8 bezienswaardigheden in South Dakota

bijgewerkt op wo 31 mei 2023 8:00

In het westen van de Amerikaanse staat South Dakota schitteren de Black Hills; een hoge en beboste uitloper van de Rocky Mountains. Verder naar het oosten vind je prairies; eindeloze vlaktes waarop bizons grazen. In deze blog de acht mooiste bezienswaardigheden in South Dakota. De plaatsen Rapid City en Keystone zijn beide een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de genoemde attracties.

Mount Rushmore

Mount Rushmore is een granietberg waarin de gezichten van vier belangrijke Amerikaanse presidenten uitgehouwen zijn: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument is uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden ter wereld. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen Mount Rushmore om meer te weten te komen over de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. Begin je bezoek in het Information Center en maak de leuke wandeling over de Presidential Trail naar de voet van het beeldhouwwerk.

 • Reistijd vanaf Keystone: 10 minuten
 • Reistijd vanaf Rapid City: 30 minuten
Mount Rushmore Mount Rushmore

Crazy Horse

Het Crazy Horse Memorial is een reactie op Mount Rushmore, dat 25 kilometer verderop ligt. In 1939 stuurde indianenopperhoofd Henry Standing Bear een brief naar beeldhouwer Korczak Ziolkowski, die meewerkte aan Mount Rushmore. Standing Bear stelde dat de blanken moesten weten dat de ‘rode mensen’ ook grote helden kennen en vroeg Ziolkowski om mee te werken aan een bouwproject. Hij stemde in. Het Crazy Horse Memorial is gewijd aan de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika. Het moet een sculptuur worden van het beroemde opperhoofd Crazy Horse. Op dit moment is alleen zijn gezicht zichtbaar, maar eenmaal voltooid zal dit ‘s werelds grootste beeldhouwwerk zijn. De bouw startte al in 1948, maar is nog altijd gaande omdat het een vrijwilligersproject is en overheidssubsidies zijn afgewezen.

 • Reistijd vanaf Keystone: 35 minuten
 • Reistijd vanaf Rapid City: 55 minuten
Crazy Horse Memorial Native Americans

Badlands National Park

Badlands National Park wordt gekenmerkt door bijzondere canyons en rotsformaties. Het landschap is betoverend grillig en bestaat uit torens en pilaren. Badlands beschermt ook een groot stuk prairie, dat het leefgebied vormt van bizons, dikhoornschapen en de bedreigde zwartvoetige fretten. De Badlands Loop Road vormt de hoofdweg door het park. Handig om te weten voor je bezoek: de bijzondere vormen en kleurschakeringen van het landschap komen extra goed uit rond zonsopkomst en zonsondergang.

 • Reistijd vanaf Keystone: 1 uur en 35 minuten (Ben Reifel Visitor Center, Interior)
 • Reistijd vanaf Rapid City: 1 uur en 20 minuten (Ben Reifel Visitor Center, Interior)
Badlands Badlands

Custer State Park

In Custer State Park leeft een kudde van meer dan duizend bizons. Het is een van de grootste bizonkuddes in de Verenigde Staten. Vroeger leefden er miljoenen bizons in de VS, maar de aantallen liepen snel terug door de jacht in de negentiende en twintigste eeuw (lees Butcher's Crossing maar eens). De bizons zijn nu beschermd en maken hun comeback in dit gebied. Je kunt schilderachtige routes door het park rijden, zoals de Needles Highway (Highway 87) en de Wildlife Loop Road, waar je grote kans hebt om de wilde dieren te zien. Bezoek ook het schilderachtige Sylvan Lake, een van de vijf meren in het staatspark. Het ligt vlak langs de weg.

 • Reistijd vanaf Keystone: 35 minuten (Visitor Center)
 • Reistijd vanaf Rapid City: 40 minuten (Visitor Center)
Custer State Park Custer State Park

Deadwood

Welkom in Deadwood, een authentiek stukje Amerika. Deze bestemming belichaamt het wilde westen met zijn rijke geschiedenis van goudkoorts en legendarische outlaws. Wandel door geplaveide straten van Main Street, drink je drankje in een levendige saloon en proef de pioniersgeest die nog steeds in de lucht hangt. In Adams House, een prachtig Victoriaanse herenhuis, neem je een kijkje in het leven van een welgestelde familie uit die tijd. Op Mount Moriah Cemetery zie je de rustplaats van beroemde figuren zoals Wild Bill Hickok en Calamity Jane. Tot slot mag Saloon No. 10 niet op je lijst ontbreken. Hier werd Wild Bill Hickok neergeschoten. Er zijn vermakelijke re-enactments.

 • Reistijd vanaf Keystone: 60 minuten (Visitor Center)
 • Reistijd vanaf Rapid City: 45 minuten (Visitor Center)
Deadwood Deadwood Rodeo

Devils Tower (Wyoming)

Als Yellowstone en South Dakota op jouw planning staan, is Devils Tower maar een klein stukje om. In 1977 speelde Devils Tower een grote rol in de sciencefictionfilm Close Encounters Of The Third Kind van Steven Spielberg. Devils Tower is een heilige plaats voor de Native Americans. Deze iconische monoliet rijst meer dan 380 meter omhoog uit het omringende landschap. De top is zo groot als een voetbalveld. Je kunt ter onderbreking van de auto- of camperrit perfect de benen strekken op de twee kilometer lange trail rond de monoliet.

Devils Tower Devils Tower Trail

Wind Cave National Park

Het Wind Cave National Park omvat een groot natuurgebied en een grottenstelsel van meer dan tweehonderd kilometer lang. Het grottenstelsel is de op twee na langste in de Verenigde Staten. Je vindt er geen stalagmieten en stalactieten, maar wel ongewone 'boxworks' die bijna nergens anders voorkomen. Deze honingraatachtige structuren zijn typisch voor deze grot. De Wind Cave-grot staat ook bekend om de sterke luchtstroming. Wanneer de druk buiten hoger is dan binnen, wordt de lucht naar binnen gezogen. Wanneer de druk hoger is binnen de grot, waait de wind naar buiten. De wind kan er een snelheid van tachtig kilometer per uur halen. Er zijn verschillende tours om de ondergrondse wereld te verkennen. Tickets koop je op de dag zelf in het bezoekerscentrum. Dit is op basis van first-come, first-served. Soms zijn alle tours al aan het begin van de middag uitverkocht, dus kom op tijd! Bovengronds kun je je vermaken met wandelingen en mooie routes om te rijden. Misschien spot je bizons, elanden, prairiehonden en coyotes.

 • Reistijd vanaf Keystone: 60 minuten
 • Reistijd vanaf Rapid City: 1 uur en 10 minuten
Wind Cave Boxwork Wind Cave

Jewel Cave National Monument

Het Jewel Cave National Monument is met bijna 500 kilometer een van de langste grotten ter wereld. Van het grottenstelsel is nog maar een klein deel ontdekt. Ieder jaar wordt er een aantal kilometer aan het verkende gebied toegevoegd. Je ontdekt de grot met een van de vijf rondleidingen; de een is avontuurlijker dan de ander. Voor kaartjes moet je in het bezoekerscentrum zijn. Wees er wel vroeg bij: het aantal plaatsen is beperkt.

 • Reistijd vanaf Keystone: 50 minuten
 • Reistijd vanaf Rapid City: 1 uur en 5 minuten
Jewel Cave Jewel Cave

De mooiste rondreizen door South Dakota

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan