Top 5 bezienswaardigheden Banff National Park

bijgewerkt op vr 29 dec 2023 15:00

Helderblauwe meren die scherp afsteken tegen de besneeuwde bergtoppen. We staan in het hart van de Rocky Mountains, in het prachtige Banff National Park om precies te zijn. Met schilderachtige bezienswaardigheden als Lake Louise, Moraine Lake en Johnston Canyon snap je ook meteen waarom Banff National Park het populairste park van Canada is. Dit zijn wat ons betreft de vijf bezienswaardigheden in Banff National Park die je niet mag missen!

Banff National Park in het kort

  • Waar: Alberta, Canada
  • Beste reistijd: Van mei t/m oktober (ga in de zomer in de vroege ochtend/late middag op pad)
  • Aantal dagen: Eén tot twee
  • Good to know: in de zomermaanden deel je de mooiste plekjes met andere liefhebbers. Vooral voor Lake Louise en de Johnston Canyon geldt daarom: ga zo vroeg mogelijk op pad of aan het eind van de middag om de grootste drukte te vermijden.

5 tips voor Banff National Park

1. Moraine Lake

Moraine Lake, Banff

Op zoek naar het ultieme plaatje? Dan moet je bij Moraine Lake zijn. Het gebied rond dit blauwe gletsjermeer heet de ‘Valley of Ten Peaks’ waar je naar hartelust kunt wandelen en kanoën. Volg bijvoorbeeld de Rockpile Trail (300 meter) naar het uitzichtpunt voor de zogenaamde ‘Twenty Dollar View’: het uitzicht dat lange tijd op het Canadese twintig dollarbiljet stond. De relatief eenvoudige Consolation Lakes Trail (2,9 km one-way) brengt je in zo’n 2 uur langs alpenweides en de Quadra-gletsjer. De Sentinel Pass (5,8 km one-way) is een stuk pittiger: via steile haarspeldbochten klim je naar 725 meter. Trek 5,5 uur uit voor deze wandeling. Let op: reserveer een shuttlebus om bij Moraine Lake te komen. Door sneeuw is Moraine Lake tussen half oktober en eind mei doorgaans gesloten.

2. Johnston Canyon

Johnston Canyon

Een wandeling door de Johnston Canyon levert sprookjesachtige taferelen op. Laat je verrassen door het onstuimige, turkooizen water dat door de smalle kloof stroomt en de spetterende watervallen. Dwars door de kloof is een (vlonder)pad aangelegd waarover je na zo’n 1,2 kilometer (enkel) de Lower Falls bereikt. Enthousiastelingen klimmen verder naar de Upper Falls (2,4 kilometer enkel). Je bereikt de Johnston Canyon via de Bow Valley Parkway, de toeristische route die evenwijdig aan de Trans-Canada Highway loopt.

3. Wildlife

Dikhoornschapen in Banff

Dikhoornschapen, arenden en wapitiherten, maar ook elanden en beren. Het zal je niet verbazen dat Banff National Park het leefgebied is van talloze wilde dieren. Wil je deze dieren spotten? Met een beetje geluk zie je ze tijdens een wildlife safari. Samen met een gids ga je in de avond op pad. Tijdens deze twee uur durende safari vertelt hij/zij je alles over de dieren en het behoud van de nationale parken.

4. Lake Agnes Trail

Wandel de Lake Agnes Trail

De mooiste views zie je al wandelend. Vanaf de parkeerplaats van het Fairmont Chateau bij Lake Louise start de Lake Agnes Trail (6,8 km retour). Via haarspeldbochten klim je omhoog en zie je beneden je Lake Louise liggen. Na 2,6 km kom je aan bij Mirror Lake waar je neer kunt ploffen op een van de bankjes voor een korte pauze. Sla na 3 km af voor de Little Beehive Trail en wordt getrakteerd op een fenomenaal uitzicht waar je je on top of the world waant. Om bij Lake Agnes te komen daal je weer af naar het pittoreske Lake Agnes Teahouse, het eindpunt van je wandeling. Kies voor de afdaling de ‘snelle route’ via de Highline Trail.

5. Lake Louise

Lake Louise, Banff

Absolute highlight is het azuurblauwe Lake Louise. Helaas delen meer toeristen die mening en is het er dus reuze druk. Wil je het blauwe meer met het beroemde Fairmont Chateau toch van je lijstje afvinken? Kom dan vroeg in de ochtend om een parkeerplek te bemachtigen of kies voor de shuttlebus. De bussen rijden tussen Lake Louise Park & Ride, Lake Louise en Moraine Lake en moeten vanaf 2020 van tevoren gereserveerd worden. Bekijk deze website voor meer informatie.

Bonus: roadtrippen over de Icefields Parkway

Icefields Parkway, Alberta

Zoevend over het asfalt wacht je na elke bocht weer een fascinerend uitzicht. De beroemde Icefields Parkway is 230 kilometer lang genieten van de ongerepte natuur. De route begint in het zuiden bij Lake Louise om te eindigen bij Jasper National Park. Onderweg stop je uiteraard zo vaak je wilt om die natuur even op je in te laten werken. Wij zeggen: de ultieme roadtrip! Bekijk hier alle highlights langs de route.

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan