigheden

Old Town

Ten oosten van de Rio Grande Boulevard ligt Old Town, de 'geboorteplaats' van Albuquerque. Old Town ontstond in 1706 en wordt gekenmerkt door veel gebouwen van adobe: een materiaal dat bestaat uit zand, water, klei en stro. Het centrum van Old Town bestaat uit een groot plein, de plaza. Bekijk hier vooral de San Felipe de Neri-kerk, het oudste gebouw van Albuquerque.

San Felipe de Neri Church, Albuquerque

Petroglyph National Monument

In het westen van Albuquerque ligt het Petroglyph National Monument. Het nationale monument beschermt honderden archeologische vindplaatsen en meer dan 24.000 petrogliefen (rotstekeningen) die door het Voorouderlijke Pueblo-volk en vroege Spaanse kolonisten zijn achtergelaten. In veel petrogliefen zijn figuurtjes van mensen en dieren te herkennen. Daarnaast zijn in het monument vijf vulkanische sintelkegels die meer vertellen over de geologische geschiedenis rondom Albuquerque

Albuquerque bezienswaardigheden

Albuquerque International Balloon Fiesta

Elk jaar in oktober loopt heel Albuquerque uit voor het grootste luchtballonfestival van Noord-Amerika: de Albuquerque International Balloon Fiesta. In Balloon Fiesta Park, ten noorden van de Alameda Boulevard, stijgen negen dagen lang de meest bijzondere luchtballonnen op. Balloon Fiesta is een van de drukstbezochte festivals van Amerika en behoort tot de meest gefotografeerde evenementen ter wereld. Aangezien luchtballonnen het beste varen in koelere lucht, vindt het grootste deel van de evenementen in de ochtend plaats. Het festival begint de eerste zaterdag van oktober. Een van de hoogtepunten is de Mass Ascension, dan stijgen alle deelnemende ballonnen tegelijk op (om zeven uur 's morgens in het weekend). In het Anderson-Abruzzo Albuquerque International Balloon Museum (in Balloon Fiesta Park) kom je meer te weten over de geschiedenis van het festival.

Albuquerque bezienswaardigheden

Albuquerque Museum of Art and History

Op loopafstand van Old Town ligt het Albuquerque Museum of Art and History. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie kunst uit het zuidwesten, voorwerpen uit de geschiedenis van New Mexico en Albuquerque en een mooie beeldentuin. Dit museum is tevens het vertrekpunt voor begeleide wandeltochten door Old Town. Andere musea in de buurt van Old Town zijn onder andere het American International Rattlesnake Museum (over ratelslangen) en het New Mexico Museum of Natural History and Science, waar de geologische geschiedenis van de oerknal tot en met de IJstijd aan bod komt. Je vindt er naast allerlei fossielen en standbeelden van dinosauriërs ook een tentoonstelling over het ontstaan van de pc, die in Albuquerque het levenslicht zag.

Old Town, Albuquerque

Albuquerque Biological Park

Het Albuquerque Biological Park bestaat uit vier attracties, namelijk het Albuquerque Aquarium, de Rio Grande Botanic Garden, Tingley Beach en de Rio Grande Zoo. In het BioPark rijdt een treintje dat de attracties met elkaar verbindt. Als je alle attracties wilt bezoeken, is het voordelig om een combi-ticket aan te schaffen.

Albuquerque Balloon Fiesta

Rio Grande Nature Center State Park

Rio Grande State Park bestaat uit een groot populierenbos. Vanaf het bezoekerscentrum leiden verschillende wandelroutes het bos in, waarvan de geplaveide Paseo del Bosque de populairste route is. In het parken leven veel dieren, waaronder coyotes, reigers, bevers, konijnen en schildpadden.

Albuquerque bezienswaardigheden

Overige evenementen

Naast het grote luchtballonnenfestival is het ook de moeite waard andere evenementen in Albuquerque te bezoeken. Zo vindt in april elk jaar de Native American Gathering of Nations Pow-Wow plaats, waarbij diverse indianenstammen uit het hele land samenkomen om pow wows (traditionele dansen) op te voeren. Bovendien wordt ook traditioneel de Miss Indian World gekozen. Tijdens de zomer staat Albuquerque in het teken van het Festival Flamenco International de Albuquerque, waarbij alles draait om de Spaanse flamenco-muziek. Andere evenementen zijn de New Mexico Arts & Crafts Fair (juni) en de New Mexico State Fair (september). In de kerstperiode zijn de straten van Old Town versierd met duizenden luminarias, papieren lantaarns die vaak tijdens feestelijkheden in New Mexico voorkomen.

Albuquerque bezienswaardigheden

Omgeving

Sandia Mountains

Ten oosten van Albuquerque liggen de Sandia Mountains. Je kunt hier fantastisch wandelen, mountainbiken en bergbeklimmen. Ga met de Sandia Peak-kabelbaan omhoog naar de 3.163 meter hoge Sandia Peak voor een prachtig uitzciht op het landschap met diepe kloven. Vooral zonsondergang is de moeite waard. De gondel vertrekt elke 20 tot 30 minuten en brengt je binnen een kwartier naar de top, waar je een restaurant en een bezoekerscentrum vindt. In april en oktober ligt de gondelbaan een tijdje stil wegens onderhoud. Tijdens het wintersportseizoen (midden december tot midden maart) wordt Sandia Peak Ski Area druk bezocht door skiërs en snowboarders.

De Sandia-bergen liggen grotendeels in het Cibola National Forest. De hoogste piek is de Sandia Crest, op 3.255 meter hoogte. De bergen danken hun naam aan het Spaanse woord 'sandía', wat watermeloen betekent. Velen geloven dat de bergen zo genoemd zijn vanwege hun rode kleur, die doet aan een watermeloen.

Albuquerque bezienswaardigheden

Vervoer

In Albuquerque rijden bussen van ABQ RIDE. Aangezien Albuquerque een echte autostad is, is het netwerk van het openbaar vervoer niet heel uitgebreid. De belangrijke locaties zijn wel met elkaar verbonden. Rapid Ride is een onderdeel van ABQ Ride en heeft drie busroutes, waaronder een route over Central Ave. Door de vele fiets- en wandelpaden is Albuquerque prima te voet of per fiets te verkennen.

Feiten

Staat New Mexico
County Bernalillo
Oppervlakte 470 km²
Hoogte 1.619 meter
Inwoners 528.500
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Albuquerque heeft een woestijnklimaat en de zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar. De zomers zijn zonnig en droog, met gemiddeld 30 tot 36 graden. ’s Nachts koelt het af tot 15 à 20 graden. In de winter is het overdag 7 tot 14 graden in Albuquerque, soms valt er sneeuw. 's Nachts kan het licht vriezen.

Geschiedenis

Albuquerque werd in 1706 door Spanjaarden gesticht als een koloniale en militaire buitenpost aan de Camino Real, een oude handelsroute tussen Santa Fe (New Mexico) en Mexico-Stad. De stad werd Ranchos de Albuquerque genoemd, naar de Spaanse stad Albuquerque.

De Amerikaanse stad Albuquerque werd gebouwd volgens een typisch Spaans patroon, met een centraal plein (plaza) dat omringd is door overheidsgebouwen, woonhuizen en een kerk. Tegenwoordig vormt dit het zogenaamde Oldtown. Het plein is bewaard gebleven en geldt tegenwoordig als een culturele ontmoetingsplaats.

In 1821 kwam Albuquerque in handen van Mexico, als gevolg van de onafhankelijkheid van Spanje. In 1846 werd Albuquerque een voorpost van het Amerikaanse leger en het groeide in de daaropvolgende jaren snel. Rond 1920 werd de Route 66 in het leven geroepen, de weg die Chicago met Los Angeles verbond en dwars door Albuquerque liep. De 'Mother Road' bracht het stadje grote welvaart.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan