9 hoogtepunten van San Francisco

bijgewerkt op zo 14 jan 2024 12:00

“If you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair”. San Francisco, de stad van de Golden Gate Bridge, de steile straten, gevangeniseiland Alcatraz en de cable car. Eind jaren ’60 ontstond hier de hippiecultuur. Daarmee werd San Francisco de hippiehoofdstad van de wereld. Tegenwoordig heeft de stad de grootste gay community van de Verenigde Staten. Nog steeds heeft San Francisco grote aantrekkingskracht op muzikanten, kunstenaars en creatievelingen. Dit zijn de 9 hoogtepunten van San Francisco die je wat mij betreft niet mag missen.

1. Fietsen of lopen over de Golden Gate Bridge

Dé blikvanger van San Francisco is ongetwijfeld de Golden Gate Bridge. Per fiets, lopend of met de auto: het blijft een prachtige brug. Nadeel is wel dat de Golden Gate Bridge vaak in de mist verdwijnt, dus mocht je 'm zien bij helder weer… veel foto’s maken!

Golden Gate Bridge, San Francisco

2. Zeeleeuwenhangplek op Fisherman’s Wharf

Toegegeven, Fisherman’s Wharf is ontzettend toeristisch, maar toch moet je er even een kijkje nemen. In de haven bij Pier 39 vind je gezellige souvenirwinkeltjes en word je omringd door het geluid van ‘blaffende’ zeeleeuwen die zich op de pontons in de Baai van San Francisco hebben neergevlijd.

 Fisherman's Wharf

3. Lombard Street, het kronkeligste straatje ter wereld

Lombard Street wordt wel het meest kronkelige straatje ter wereld genoemd. Nu kunnen Amerikanen overdrijven, maar natuurlijk mag je dit veelvuldig gefilmde en gefotografeerde straatje (met kleurrijke bloemen!) niet missen. Waag je hier niet aan met een camper of grote auto, dan kom je gegarandeerd hopeloos vast te staan.

Lombard Street, San Francisco

4. Fotografeer de beroemde Painted Ladies

San Francisco staat bekend om haar vele Victoriaanse huizen. Langs Steiner Street bij Alamo Square zijn ze geverfd in prachtige pasteltinten en worden ze liefkozend ‘the painted ladies’ genoemd. Fotomomentje.

Painted Ladies, San Francisco

5. Kun jij ontsnappen van Alcatraz?

Het is niet meer in gebruik, maar gevangeniseiland Alcatraz is berucht en spreekt nog steeds tot de verbeelding, getuige de vele films en series die er over gemaakt zijn. Ontsnappen was hier (bijna) niet mogelijk dankzij de ijskoude stroming en de haaien in de baai. Toch gaan er geruchten dat er ooit gevangenen ontsnapt zijn. Het gaat allemaal nog meer voor je leven als je een excursie boekt naar Alcatraz. Met een levensechte audiotour kruip je zelf even in de huid van de gevangenen van weleer… onder wie Al Capone.

Alcatraz, San Francisco

6. Een bezoek aan Sausalito

Onder de Golden Gate Bridge ligt Sausalito. De drijvende huizen zijn de onderkomens van artistieke mensen en creatievelingen. Heerlijk om even rond te slenteren (hoewel de inwoners zelf niet zo van pottenkijkers houden), dus houd gepaste afstand.

Sausalito, San Francisco

7. Relaxen in het Golden Gate Park

Doe net als de locals: relaxen, joggen, picknicken of fietsen door het park en geniet van het weer. Het park is vrij groot. Zo bevindt zich in het park een Botanical Garden, het The Young Museum met Amerikaanse kunst en de Japanese Tea Garden. Heerlijk om even te relaxen.

Golden Gate Park, San Francisco

8. Een ritje met een cable car

De cable car is onlosmakelijk verbonden met San Francisco. Laat je meevoeren in één van de ratelende kabelbaantrams en geniet van het spectaculaire uitzicht in de steile straten. Doen!

Cable Car, San Francisco

9. Culinair paradijs

San Francisco is een culinaire smeltkroes van culturen. Probeer in Chinatown van de dim sum, test in North Beach de Italiaanse pasta di mamma en voor Latijns Amerikaanse gerechten moet je in het Mission District zijn. Ook vegetariërs en veganisten kunnen hun hart ophalen in San Francisco. Typisch voor San Francisco zijn de Californische zeekrab en zuurdesembrood (bijvoorbeeld op de Fisherman’s Wharf). Voor echte foodies is Atelier Crenn een must. In dit restaurant met 3 Michelinsterren zwaait Dominique Crenn de scepter. Met haar verrassende kijk op eten weet ze haar gerechten om te toveren tot ware kunstwerken. Zo is het menu geschreven in de vorm van een gedicht, want, zo zegt ze: “I’m not serving a menu, I’m serving a story.” Wel reserveren!

Chinatown, San Francisco

Ook naar San Francisco?

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan