Arizona

Arizona ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De staat beschikt over veel natuurwonderen (waarvan de Grand Canyon de bekendste is) en je proeft er nog de sfeer van het Wilde Westen. In het noorden grenst de staat aan Utah, in het noordoosten aan Colorado en in het oosten aan New Mexico. Het punt waar deze vier staten samenkomen heet ‘Four Corners’ en is het enige vierstatenpunt in de VS.

Feiten

Bijnaam: The Grand Canyon State
Hoofdstad: Phoenix
Grootste stad: Phoenix
Bevolking: 6.500.000
Oppervlakte: 295.254 km²
Toetreding tot de VS: 14 februari 1912
Officiële website: www.az.gov

Vlag & Seal

Vlag Arizona Seal Arizona

Cultuur/Geschiedenis

Arizona wordt in verschillende opzichten beschouwd als een aantrekkelijke staat. Allereerst in economisch opzicht, want de staat trekt enorm veel bedrijven aan. Vooral veel bedrijven uit de hightechindustrie hebben zich er gevestigd. Ten tweede is Arizona een populair toevluchtsoord voor gepensioneerde Amerikanen. Eerst kwamen die voornamelijk in de winter, om de kou uit hun eigen woonplaats te ontvluchten, maar tegenwoordig zijn er hele wijken en zelfs steden waar permanent alleen ouderen wonen. Niet alleen gepensioneerden gaan er graag heen, de staat trekt ook veel toeristen. Zij komen vooral voor de natuurwonderen, waarvan de Grand Canyon verreweg het meest bekend is. Maar er zijn nog meer dingen aan te raden, bijvoorbeeld Monument Valley, waar je een desolaat woestijnlandschap vindt met grote, roodkleurige rosten, die je ongetwijfeld zult herkennen als het standaarddecor van Westernfilms. Daarnaast is er Antelope Canyon, een hoge nauwe kloof waar het zonlicht prachtig binnenvalt.

Feesten

In Phoenix, de hoofdstad van Arizona, wordt - net als in veel andere steden in het zuiden - op 5 mei Cinco de Mayo gevierd. Dit is een Mexicaans feest ter herinnering aan de Slag bij Pueblo van 5 mei 1862, waarbij de Mexicanen de Fransen versloegen - en niet, zoals veel mensen denken, ter ere van de Mexicaanse onafhankelijkheid.
 
Een andere festiviteit in Phoenix is het Oktoberfest, dat geïntroduceerd werd door Duitse immigranten. Mensen trekken hun lederhosen aan en drinken bier en eten strudel onder het genot van volksmuziek.
Verder vinden er veel evenementen in cowboysfeer plaats, waarbij rodeo’s het belangrijkste onderdeel zijn.

Culinair

In de keuken van Arizona worden Spaanse, indiaanse en Mexicaanse invloeden gecombineerd. Mexicaanse invloeden zijn in het hele zuidwesten van de Verenigde Staten volop aanwezig, maar Arizona verschilt wat van de andere staten. Zo worden de meeste tortilla’s van tarwe gemaakt, hoewel in tortilla’s elders doorgaans maïs zit. De tarwetortilla's zijn afkomstig uit het Mexicaanse gebied Sonora, dat net over de grens ligt. Een ander kenmerk van de keuken van Sonora en Arizona is dat er minder scherpe kruiden worden gebruikt, waardoor de gerechten niet zo pittig zijn.

Klimaat

Arizona heeft een droog woestijnklimaat met warme zomers en milde winters. In het zuidwesten van de staat, waar de stad Yuma ligt, wordt het in de winter overdag bijna 20 graden en in de zomer stijgt het kwik naar 40 graden. Dit is tevens het droogste gebied. In de hoger gelegen (noordelijke) gebieden, wijkt het klimaat hiervan af, daar vriest het 's winters. Dit geldt bijvoorbeeld voor Flagstaff, dat in het hoger gelegen binnenland ligt. Hier liggen de maxima tussen 5 graden in de winter (met nachtelijke vorst) en 27 graden in de zomer.

Beste reistijd

De zomer is in Arizona het minst aantrekkelijke seizoen, vanwege de enorme hitte en massa’s toeristen. Gelukkig is het er zelfs in de winter vaak nog mild en zonnig, dus blijven er buiten de zomer nog genoeg geschikte dagen over. Het is wel verstandig om van te voren te kijken of alle faciliteiten en attracties die je wilt bezoeken geopend zijn buiten het hoogseizoen. Vaak gelden er dan aangepaste openingstijden.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan