Top 6 slot canyons in Zuidwest-Amerika

bijgewerkt op za 18 aug 2018 8:26

Als je door Zuidwest-Amerika reist is het een must: het bezoeken van een slot canyon. Een slot canyon is een smalle kloof die veel dieper is dan dat ie breed is. Ze liggen in droge gebieden en zijn vrijwel allemaal uitgesleten door hevige overstromingen (flash floods). De Amerikaanse staat Utah heeft de grootste concentratie slot canyons ter wereld. Ook in Noord-Arizona liggen prachtige exemplaren. De Antelope Canyon bij Page is de beroemdste en voert onze lijst aan van mooiste slot canyons in het zuidwesten van de VS.

1. Upper Antelope Canyon (Page)

Antelope Canyon is de populairste slot canyon van de Verenigde Staten. Zowel professionele fotografen als toeristen stromen uit alle hoeken van de wereld toe om dit natuurwonder op de gevoelige plaat vast te leggen. Want fotogeniek is de Antelope Canyon zeker! Antelope Canyon bestaat uit twee afzonderlijke kloven, de Upper en Lower Antelope Canyon. Ze liggen beide in Navajo Nation – het reservaat van de Navajo-indianen – en zijn te bezoeken met een tour onder leiding van een Navajo-gids.

Het verschil tussen de Upper en Lower Canyon zit ‘m in de toegankelijkheid van de kloof zelf. De entree van de Upper Antelope Canyon ligt hoog: op ‘straatniveau’. Je wandelt door een rotsopening en bent ineens omsloten door rotswanden van zo'n veertig meter hoog. Invallende zonnestralen zorgen voor een bijzondere aanblik. De bodem van de kloof is zanderig en vlak. Je loopt eerst 400 meter door de kloof en wandelt daarna 800 meter buitenom terug, via mul zand en enkele trappetjes. Voor kinderen is dit prima te doen. Ben je wat slechter ter been? Kijk dan deze video om een indruk te krijgen van de route.

Upper Antelope Canyon in Page met mensen

Lichtinval in de Upper Antelope Canyon bij Page De vlakke ondergrond met ingang van de Upper Antelope Canyon

2. Lower Antelope Canyon (Page)

Een bezoek aan de Lower Antelope Canyon is iets avontuurlijker. Deze kloof ligt verborgen onder het ruige rotslandschap van Noord-Arizona. Midden in dat landschap gaat een smalle trap de diepte in. De kloof is hier en daar erg nauw en ook onderweg moet je af en toe een ladder of trappetje op en af. In de Lower Canyon vallen minder zonnestralen naar binnen dan in de Upper Canyon, maar om dat goed te maken zijn de wanden er wat gevarieerder.

Trap in de Lower Antelope Canyon bij Page Lower Antelope Canyon met mensen op de bodem

3. Secret Canyon/Horseshoe Bend Slot Canyon en Water Holes Slot Canyon (Page)

We zullen het niet ontkennen: de Upper en Lower Antelope Canyons zijn immens populair. Tours raken vrijwel elke dag volgeboekt en het is soms lastig een foto te maken waar niemand op staat. Een kloof die zeker niet onder doet voor de Antelope Canyon is de Secret Canyon (tegenwoordig ook wel Horseshoe Bend Slot Canyon genoemd). Ook dit is een slot canyon met bijzonder gevormde wanden, waar af en toe op magische wijze het zonlicht naar binnen valt. De Secret Canyon ligt eveneens in Navajo Nation en is enkel toegankelijk via een tour van circa 2-2,5 uur. Je stapt in een jeep en komt lichtelijk door elkaar geschud aan bij de canyon. Je wordt rondgeleid in kleine groepen en krijgt rustig de tijd om foto's te maken. De enige aanbieder van deze tour is Horseshoe Bend Slot Canyon Adventures. Je kunt de tour vooraf online reserveren.

Het eerste deel van de Secret Canyon vormt technisch gezien een aparte kloof en heet de Water Holes Slot Canyon. Dit goed toegankelijke kloofdeel was tot in 2018 zelfstandig te bezoeken, maar is ondertussen ook in handen van een commercieel bedrijf: Waterhole Canyon Experience. Dan is er nog een derde kloof bij Page: Canyon X, ook wel Antelope Canyon X genoemd. Dit zijn stiekem twee kleine(re) slot canyons. Je rijdt met een 4x4 zo'n drie mijl tot de ingang van de eerste kloof. De gehele tour duurt zo'n 1-1,5 uur in totaal. Hiervoor moet je eveneens reserveren (via Taadidiin Tours).

Secret Canyon bij Page Secret Canyon bij Page

Rit naar de Secret Canyon per Hummer

Water Holes Slot Canyon bij Page

4. Little Wild Horse Canyon (Goblin Valley State Park)

Een andere kloof waarbij je niet in een stoet over de bodem wandelt, is de Little Wild Horse Canyon. Deze kloof ligt vlak bij Goblin Valley State Park in Utah. Fanatieke hikers maken een combi van de Little Wild Horse Canyon en de buurman Bell Canyon. Die wandeling is 12,8 kilometer lang. Daar doe je zo’n 4 tot 6 uur over. We kunnen je vast verklappen: het is alleen al zeer de moeite waard om slechts een klein stukje de Little Wild Horse Canyon in te wandelen (en dezelfde weg terug nemen). Lees verder in de tekst over Goblin Valley voor de routebeschrijving.

Little Wild Horse Canyon nabij Goblin Valley State Park

5. Huntress Slot Canyon (Mount Carmel Junction)

Een – tot nu toe – vrij onbekende slot canoyn is de Huntress Slot Canyon, dicht bij de plaats Mount Carmel Junction. Je rijdt er praktisch langs als je van Zion naar Bryce rijdt. Jan Meijer tipte 'm ons. Je kunt parkeren aan Highway 89 en vervolgens 1,3 kilometer naar de kloof wandelen. De eerste twintig meter zijn goed begaanbaar, daarna is er wat klimwerk vereist.

Huntress Slot Canyon nabij Mount Carmel Junction Huntress Slot Canyon nabij Mount Carmel Junctione

6. Buckskin Gulch (Vermillion Cliffs National Monument)

De Buckskin Gulch is de langste slot canyon van het land (32 km!), en volgens sommigen zelfs de langste ter wereld. De wanden zijn op sommige plaatsen wel 150 meter hoog en versierd met krommingen, welvingen en lijnen. De Buckskin Gulch ligt in het Vermilion Cliffs National Monument en de weg ernaartoe is een dirt road. Aangezien niet alle huurvoertuigen op onverharde wegen mogen en kunnen rijden, zijn er tours tours mogelijk vanuit bijvoorbeeld Kanab.

Vermilion Cliffs National Monument, Buckskin Gulch Buckskin Gulch

Waarschuwing!

Informeer altijd bij een bezoekerscentrum naar de weersverwachting en kans op flash floods (overstromingen) alvorens je zelfstandig een slot canyon bezoekt. In Zuidwest-Amerika regent het niet vaak, maar áls het regent dan zijn het hevige buien die krachtige overstromingen kunnen veroorzaken. Als je in een slot canyon wordt verrast door een flash flood, kun je geen kant op.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan