Aztec Ruins, New Mexico

Aztec Ruins New Mexico Aztec Ruins is een voormalige nederzetting van de Voorouderlijke Pueblo, ook wel 'Anasazi' genaamd. Het oudste gebouw is 1100 jaar oud, drie verdiepingen hoog en telt vijfhonderd kamers. Het is groter dan een voetbalveld. De ruïnes hebben hun foutieve naam te danken aan de eerste kolonisten die dachten dat het bouwwerk van de Azteken afkomstig was. Aztec Ruins National Monument ligt ten zuidoosten van de plaats Farmington, dicht bij de Animas-rivier. Aztec Ruins National Monument is dagelijks geopend. In de zomer worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd. Je kunt je huurauto of camper parkeren op de parkeerplaats van het monument. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Begin je bezoek aan Aztec Ruins National Monument bij het bezoekerscentrum. Hier betaal je enkele dollars entreegeld per persoon en ontvang je een plattegrond van het gebied. In het bezoekerscentrum zijn daarnaast tentoonstellingen met historische (gebruiks)voorwerpen van de voorouderlijke pueblo. Ook draait er een parkfilm van een kwartier, waarin je meer leert over deze regio en de mensen die er vroeger woonden. Leuk om te weten: wat nu het bezoekerscentrum is, was eerst het huis van archeoloog Earl Halstead Morris. Hij heeft een groot deel van de Great Kiva opgegraven en wist enkele originele dakconstructies bloot te leggen; je ziet enkele hiervan in het plafond. 

Aztec Ruins New Mexico

Wandeling

 Je kunt op eigen gelegenheid een korte wandeling maken langs de eeuwenoude ruimtes en kiva's die door de Voorouderlijke Pueblo zijn gebouwd. Je ziet van dichtbij hoe innovatief de gebouwen in elkaar zitten; veel houten daken zijn goed bewaard gebleven en tussen stenen zit hier en daar zelfs mortel. Langs de route staan bordjes die je meer leren over de inheemse Amerikaanse bevolking die hier leefde. Je wandeling eindigt bij Great Kiva; een rond complex met een diameter van 12 meter dat diende als het religieuze centrum van de nederzetting. De Great Kiva werd in 1921 ontdekt en in de jaren daarna opnieuw geconstrueerd. Daarmee is de Great Kiva het oudste en grootste gereconstrueerde bouwwerk van zijn soort. 

Aztec Ruins

Rondleiding

Als je Aztec Ruins National Monument in de zomermaanden bezoekt, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding. Je leert dan nog meer over de inheemse bevolking en krijgt een demonstratie van hun manier van leven en de kunst die zij maakten. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie over de rondleidingen. 

Aztec Ruins New Mexico

Vervoer

Aztec Ruins National Monument ligt in de plaats Aztec, een half uurtje rijden ten noordoosten van Farmington (Highway 516) en veertig minuten rijden ten zuiden van Durango (Hwy 550 en 516). Vanuit Albuquerque is dit monument een stuk verder verwijderd: je rijdt via Highway 550 en Highway 516 ruim twee uur en drie kwartier in noordwestelijke richting. Vanuit Farmington kun je Aztec Ruins ook bereiken met het openbaar vervoer; de vervoerder is Red Apple Transit. Na aankomst bij de halte Westside Plaza moet je nog ongeveer een half uur lopen naar het monument.

Bij het Aztec Ruins National Monument kun je eenvoudig je huurauto of -camper parkeren. 

Geschiedenis

De eerste kolonisten die de nederzetting vonden, dachten dat de bouwwerken door de Azteken gemaakt waren en noemden het 'Aztec'. Deze foutieve benaming bleef bestaan nadat duidelijk werd dat de bouwers de voorvaderen van zuidwestelijke indianenstammen waren. Die indianen worden vaak 'Anasazi' genoemd. Archelogen hebben dat woord overgenomen uit de Navajo-taal, waarin het woord 'voorouders van de vijand' betekent. De meeste Pueblo's (zoals de afstammelingen heden ten dage genoemd worden), verkiezen de benaming 'Ancestral Puebloans' voor hun voorouders. 

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan