Tupelo, Mississippi

Tupelo Mississippi Tupelo is voornamelijk bekend als de geboortestad van de King of Rock and Roll. Een van de populairste bezienswaardigheden is dan ook het geboortehuis van Elvis Presley. Maar er is meer te doen: Tupelo herbergt een van de grootste automusea van Noord-Amerika én heeft een leuke dierentuin met bizons. Rijd je via Tupelo naar Jackson of de grens met Tennessee, volg dan zeker de Natchez Trace Parkway.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Elvis Presley-huis & museum

Hoewel de relatie tussen Elvis Presley en zijn geboortestad Tupelo in zijn succesjaren niet al te best was, is de stad er maar wat trots op de geboorteplaats van The King te zijn. Tegen een kleine vergoeding leidt een gids je door het huisje waar Elvis werd geboren en de omringende gronden. Je leert dat Vernon Presley het witte houten huisje kocht met 180 geleende dollars. Ernaast vind je een herinneringsmuur en de kerk waar Elvis kennismaakte met muziek. Hoewel de kerk oorspronkelijk verderop stond, is hij verplaatst om zo dicht mogelijk bij het huis te staan. In de kerk worden filmpjes afgespeeld over het leven van de King. Je kunt ook een kijkje nemen bij de Fountain of Life, met een waterstraal voor ieder levensjaar van de King, en de Walk of Life wandelen rondom zijn geboortehuis. Je maakt als het ware een reis door de dertien jaren die Elvis in Tupelo doorbracht, granieten bordjes vertellen je een belangrijk feit over ieder jaar. Jaarlijks in de zomermaanden wordt het driedaagse Elvis Presley-festival gehouden.

Geboortehuis Elvis Presley, Tupelo, Mississippi

Tupelo Automobile Museum

Wie weinig heeft met Elvis, maar des te meer met auto's, doet er goed aan dit automuseum te bezoeken. Het is een van de grootste automusea in Noord-Amerika en biedt onderdak aan ruim honderd zeldzame, antieke en klassieke auto's. De collectie heeft een gezamenlijke waarde van meer dan zes miljoen dollar en bevat in elk geval een Benz uit 1886, een Dodge Viper uit 1994 en - sorry, daar is 'ie toch weer - een Lincoln die ooit bezit was van Elvis Presley. Je maakt een wandeling door ruim honderd jaar aan autogeschiedenis. Het Tupelo Automobile Museum is gevestigd aan Otis Boulevard en dagelijks geopend (met uitzondering van feestdagen).

Automobile Museum, Tupelo, Mississippi

Tupelo Buffalo Park and Zoo

Het Tupelo Buffalo Park en Zoo is een bijzondere combinatie tussen een dierentuin en een wildlifepark. Er leven ruim 260 dieren, waaronder bizons, apen, leeuwen en zebra's. Neem ook een kijkje bij de reptielen, aai de beestjes op de kinderboerderij en struin rond door het Chickasaw-indianendorp. Je kunt elk uur mee met een bustour door het bizonpark. Een gids helpt je de dieren in het landschap te spotten en vertelt je alles over de geschiedenis van de bizon in Amerika. Het is ook mogelijk om - tegen betaling - met je eigen auto door het park te rijden. Ook kun je een paardrijtocht (met gids) maken. Tupelo Buffalo Park and Zoo is dagelijks geopend, met uitzondering van feestdagen.

Tupelo Buffalo Park and Zoo, Tupelo Mississippi

Tupelo Battlefield

In juli 1864 vond er in Tupelo een grote veldslag plaats tussen de Noordelijke en de Zuidelijke troepen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hoewel er tegenwoordig niet meer veel te zien is van de plek waar meer dan 20.000 soldaten op de vuist gingen, kun je wel het bezoekerscentrum binnenlopen, waar je meer te weten komt over de Slag bij Tupelo. Je kunt het bezoekerscentrum bereiken door de Natchez Trace Parkway te volgen.

Tupelo Battlefield, Mississippi

Natchez Trace Parkway

Ruim 700 kilometer aan asfalt voert je door tienduizend jaar aan Noord-Amerikaanse geschiedenis. Hoewel de Old Trace een belangrijke rol speelde voor Native American en kolonisten, voert deze toeristische route je tegenwoordig langs veel historische plekken. Vanuit Tupelo heb je toegang tot de Parkway via US Highway 78. De Natchez Trace Parkway kun je afleggen per auto of camper (max. 55 ft). Stop onderweg zeker een paar keer om foto's te maken of een stuk te wandelen (zie voor meer onder het kopje 'omgeving').

Natchez Trace Parkway

Omgeving

Als je via Tupelo naar Jackson of de grens met Tennessee rijdt, volg dan de Natchez Trace Parkway. Onderweg zie je de volgende bezienswaardigheden:

Richting Jackson

  • Chickasaw Village Site (mijlpaal 261.8): Dit is de archeologische vindplaats van een oud indianendorp. Er zijn geen gebouwen meer te zien. Je ziet alleen de contouren van waar eens een Chickasaw winterhuis, zomerhuis en fort heeft gestaan. Je kunt een korte wandelroute volgen die je meer leert over hoe indianen gebruik maakten van planten uit de omgeving. Wie langer wil wandelen, kan overgaan op de Natchez Trace National Scenic Trail.
  • Little Mountain Overlook: Dit is een van de hoogste punten aan de Natchez Trace Parkway. Op een heldere dag heb je hier een prachtig uitzicht.
  • Cypress Swamp (mp122): maak een wandeling over de verharde vlonder langs moerascipressen. Met wat geluk zie je zelfs een alligator in het water dobberen.
  • Ross Barnett Reservoir: dit reservoir van 130 vierkante kilometer fungeert als de grootste bron van drinkwater voor de staat Mississippi. Aan het zuiden van het reservoir ligt een dam van 5,6 kilometer lengte. Je kunt vanaf West Florida Boundary (mp 107.9) een wandeling naar het reservoir maken. Uitkijken kan vanaf Reservoir Overlook (mp 105.6)

Richting de grens met Tennessee

  • Natchez Trace Parkway Visitor Center (mijlpaal 266): Bekijk de korte film over deze historische route en leer van alles over de natuurlijke en culturele geschiedenis van de weg die je gaat rijden.
  • Confederate gravesites (mp 269.4): een korte wandeling over de Old Trace brengt je naar dertien graven van anonieme soldaten die vochten voor de Confederatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
  • Pharr Mounds (mp 286.7): Hier zie je zes terpen, variërend in hoogte van 60 centimeter tot 5,5 meter. De terpen werden ruim 2000 jaar geleden gebouwd. Er zijn korte wandelroutes met bordjes die je meer leren over de aanleg van de terpen en hoe hier in het verleden een bruisend dorp moet hebben gestaan.
  • Tennessee River Bridge (mp 327.3): een brug helpt je vandaag de dag de Tennessee-rivier over te steken. In 1800 was hier echter alleen een ferry. Colbert Ferry is een leuke plek om te picknicken met uitzicht op de rivier.
  • Rock Spring Nature Trail (mp 330.2): Als je even de benen wil strekken, is deze wandeling van nog een kilometer de perfecte optie. Je stapt over grote stenen in de Colbert Creek. In de zomer zie je bloemen en wemelt het er van de robijnkeelkolibries.

Feiten

Staat Mississippi
County Lee
Oppervlakte 133 km²
Hoogte 85 meter
Inwoners 35.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan