Clarksdale, Mississippi

Devils Crossroads, Clarksdale, Mississippi Clarksdale in Mississippi is hét hart van the blues. Alles in het kleine plaatsje ademt muziek. Niet alleen muzikanten Sam Cooke en Ike Turner zagen hier het levenslicht, ook bluesspelers John Lee Hooker, Big Jack Johnson en Muddy Waters werden in Clarksdale geboren. Clarksdale ligt langs de zogenaamde Blues Trail. Deze legendarische Blues Highway of Route 61 voert je mee van countryhoofdstad Nashville in Tennessee naar de broeierige jazz van New Orleans in Louisiana. De route gaat langs geboorte- en woonplaatsen van bekende muzikanten, langs platenmaatschappijen en opname-studio's.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Geboortehuis Muddy Waters

De 'King of Chicago Blues' Muddy Waters leefde bijna zijn hele leven in een huis dat onderdeel uitmaakte van de Stovall Plantation, iets buiten Clarksdale. De Stovalls behoorden tot de succesvolste katoenproducenten van de Missisippi Delta. Dankzij sponsoring van de Library of Congress en Fisk University werd er in augustus 1941 een opname gemaakt van Muddy Waters en andere lokale muzikanten. Twee opnames van Muddy Waters (Burr Clover Farm Blues en Burr Clover Blues) gaan over plantagehouder kolonel William Howard Stovall. Stovall was een pionier op het gebied van landbouwtechnologie en verzorgde in zijn huis entertainment voor zijn personeel. Zijn huis was een ware juke joint. Waters zou Burr Clover Blues op verzoek van Stovall hebben geschreven. Het Muddy Waters House werd later nog bewoond door blues bassist David 'Pecan' Porter. Je kunt de voormalige Stovall Plantation bezoeken, maar als je het Muddy Waters House wil zien, moet je naar The Delta Blues Museum - waar het naartoe is verhuisd.

Clarksdale, Mississippi Delta Blues Museum, Clarksdale, Mississippi

The Delta Blues Museum

In een historisch pand, een voormalig opslagdepot, vind je het Delta Blues museum. Liefhebbers van the Blues vinden hier een grote verzameling voorwerpen zoals foto's, instrumenten, kunstvoorwerpen, films, festivalposters en kleding van bluesartiesten als Muddy Waters. Ook het huis van Muddy Waters, dat oorspronkelijk op grondgebied van de Stovall Plantation stond, is hierheen verhuisd.

The Delta Blues Museum, Clarksdale, Mississippi

Ground Zero Blues Club

Recht tegenover the Delta Blues Museum vind je de Ground Zero Blues Club. De bluesclub werd mede opgericht door Morgan Freeman. Hier moet je zeker even een biertje drinken. Proef van de relaxte sfeer onder het genot van wat snacks terwijl de live muziek op de achtergrond klinkt. O, en vergeet niet een krabbel achter te laten. De locatie wordt regelmatig verhuurd, dus check van tevoren of het geopend is! http://www.groundzerobluesclub.com/

Ground Zero Blues Club, Clarksdale, Mississippi

Devils Crossroads

In Clarksdale ligt de kruising van twee belangrijke bluesroutes: Highway 61 en Highway 49. Het verhaal gaat dat bluesgitarist Robert Johnson hier zo slecht speelde dat zijn mede-bluesmuzikanten hem smeekten weg te gaan. Hij vertrok, maar toen hij terugkwam, speelde hij de sterren van de hemel. Iedereen was stomverbaasd en er werd gefluisterd dat hij op deze Devils Crossroads zijn ziel aan de duivel had verkocht om een begenadigd muzikant te kunnen worden. Uiteindelijk werd hij één van de invloedrijkste bluesgitaristen. Robert Johnson overleed op 27-jarige leeftijd na het drinken van vergiftigde whisky. Hij ligt begraven in Greenwood, ruim een uur rijden ten zuiden van Clarksdale. In 2003 werd Robert Johnson postuum uitgeroepen tot een van de beste gitaristen allertijden door het tijdschrift Rolling Stone.

Devils Crossroads, Clarksdale, Mississippi

Riverside Hotel

Toegegeven: op het eerste gezicht oogt het niet heel fraai, dit hotel met een speciaal verhaal. Ooit was dit het G.T. Thomas Hospital, een ziekenhuis voor Afrikaans-Amerikanen, totdat het in 1944 werd omgebouwd tot hotel voor muzikanten. Bluesdiva Bessie Smith stierf hier in 1937 aan haar verwondingen als gevolg van een auto ongeluk, Ike Turner schreef er zijn song 'Rocket 88' en Robert Nighthawk liet z'n koffer achter in z'n kamer vlak voordat hij stierf. Wil je hier overnachten, reserveer dan op tijd!

Riverside Hotel, Clarksdale, Mississippi

Hopson Plantation

Nostalgie ten top! De oude gebouwen op de voormalige katoenplantage werden in ere hersteld en er werden kamers gerealiseerd in de oude graansilo. Eén van de gebouwen doet nu dienst als blues muziekzaal waar live optredens plaatsvinden van bluesartiesten. Je kunt hier ook overnachten (kindvriendelijk).

Hopson Plantation, Clarksdale, Mississippi

Tennessee Williams Festival

Ook schrijver Tom 'Tennessee' Williams (Cat on a Hot Tin Roof, A Streetcar Named Desire) bracht een groot deel van z'n jeugd door in Clarksdale. Ieder jaar (eind sep/begin okt) vindt hier het Tennessee Williams Festival plaats. Er worden films gedraaid, lezingen gehouden en er vinden toneeluitvoeringen plaats op de veranda's. Ieder jaar wordt er bovendien een acteerwedstrijd gehouden waarbij scholen een bedrag kunnen winnen ten behoeve van hun drama-lessen.

Omgeving

BB King Museum

Als je vanuit Clarksdale in zuidelijke richting naar Vicksburg/Jackson rijdt, is het BB King Museum een aanrader. Dit museum ligt in Indianola en neemt je mee terug naar de tijd dat op de katoenvelden, straathoeken en juke joints van de Mississippi Delta een nieuwe muziekstijl geboren werd: de blues. Begin je muzikale reis in het theater, leer over King's jonge leven op de boerderij en hoe hij zich ontwikkelde tot een ware Beale street Boy in Memphis. Er is ook een galerij over King als artiest. Je leert onder andere over de Burgerrechtenbeweging die een belangrijke rol speelde in deze muziekstijl. BB King Museum ligt aan 400 Second Street in Indianola, Mississippi.

BB King Museum, omgeving Clarksdale

Dockery Farms

Drie kwartier rijden ten zuiden van Clarksdale ligt Cleveland. Volgens de legenden werd hier de blues geboren op de Dockery Farms. Dit is een van de belangrijkste plantages van de Delta, opgericht door William Alfred Dockery. Tijdens de piekperiode was Dockery Farms een zelfvoorzienend dorp met een basisschool, kerken, postkantoor, smidse, winkels en begraafplaats. Er woonden honderden families, meestal voor langere tijd en van Afrikaans-Amerikaanse afkomst. Een van de bewoners van Dockery Farms was Charley Patton, die uitgroeide tot een belangrijke Delta Bluesmuzikant voor blanken en Afro-Amerikanen. Veel van zijn liedjes gingen voer het dagelijks leven op de Delta. Patton inspireerde artiesten als Howlin' Wolf, Willie Brown, Tommy Johnson en Roebuck Staples.

Dockery Farms, omgeving Clarksdale

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan