Tombstone, Arizona

Tombstone Arizona Wie op zoek is naar verhalen uit het Wilde Westen is in Tombstone, Arizona op het juiste adres. De geschiedenis van de stad vertelt de vaak gewelddadige legenden uit de wetteloze Amerikaanse mijnstadjes. Tombstone is vanwege zijn toeristische karakter bovendien een perfect startpunt voor een tocht door de omliggende natuurgebieden. Tombstone ligt in het droogste en warmste deel van de Verenigde Staten. Het zijn het lange rechte wegen door de eindeloze droge zandvlakten die de omgeving kenmerken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch district

De meeste historische gebouwen staan in het centrum rond Fremont Street en Allen Street. Het historische district is een National Historic Landmark District. Dat wil zeggen dat het officieel door de overheid erkend is vanwege de historische betekenis. Hier vind je bijvoorbeeld de Crystal Palace Saloon, de O.K. Corral, het Bird Cage Theater en het Rose Tree Museum. Verder zijn er zogenaamde tours en shows die het verhaal van Tombstone vertellen, waaronder de Haunted History Tour, de Good Enough Mine Tour en Six Gun City Wild West Show.

Tombstone

O.K. Corral

Tombstone vertelt als geen ander over de tragiek van een doorsnee Amerikaans mijnstadje. Zo wordt elke dag het vuurgevecht bij de O.K. Corral nagespeeld. Een corral was een soort stal, waar cowboys hun paard konden stallen en waar vee ondergebracht werd. In het vuurgevecht stonden twee groepen tegenover elkaar. Aan de ene kant de groep van Wyatt Earp, aan de andere kant een groep die ook wel de Clanton-gang of de Cowboys genoemd werd. De aanleiding van het vuurgevecht was een overval op een postkoets, waarbij twee doden vielen. Volgens Earp zat de Clanton-gang daarachter.

Tombstone

Omgeving

Chiricahua National Monument

In de directe omgeving liggen vooral zandvlakten, het land waar de Apache-indianen rondtrokken. Op een uur en een kwartier rijden van Tombstone ligt het Chiricahua National Monument, een verzameling rotsblokken die dusdanig zijn geërodeerd en afgesleten dat ze bizarre formaties vormen die de zwaartekracht lijken te tarten.

Chiricahua National Monument, Arizona

Coronado National Forest

Meer natuur is te vinden in het Coronado National Forest, op twee uur rijden ten westen van Tombstone. Het park telt twaalf verschillende gebieden, die ook wel 'sky islands' genoemd worden. De vegetatie is er divers, en voor het spotten van wilde dieren zijn er verschillende uitkijkpunten aangelegd.

Coronado National Forest, Arizona

Vervoer

Lijnbussen rijden er niet in Tombstone. Benson is het dichtstbijzijnde station van de Greyhound-maatschappij. De spoorwegmaatschappij Amtrak komt wel redelijk dicht in de buurt van Tombstone. De Sunset Limited (LA-New Orleans) en de Texas Eagle (LA-San Antonio) doen beide Benson aan, dat op een half uur rijden ten noorden van Tombstone ligt.

Feiten

Staat Arizona
County Cochise
Oppervlakte 11 km²
Hoogte 1.384 meter
Inwoners 1.600
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Tombstone kent een warm en droog klimaat. Gedurende het hele jaar valt er zo’n 353 millimeter neerslag, dat is bijna een derde van het Nederlandse gemiddelde. De natste maanden zijn juli en augustus, waarin meer dan de helft van de jaarlijkse neerslag valt. In de zomer is het warm, de temperatuur loopt vaak op tot boven de 30 graden Celsius. Het voorjaar en het najaar zijn uitermate geschikt voor buitenactiviteiten. Het is vrijwel droog en de temperatuur ligt tussen de 20 graden (in maart en november) en 25 graden (in april en oktober). In de winter is het ook aangenaam: in december en januari is de gemiddelde dagtemperatuur 16 graden. 's Nachts koelt het af, maar het vriest nooit.

Geschiedenis

De geschiedenis van het stadje Tombstone is een van de meest beruchte en typerende uit de Amerikaanse kolonisatiegeschiedenis. In de jacht op edelmetalen in de negentiende eeuw nam sheriff Ed Schieffelin de gok om in het zuiden van Arizona naar goud en zilver te gaan zoeken. Zijn vrienden verklaarden hem voor gek, omdat het gebied bevolkt werd door de beruchte Apache-indianen, en vertelden hem dat hij eerder zijn eigen grafsteen dan edelmetalen zou vinden. In een ironische bui noemde hij de nederzetting nabij de hoopvol gekleurde heuvels daarom Tombstone.

Schieffelin vond goud en zilver en de stad bloeide op, maar het wachtte daarom ook het lot van vrijwel ieder Amerikaans mijnstadje. Omdat de stad ver van de bewoonde wereld lag en de concurrentie in de mijnbouw moordend was, verviel het in wetteloosheid. Het dieptepunt is het O.K. Corral-incident, een vuurgevecht dat in vele westernfilms opgevoerd wordt als toonbeeld van de chaos en het geweld in mijnstadjes. De reputatie van Tombstone bleef lang slecht. Waar vele stadjes op elkaar en op de bewoonde wereld werden aangesloten via een spoorweg, bleef Tombstone een afgelegen oord. Aan het einde van de negentiende eeuw werd mijnbouw zelfs onmogelijk door het stijgende grondwater. Vooral het feit dat Tombstone de hoofdstad van Cochise County was zorgde ervoor dat de stad niet veranderde in een typische spookstad.

Tegenwoordig wonen er ongeveer 1.600 mensen in Tombstone, drie à vier keer zo weinig als in de negentiende eeuw. Het toerisme en de verkoop van westernmemorabilia zijn de belangrijkste inkomstenbronnen geworden. Jaarlijks komen 450.000 toeristen naar de stad, die een stuk minder levendig is dan in de glorietijd, toen saloons 24 uur per dag open waren. Vandaag de dag zijn er maar enkele zaken tot laat in de avond geopend.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan