Baton Rouge, Louisiana

Mississippi River, Baton Rouge, Louisiana Direct aan de majestueuze Mississippi-rivier ligt Baton Rouge (letterlijk 'rode stok'), de hoofdstad van Louisiana. Jarenlange Franse, Spaanse en Britse overheersing heeft ervoor gezorgd dat er een bijzondere mix van culturen is ontstaan. De Cajun-cultuur is hiervan het meest kenmerkend. Ook het voormalige plantageleven heeft een stempel op de stad gedrukt. Langs de Mississippi vind je nog diverse oude plantages, met de Myrtles Plantation als bekendste voorbeeld. Baton Rouge wordt gezien als een van de beste 'Foodie Cities' van het Zuiden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Louisiana State Capitol

Bovenop een heuvel langs de Mississippi-rivier staat een groot kasteelachtig gebouw, dat tot het begin van de twintigste eeuw dienstdeed als het capitoolgebouw van Louisiana. Het neogotische gebouw is een architectonisch hoogstandje, zowel van binnen als van buiten. Aan het begin van de jaren 1930 verrees er in Baton Rouge een nieuw capitool, dat met zijn hoogte van 137 meter het hoogste capitoolgebouw van het land werd. The Old Capitol huisvest een museum over de politieke geschiedenis van Louisiana met veel aandacht voor de vermoorde politicus Huey Long. De geschiedenis komt hier tot leven door het praatgrage spook dat je vertelt over het roerige verleden in het gebouw in haar behekste kamer... Leuk voor jong en oud!

Old Louisiana State Capitol

New Louisiana State Capitol

Het 'nieuwe' capitoolgebouw ligt in het centrum van Baton Rouge en is met zijn hoogte van 137 meter het hoogste capitoolgebouw van het land. Het gebouw huisvest de regeringszetel van van de Amerikaanse staat Louisiana en bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Ook vind je hier het kantoor van de gouverneur van Louisiana.

Baton Rouge, Lousiana

Capitol Park Museum

Vlak bij het huidige capitoolgebouw ligt het Capitol Park Museum, welke onderdeel is van het Louisiana State Museum in New Orleans. Een relatief klein museum met speciale aandacht voor de geschiedenis, industrie en cultuur van Louisiana. Het museum beschikt onder over een schip waarmee op garnalen werd gevist, een duikboot uit de Burgeroorlog en een uitgebreide collectie over jazzmuziek en Mardi Gras (carnaval).

Capitol Park Museum Baton Rouge

Louisiana State University

Baton Rouge is een echte studentenstad en telt de nodige universiteiten en hogescholen. Verreweg de grootste en meest prestigieuze universiteit is de Louisiana State University (LSU). De campus stamt uit 1860 en telt veel grote eikenbomen die minstens even oud zijn. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden, waaronder de Quad (het groene hart van de campus), het Museum of Natural Science, de Memorial Tower, de Indian Mounds (eeuwenoude indianen-heuvels), het Tiger Stadium en Mike's Habitat, het verblijf van tijger Mike; de officiële mascotte van de LSU. Voor je bezoek aan de campus is het aan te raden om langs te gaan bij het bezoekerscentrum, waar plattegronden verkrijgbaar zijn. 

Louisiana University, Baton Rouge

LSU Rural Life Museum

Een van de meest indrukwekkende musea van de LSU is het Rural Life Museum, waar het negentiende-eeuwse plattelandsleven centraal staat. Op het terrein van dit grote openluchtmuseum staan diverse historische gebouwen die typerend zijn voor Louisiana, waaronder een plattelandskerkje, een pioniershut, een 'shotgun house' en een 'dogtrot house'. Verder is er een speciaal groot gedeelte gewijd aan het plantageleven en de medewerkers van het museum vinden het heel belangrijk dat er aandacht is voor dit verhaal. Je kan dit museum rustig alleen ontdekken of met een van de geweldige gidsen.

LSU Rural Life Museum Baton Rouge

Plantages

Baton Rouges geschiedenis wordt mede bepaald door rijke plantagehouders die rond de achttiende eeuw grote plantages en landhuizen bouwden langs de Mississippi. Diverse plantages zijn gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Zo kun je een bezoek brengen aan het Magnolia Mound Plantation House, de Nottoway Plantation (in White Castle) en de Myrtles Plantation uit 1796, een van de bekendste plantages in Amerika. Myrtles wordt ook wel 'One of Amercia's Most Haunted Homes' genoemd. Er zijn dagelijks rondleidingen en op vrijdag- en zaterdagavond kun je meegaan met een mystery tour.

Oak Alley Plantation bij Vacherie

USS Kidd Veterans Memorial and Museum

De USS Kidd, een voormalig oorlogsschip van de Amerikaanse marine, verdiende haar sporen in de Tweede Wereldoorlog en de Korea-oorlog. Tegenwoordig is het ingericht als museumschip en maakt het deel uit van een monument ter ere van WO II-veteranen uit Louisiana. Het bijbehorende Veterans Museum beschikt over gevechtsvliegtuigen en tientallen scheepsmodellen. 

USS Kidd, Baton Rouge

Bluebonnet Swamp Nature Center

Als je geïnteresseerd bent in de geografische geschiedenis en de plaatselijke flora en fauna van Baton Rouge, is een bezoek aan het Bluebonnet Swamp Nature Center een aanrader. In het natuurcentrum kun je - naast foto's, natuurlijke voorwerpen en mineralen - levende krokodillen en slangen bekijken. Buiten het expositiegebouw ligt een groot natuurgebied dat onder andere bestaat uit moerassen en hardhoutbossen. Al lopend over vlonders en kiezelpaden heb je grote kans om vogels, schildpadden en slangen te spotten.

Bluebonnet Swamp Nature Center Baton Rouge

Omgeving

Houmas House Plantation

Na een bezoek aan deze plantage weet je waarom het 'het kroonjuweel van Louisiana's River Road' genoemd wordt. Houmas House Plantation was in de negentiende eeuw de grootste Amerikaanse producent van suikerriet. Zowel het plantagehuis als de omringende grond zijn gerestaureerd en geven een kijkje in de levensstijl die de 'suikerbarons' erop na hielden dankzij hun mierzoete goudmijn. Je kunt een kijkje nemen in zestien antieke kamers en wandelen door de uitgestrekte tuinen. In het bijbehorende museum is ook aandacht voor het plantageleven en de tijdsgeest waarin dit huis 'groot' werd.

Houmas House Plantation

Swamp Tour

Op een half uur rijden van Baton Rouge (richting Lafayette) vind je een mooie tour bij Atchafalaya Basin. Het Atchafalaya-moeras is het grootste moeras van de Verenigde Staten.

Atchafalaya Basinn

Feiten

Staat Louisiana
Parish East Baton Rouge
Oppervlakte 205 km²
Hoogte 17 meter
Inwoners 230.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Baton Rouge wordt gekenmerkt door een vochtig subtropisch klimaat. Dit houdt in dat de stad milde winters en hete, vochtige zomers kent. De gemiddelde temperatuur van juni tot en met september ligt net boven de 30 graden Celsius. In december, januari en februari is het tussen de 15 en 18 graden en relatief droog. De natste maanden zijn juli en augustus.

Geschiedenis

Baton Rouge ligt op een vroegere grens tussen leefgebieden van de Bayougoulas- en Houmas-indianan. De stammen markeerden de grens door middel van cipresbomen en houten palen met daarop bloed, vissenkoppen en dieren. De naam Baton Rouge stamt uit 1699, toen de Franse ontdekkingsreiziger Pierre Le Moyne een expeditie leidde langs de Mississippi. Op een gegeven moment zag hij zo'n rood stuk hout. De ontdekkingsreizigers noemden de houten markering en daarmee ook de locatie ‘le bâton rouge’, wat 'rode stok' in het Frans betekent.

Baton Rouge heeft in de loop der eeuwen met verschillende bewindvoerders te maken gehad. Achtereenvolgens is het gebied geregeerd door Frankrijk (1699-1763), Groot-Brittannië (1763-1779), Spanje (1779-1810), de Republiek van West-Florida (1810-1812), de Union (1812-1861), de Geconfedereerde Staten (tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, 1861-1865) en uiteindelijk de Verenigde Staten.

In 1755 zochten veel Fransen hun heil op het platteland van Louisiana nadat zij door de Britse troepen uit Canada waren verdreven. Deze groep mensen, ook wel Cajuns genoemd, verrijkte het gebied rondom Baton Rouge met hun cultuur. In 1849 werd Baton Rouge benoemd tot hoofdstad van Louisiana. Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw groeide de stad gestaag door de handel en het transport via de stoomboot. De Amerikaanse Burgeroorlog zorgde ervoor dat het economische proces in Baton Rouge tot stilstand kwam. In 1862 namen de noordelijke troepen van de Union Baton Rouge in. Na de Burgeroorlog werd Baton Rouge weer de hoofdstad van Louisiana.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan