Edmonton, Alberta

Edmonton Alberta Het gezicht van de hoofdstad van Alberta, Edmonton, wordt grotendeels bepaald door de North Saskatchewan River. Langs de oevers liggen twintig grote parken, die samen de River Valley Parks vormen; het grootste stadspark van Noord-Amerika. In de parken vind je onder andere Fort Edmonton Park en de Valley Zoo. ‘s Zomers zijn er in Edmonton veel festivals en wordt de stad omgedoopt tot 'Festival City'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort Edmonton Park

In dit grote historische park zijn vier periodes uit de geschiedenis van Edmonton gereconstrueerd. Ga tot 150 jaar terug in de tijd en beleef aan de hand van gekostumeerde acteurs en nagebouwde straten het tijdperk van de bonthandelaren en eerste pioniers in de regio. Sluit je bezoek af met een ritje in een stoomtrein of bezoek de bioscoop voor een zwart-witfilm.

Fort Edmonton Park

Edmonton Mall

Edmonton is onder andere bekend door shopping malls. De bekendste is de West Edmonton Mall, het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika en tot 2004 zelfs het grootste ter wereld. Er zijn meer dan 800 winkels, een attractiepark, een subtropisch zwemparadijs, een schaatshal en een aquarium. Verder zijn er hotels, bioscopen, nachtclubs, enzovoorts. Leuk pluspunt: in Edmonton geldt geen salestax en is het winkelen goedkoper dan in bijvoorbeeld Vancouver.

West Edmonton Mall

Alberta Legislature

Het parlementsgebouw staat op de plaats van het oude Fort Edmonton en werd in 1912 gebouwd, nadat Edmonton tot provinciehoofdstad was gekozen. Tijdens een rondleiding vertelt een gids je onder meer over de rol van de Canadese regering, de politieke geschiedenis van Alberta en de architectuur van het gebouw. De tour is kosteloos en duurt gemiddeld drie kwartier. Er vertrekken meerdere rondleidingen per dag, waardoor reserveren niet noodzakelijk is.

Edmonton Alberta

Muttart Conservatory

Deze vier glazen piramides met botanische tuinen zijn een bekend herkenningspunt in Edmonton. Elke piramide heeft een eigen klimaat met bijbehorende flora en fauna.

Edmonton Alberta

Royal Alberta Museum

Het Royal Alberta Museum behoort tot de grootste musea van Canada. De vaste collecties zijn de Wild Alberta Gallery, de Natural History Gallery (met fossielen, stenen en bijvoorbeeld insecten) en de Syncrude Gallery of Aboriginal Culture, waar de cultuur van enkele indianenstammen op bijzondere wijze wordt tentoongesteld.

Alberta Railway Museum

In het noorden van de stad ligt het spoorwegenmuseum. Hier vind je oude locomotieven die ervoor gezorgd hebben dat grote delen van Canada met elkaar verbonden werden. De meeste tentoonstellingen, waaronder verschillende locomotieven en wagons, bevinden zich in de openlucht.

Edmonton Alberta

Festivals

Edmonton wordt in de volksmond ook wel Festival City genoemd. Vooral Edmonton Churchill’s Square in het centrum is 'the place to be'. Hier wordt onder andere Canadese en internationale kunst tentoongesteld tijdens het Works Art & Design Festival van eind juni tot eind juli. Het belangrijkste zomerfestival is Capital EX, dat voorheen Klondike Days heette. Het is een groot festival met optochten, muziek en vuurwerk. Het festival duurt tien dagen en vindt in de tweede helft van juli plaats. Andere zomerfestivals zijn het Edmonton Folk Music Festival (midden augustus) en het Edmonton Heritage Festival (begin augustus).

Edmonton Alberta

Food Tours

Wat is er nu verrukkelijker om van lekkernijen te proeven en een kijkje te nemen op plaatsen waar de locals hun eten inslaan? Tijdens zogenaamde food tours neemt een gids je mee naar de (zaterdagse) lokale markt waar je proeft van typische streekgerechten. Er worden meerdere excursies in de stad aangeboden.

Edmonton Alberta

Omgeving

Elk Island National Park

Op nog geen uur rijden ten oosten van Edmonton rijd je door een groot natuurgebied waar bizons, elanden en wapitiherten vrij rondlopen. Het park is het hele jaar geopend en heeft de grootste concentratie wildlife van alle nationale parken in Canada. De hoofdingang van Elk Island National Park ligt aan Highway 16 East, 48 kilometer vanaf Edmonton. Een populaire plek is het Astotin Lake, waar je kunt zwemmen en kanoën. Elk Island National Park is ook de perfecte plek om sterren te kijken of het noorderlicht te zien. Shuttlebus: Vanaf eind juli tot half september rijdt er iedere zaterdag een gratis shuttlebus vanaf Edmonton naar Elk Island. Wel even reserveren!

Elk Island, Edmonton Alberta

Fort Saskatchewan Museum & Historic Site

Op dertig kilometer van Edmonton ligt Fort Saskatchewan. Het werd niet gesticht door kolonisten of handelaren, maar door dienaren van de wet: de North West Mounted Police. Je kunt er onder andere een oude school en een oud gerechtsgebouw bekijken.

Ukrainian Cultural Heritage Village

Deze historische plaats ligt ongeveer een half uur van Edmonton vandaan. Het is een soort openluchtmuseum waarbij je in een nagebouwd dorp het leven van de Oekraïense migranten in Edmonton ontdekt. Je kunt je hier gerust een dag vermaken met het leren van oude ambachten zoals het bakken van brood en het bezichtigen van historische gebouwen.

Leduc #1 Energy Discovery Centre

In 1947 werd Alberta op de kaart gezet met de vondst van zwart goud. Het Energy Discovery Centre presenteert de ontwikkelingen die vanaf deze belangrijke dag plaatsvonden. Er is bovendien een Petroleum Hall of Fame, met daarin de verhalen van de belangrijkste pioniers en helden uit de olie-industrie.

IJshockey kijken

De grootste sport van Canada is ijshockey. Als je het leuk vindt, kun je in Edmonton een wedstrijd van de Edmonton Oilers bijwonen. Zij spelen hun thuiswedstrijden in Rogers Place. Kijk op de officiële website van de Oilers voor het actuele programma, tickets en een routebeschrijving.

Vervoer

Edmonton Transit System (ETS) verzorgt het openbaar vervoer in de stad. Het operationaliseert de Light Rail Transit Line, evenals veel buslijnen. Naast vervoer binnen de stadsgrenzen kun je met het openbaar vervoer naar het nabijgelegen Fort Saskatchewan, Spruce Grove, Leduc en Namao reizen. Er is ook een omvangrijk systeem van paden en wegen voor fietsers en wandelaars, voornamelijk gelegen in de parken in de River Valley.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Edmonton
Oppervlakte 684 km²
Hoogte 668 meter
Inwoners 812.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Edmonton heeft een noordelijk landklimaat. De zomers zijn kort maar warm en de winters zijn erg koud met een gemiddelde maximumtemperatuur van -7 graden Celsius in januari. ’s Nachts kan het echter met gemak vijftien graden vriezen. Ook duurt de winter erg lang: van november en maart ligt de temperatuur niet vaak boven het vriespunt, het sneeuwt veel en als het dan eindelijk lente is geworden is deze net als de herfst zeer wisselvallig en redelijk kort. De meeste regen valt in de zomer en de gemiddelde dagtemperatuur ligt in de maanden juni, juli en augustus tussen de 21 of 23 graden.

Sport

Canadezen vinden het leuk om hun steden bijnamen te geven. Zo heeft Edmonton de bijnaam ‘City of Champions’. Dit refereert naar de vele succesvolle sportploegen uit de stad, waaronder de Edmonton Grads (voormalig vrouwenteam basketbal), de Edmonton Eskimos (Canadian football) en de Edmonton Oilers (ijshockey). De belangrijkste stadia zijn Commonwealth Stadium, Telus Fields en Rexall Place.

Geschiedenis

Halverwege de achttiende eeuw kwam de eerste Europeaan, Anthony Henday, aan in het gebied van het huidige Edmonton. Hij werkte voor de Hudson’s Bay Company (HBC) en handelde in bont. Hij reisde door het binnenland van Canada om handelscontacten te leggen met de inheemse bevolking. In 1795 werd handelspost Fort Edmonton gesticht op de oever van de Northern Saskatchewan River, op ongeveer 32 kilometer van de huidige stad. Het fort werd vernoemd naar een voormalige gemeente in Londen; Edmonton. In de buurt stond een fort van de North West Company, de grootste concurrent van de HBC. Nadat de twee bedrijven in 1821 fuseerden herbouwde men Fort Edmonton op hoger gelegen land, ongeveer op de plaats van het huidige parlementsgebouw.

De plaats Edmonton ontstond rondom het fort, als een handelsnederzetting. Met de voltooiing van de Canadian Pacific Railway bij het naastgelegen Strathcona in 1891 en de inspanningen van de federale overheid om nieuwe bewoners naar het gebied te trekken, groeide Edmonton uit tot het commerciële en agrarische centrum van de regio. In 1905 kreeg de stad een verbinding met de Canadian Northern Railway en werd het de hoofdstad van de nieuwe provincie Alberta.

Strathcona en Edmonton voegden zich in 1912 samen tot een stad met ongeveer 100.000 inwoners. In 1947 gaf de ontdekking van olie in de omgeving de jonge stad een boost: Edmonton groeide uit tot het centrum van de regionale petroleumindustrie. In de jaren vijftig verdubbelde het inwoneraantal en ook in de jaren zestig bleef de stad groeien. De eerste tegenslag kwam in 1973, tijdens de grote oliecrisis, en later in 1981 door de introductie van het National Energy Program waarbij de overheid onder meer de controle kreeg over de prijzen. In dat jaar woonden er 521.000 mensen in Edmonton, maar een groot deel van hen werd werkloos door het instorten van de oliemarkt. Aan het einde van de jaren negentig stegen de olieprijzen, wat zorgde voor een nieuwe opmars van de economie van Edmonton. Daarnaast richtte de stad zich ook meer op andere markten en industrieën, waardoor er meer werkgelegenheid ontstond.

Economie

Edmonton is het centrum van de olie- en gasindustrie en heeft als bijnaam ‘Oil Capital of Canada’. Deze industrie brengt veel werkgelegenheid met zich mee, ook in de vorm van dienstverlening en onderzoek. Tachtig procent van alle oliepompen en de helft van de belangrijkste olievelden in Alberta liggen in de omgeving van Edmonton.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan