10 x secret spots in de Deep South

Welkom in de staten die werkelijk alles lijken te hebben: van sfeervolle southern hospitality tot tastbare geschiedenis, van muziek gonzend door alle steden tot het lekkerste eten op iedere straathoek. Ben jij je aan het voorbereiden op jouw reis door de Deep South en heb je onze 8 must-sees al bekeken? Dan is deze blog met 10 geheime (en niet zo geheime) secret spots in de Deep South wat voor jou. Hier lees je over 10 hotspots & ervaringen die wat ons betreft ook op je lijstje mogen!

Handig: je kan een reis makkelijk aanpassen met de knop ‘bewerk routeplanner’. Zie je hier een stop die op jouw route moet? Voeg de plaats dan makkelijk toe aan een bestaande route en sla de route op door op het gele hartje te klikken.

New Orleans, Louisiana

1. Ga ontbijten bij Buck and Johnny’s

Maak je klaar voor het ontbijt van je leven! Het is een kleine omweg van zo’n twintig minuten wanneer je in de buurt bent van Lafeyette, maar dan krijg je ook wat: het Zydeco Breakfast at Buck and Johnny’s. Het is ongeveer één van de meest southern dingen die je mee kunt maken tijdens jouw reis, naast mensen tegenkomen die een teen missen door een ongeluk met een alligator. Schuif aan bij één van de lange tafels, bestel een bord met sweet potatoe pancakes of een schaal met vers gefrituurde beignets en bekijk hoe de lokale bevolking hun voetjes van de vloer haalt. De live-band (inclusief wasbord-bespeler!) speelt non-stop de beste opzwepende Zydeco deuntjes.

Buck and Johnnys in Louisiana Buck and Johnnys in Louisiana

2. Boek een Swamp Tour

Je kijkt je ogen uit wanneer je aan boord stapt van één van de boten en met veel kabaal het magische moeraslandschap betreedt. Opeens wordt de boot muisstil, terwijl je onder de laaghangende takken vol slierten Spaans Mos doorvaart. Af en toe stuit je op een dikke wortel, want de bomen rijzen rechtstreeks uit het water op. Het wordt helemaal spectaculair als de zon schijnt, want dan zie je gegarandeerd talloze alligators op verschillende plekken in de zon bakken. Boek bijvoorbeeld bij Atchafalaya Basin. Het gelijknamige moeras ligt ongeveer tussen Lafeyette en Baton Rouge in, beide populaire stops tijdens een reis in de Deep South. Het Atchafalaya-moeras is het grootste moeras van de Verenigde Staten.

Atchafalaya Basin, Louisiana Atchafalaya Basin, Louisiana

3. Het verhaal achter de plantagehuizen: het Rural Life Museum

Wanneer je in Baton Rouge bent, sla dan zeker niet het Rural Life Museum over. Hier wordt namelijk een belangrijk stuk context gegeven aan het verhaal achter de veelbezochte plantagehuizen. Op dit terrein geen statig verblijf van een plantage-eigenaar, maar het verhaal van de tot slaaf gemaakten. Het is een indrukwekkend openluchtmuseum met veel aandacht voor deze donkere bladzijdes van de geschiedenis. Ook besteden ze aandacht aan het plattelandsleven uit de negentiende eeuw, waardoor je een goed, compleet beeld krijgt van deze regio in deze tijd. Je kan hier op je gemak rondlopen of met een van de deskundige gidsen meegaan, een bezoek is geschikt voor jong en oud.

Rural Life Museum, Baton Rouge, Louisiana

4. Het praatgrage spook van het Old State Capitol

Wat is er leuker dan geschiedenis leren van degene die er zelf bij was? Combineer een stukje politiek en geschiedenis in het mooie oude Capitol-gebouw van Baton Rouge waarbij één kamer wel heel bijzonder is. Hier moet je niet gek opkijken als de kroonluchter begint te schudden, de lichten uitvallen en één van de portretten tot leven komt! Fervent dagboekschrijfster Sarah Morgan vertelt het verhaal van het gebouw door de decennia heen, vanaf de dag dat het werd gebouwd.

Old State Capitol, Baton Rouge, Louisiana Old State Capitol, Baton Rouge, Louisiana

5. Een jazz-brunch bij ‘Palmettos on the Bayou’

We reizen met deze tips langzaam af naar het geweldige, bruisende New Orleans, maar voor we daar arriveren gaan we er nog even helemaal uit. Bezoek de groene oase van Palmettos on the Bayou. In dit bijzonder sfeervolle restaurant houden ze op meerdere dagen ook nog eens Jazz Brunch, waardoor je het sappige cajun food combineert met fantastische live-muziek. Denk aan crispy chicken met zoet brioche-brood en tabasco-honey-saus, of echte New Orleans BBQ shrimp met de beroemde grits on the side.

Palmettos on the Bayou, Louisiana Palmettos on the Bayou, Louisiana

6. Een stukje Engeland in the South

Heimwee naar Europese tradities? Schuif dan in Covington aan voor een high tea in het theehuisje The English Tearoom & Eatery. Met meer dan 200 soorten thee en verse crumpets en scones op het menu, kan dit niet misgaan. Maar eigenaren Tim en Jan Lantrip serveren onder toeziend oog van The Queen ook nog verschillende hartige ontbijtjes, zoals de Buckingham Bake: een stevig begin van de dag met eieren, hash browns, spek en kaas.

The English Tearoom & Eatery, Louisiana The English Tearoom & Eatery, Louisiana

7. New Orleans: Cooking Class

Er zijn zoveel dingen te beleven in het altijd bruisende New Orleans. Maar als we één dikke tip mogen geven: boek een class bij de New Orleans School of Cooking. Hier zwaaien de chefs hun pollepels gepassioneerd in de rondte terwijl ze je vertellen over cajun parels als kruidige gumbo, seafood jambalaya of kleverige pralines. In het ‘schoolgebouw’ zit een fantastische kookwinkel waar ze hun eigen kruidenmixen en sauzen verkopen. Geloof ons, als je thuiskomt van een reis naar de Deep South, is de keuken één van de dingen je het meeste zal missen. Bewapen jezelf hiertegen met wat Bayou Blend in je koffer.

New Orleans, Louisiana New Orleans, Louisiana

8. New Orleans: Voodoo Authentica

Raak je verdwaald in één van steegjes van French Quarter, dan loop je misschien pardoes tegen een winkel vol met lucky beans, love potions en speciale poeders aan. Een van gevolgen van de stad z’n grote rol in de slavenhandel, was dat de mensen die hier aan land kwamen allemaal hun eigen gebruiken en religies meenamen. Dat is waarom New Orleans bekend staat als de geboorteplaats van voodoo in Amerika. Feit en fictie over het bedrijven van voodoo lopen nogal door elkaar heen, want er zitten veel interessantere verhalen achter dan alleen prikken van spelden in een pop zodat iemand eeltknobbels op z’n tenen krijgt. Voodoo is voor een groep inwoners nog steeds een belangrijk onderdeel van hun leven, een spirituele geloofsovertuiging, en onder andere bij de winkel Voodoo Authentica kunnen ze je er veel meer over vertellen.

New Orleans, Louisiana New Orleans, Louisiana

9. De Dockery Farms: Birthplace of blues

Voor de laatste tips reizen we door naar Mississippi. Drie kwartier rijden ten zuiden van Clarksdale ligt Cleveland. Er zijn een paar zelfbenoemde Birthplaces of blues in de staat te vinden, maar volgens de verhalen werd hier echt de blues geboren op de Dockery Farms. Bekijk die video hieronder voor een korte samenvatting van deze bijzondere plek, waarin onder andere legende B.B. King een stuk vertelt over de farms waar Delta Blues-icoon Charley Patton leefde, werkte en speelde.

10. Shack Up Inn

Sowieso is als blues-liefhebber het stadje Clarksdale een verplichte stop. Onder andere het geboortehuis van Muddy Waters staat hier, het Delta Blues museum maar ook de met mysterie omgeven ‘Devils Crossroads’ waar Robert Johnson zijn ziel aan de duivel verkocht zouden hebben in ruil voor een ongekende muzikaliteit… Tijd voor een pauze of zoek je een bijzondere overnachtingsplek? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Shack Up Inn, een… ja, wat is het eigenlijk? Een ratjetoe aan authentieke verblijven, een echte Blues Club en vooral een plek waar je je ogen de kost kunt geven. Golfplaten daken, roestige oude wagens, ‘bomen’ volgehangen met glazen flessen (om de boze geesten buiten te houden)… Hier ben je in de wereld van de Delta Blues.

Shack Up Inn, Mississippi Shack Up Inn, Mississippi

Plannen maar

Helemaal enthousiast over reizen naar de Deep South, maar zit je nog met vragen? Neem direct contact met ons op. Je hebt altijd binnen één werkdag een persoonlijk antwoord van ons. Of laat je door de routes hieronder verder inspireren:

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan