Vermilion Cliffs National Monument, Arizona

Vermilion Cliffs National Monument Vermilion Cliffs National Monument is een uitgestrekt, beschermd natuurgebied in Utah en Arizona. Van alle weergaloze bezienswaardigheden is de Wave het bekendst; een spectaculaire golfvorm in het rode zandsteen. De meeste attracties liggen in de 'Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness', een erg ruig en ontoegankelijk gebied zonder verharde wegen. De enige dirt road die wordt onderhouden, is de House Rock Valley Road (BLM 1065). Echter, ook na regen is deze weg ontoegankelijk. Alle overige wegen vereisen de nodige planning en een voertuig met vierwielaandrijving en hoge bodemvrijheid. Wil je een van de bezienswaardigheden bezoeken, dan raden we aan om deel te nemen aan een tour.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Coyote Buttes North (Wave)

In Coyote Buttes North is het Navajo-zandsteen op een bijzondere wijze gevormd door erosie. De beroemdste bezienswaardigheid is de Wave. Je mag dit gebied niet zomaar betreden: om het fragiele zandsteen te beschermen, geldt er een bezoekerslimiet. Je verkrijgt je toegangsbewijs ('permit') via het loterijsysteem van het Bureau of Land Management (BLM). De vraag is altijd groter dan het aanbod, dus het is echt een kwestie van geluk. Na betaling van enkele dollars kun je een paar voorkeursdagen opgeven en is het afwachten geblazen. Heb je beet, dan raden we aan een tour te boeken. De locatie is namelijk lastig te bereiken met gewone huurvoertuigen. Bij een tour is het vervoer en een rondleiding ter plaatse bijna altijd inbegrepen. Er zijn diverse aanbieders in Page en Kanab, zoals Dreamland Safari Tours Paria Outpost & Outfitters en Grand Circle Tours. Tours kosten vanaf $175 per persoon.

Coyote Buttes North in Vermilion Cliffs National Monument

White Pocket & Coyote Buttes South

Is het je niet gelukt om een ticket voor de Wave te bemachtigen? Niet getreurd! Het Vermilion Cliffs National Monument bevat meer bijzondere natuurpracht. Je kunt via de website van het BLM een permit kopen (zonder te loten!) voor de White Pocket en/of Coyote Buttes South. Beide gebieden zijn erg mooi en worden vaak met elkaar gecombineerd. Je kunt ze bereiken met een 4x4 of via een georganiseerde tour (vanaf circa $175 per persoon). De Coyote Buttes South is wat gevarieerder dan zijn noordelijke wederhelft, waar de Wave ligt. Er zijn bijvoorbeeld gekleurde wanden en ‘teepees’ (rotsformaties die op tipi-tenten lijken, deze tour is bij ons te boeken). Het White Pocket-gebied is een onaards fantasielandschap. Kale witte rotsvormen bedekken de stenen heuvels en zijn hier en daar getooid met oranje lagen. Voor de White Pockets heb je geen permit nodig.

Vermilion Cliffs

Buckskin Gulch/Wire Pass

De Bucksin Gulch is de langste slot canyon van de USA. Er wordt zelfs beweerd dat het de langste slot canyon ter wereld is! Je kunt deelnemen aan een tour of er zelf naartoe rijden via een maintained dirt road (let op: controleer goed of jouw verhuurder dit toestaat). De kloof is zo’n 32 kilometer lang en de ruige, verticale kloofwanden reiken soms wel 150 meter de hoogte in. Het mooiste deel van de kloof is heel goed in één dag te verkennen. Je kunt bij ons de tour (inclusief vervoer!) boeken. De Wire Pass is een zijtak van de Buckskin Gulch en vormt geliefd beginpunt omdat het een gemakkelijke entree tot de Buckskin Gulch biedt. Na een paar honderd meter lopen via de Wire Pass kom je uit in de Buckskin Gulch en kun je links- of rechtsaf.

Tip: Het rechterdeel is indrukwekkender dan het linkerdeel, omdat de kloof hier smaller is. De wanden zijn bovendien ruiger, met meer wervelingen en curven. Als je een tour boekt, kijk dan of dit deel is inbegrepen! Als je toch besluit om zelfstandig op pad te gaan, laat je dan goed informeren over de weersverwachtingen bij het BLM Office in Kanab of het Ranger Station aan Highway 89 (na Mile 20). Een regenbui – zelfs een eind verderop – kan zorgen voor levensgevaarlijke overstromingen in de kloof. Na een regenbui zijn de meeste wegen bovendien ontoegankelijk.

Buckskin Gulch in Vermilion Cliffs National Monument

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan