Saguaro National Park, Arizona

Saguaro National Park In de Amerikaanse staat Arizona vind je het Saguaro National Park (spreek uit: 'suh-waa-row'). Het park dankt zijn naam aan de Saguaro-reuzencactussen, die wel vijftien meter hoog kunnen worden. Hoewel het park grotendeels in de Sonora-woestijn ligt, herbergt het een grote variatie aan grond-, dier- en plantensoorten. Saguaro National Park wordt gescheiden door de stad Tucson en bestaat daardoor uit twee delen: het Tucson Mountain District in het westen en het Rincon Mountain District in het oosten. De afstand tussen beide delen is ongeveer 48 kilometer. Afhankelijk van de route is de afstand in 30 tot 45 minuten te overbruggen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Faciliteiten

Saguaro National Park is goed te voet, te fiets en per voertuig te verkennen. Zowel oost als west heeft een bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over het park en de activiteiten. De weg in het westelijke district is onverhard, maar het Red Hills Visitor Center is wel via de een verharde weg te bereiken.

SaquaroNP

Rincon Mountain District (oost)

Het oostelijke deel van Saguaro National Park bevat de belangrijkste bezienswaardigheden, namelijk: de oudste saguaro’s. Je ziet ze vanaf de verharde Cactus Forest Drive (13 km). Koop in het Rincon Visitor Center een informatiegidsje voordat je de route rijdt en informeer naar de wandelingen. Aan de Drive starten namelijk enkele wandelingen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Bijvoorbeeld de Freeman Homstead Trail (1,6 km), waarbij je meer leert over het leven van de vroegere en huidige Tucson-indianen.

SaquaroNP

Tucson Mountain District (west)

In het westelijke deel van het park lopen Bajada Loop Trail (9,7 km) en nog enkele andere wegen. Dit zijn onverharde, stoffige wegen. Het Red Hills Visitor Center en de Desert Discovery Nature Trail zijn wel via de doorgaande (verharde) weg te bereiken. Volg in het bezoekerscentrum een oriëntatieprogramma en leer meer over de Saguaro en de bescherming van deze bijzondere cactus. Daarnaast kun je een wandeltrip maken naar de Signal Hill Picnic Area, waar eeuwenoude rotstekeningen zijn te bezichtigen. Op weg van en naar Tucson rijd je langs het Arizona-Sonora Desert Museum, dat zeker een stop waard is. Het 'museum' laat zich het beste omschrijven als een combinatie van een dierentuin, museum en botanische tuin. Centraal staan de flora, fauna, geologie en geschiedenis van de Sonora-woestijn.

SaquaroNP

Feiten

Staat Arizona
Oppervlakte 370 km²
Hoogte van 3.508 tot 7.543 meter
Opgericht 14 oktober 1994
Bezoekers per jaar 610.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het Saguaropark heeft een woestijnklimaat. Dat betekent dat de gemiddelde temperatuur in de winter ongeveer 19 graden Celsius is overdag en 4 in de nacht. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot maar liefst 40 graden. Bezoek je het park in dit seizoen, dan is het aan te raden om in de vroege ochtend of aan het eind van de middag te gaan, wanneer de zon achter de bergen verdwenen is. In juli en september kan het heel af en toe flink regenen, vaak gaat dit gepaard met heftige onweersbuien.  

Natuur, flora & fauna

Flora

Door de grote hoogteverschillen in het park is er een behoorlijke variëteit aan plantensoorten. Zo telt het Rincon Mountain District naar schatting 1.200 plantsoorten en het Tucson Mountain District ongeveer 400. Omdat het grootste gedeelte van het park in de Sonora-woestijn ligt, zijn bijna alle planten in staat om tijdens de regenmaanden zo veel water te absorberen dat ze lange periodes van extreme droogte kunnen overleven. In maart en april staan bijzondere wilde bloemen in bloei, waaronder de Mexicaanse gouden papaver.

Het park ontleent zijn naam aan de Saguaro, een reuzencactus die van nature alleen in de Sonora-woestijn voorkomt. De levensduur van de cactus is 150 tot 200 jaar en hoewel hij een langzame groeier is, kan de saguaro een hoogte van wel vijftien meter bereiken. De Saguaro is een veelarmige cactus en heeft in de zomermaanden witte, wasachtige bloemen. De bloemen komen 's nachts tot bloei en verwelken in de vroege ochtend. Ze zijn het symbool van de staat Arizona. De bloemen zijn een lekkernij voor vele diersoorten in het park. Naast de Saguaro komen er nog zo'n 24 andere, kleinere, cactussoorten voor in het park.

Fauna

Ook de dieren in het park zijn aangepast aan de extreem hoge temperaturen en de schaarse watervoorziening. Diersoorten vermijden vaak de hete middaguren door te schuilen in holen of nesten. De dieren zijn specialist in het overleven in de hitte: de prairiehaas is bijvoorbeeld in staat om warmte kwijt te raken door zijn grote oren, die ver van het lichaam af staan. Gieren schijnen zichzelf onder te plassen om de hitte te verdragen.

De meest voorkomende grote dieren in het park zijn coyotes en halsbandpekari’s. De renkoekoek en de hagedis worden vaak gespot. In de hogere gebieden leven carnivoren als poema's, zwarte beren en witstaartherten. Daarnaast komen er rode lynxen, diverse vossoorten en wasberen voor. Durfallen kunnen speuren naar ratelslangen, vogelspinnen en schorpioenen. In het park leven ook bedreigde diersoorten zoals de bladneusvleermuis en gevlekte bosuil.

Geschiedenis

Op 1 maart 1933 tekende toenmalig president Herbert Hoover een contract dat een deel van de haast lege Sonora-woestijn tot het Saguaro National Monument maakte. Dit was een overwinning voor een club botanisten en onderzoekers die al jaren probeerden het gebied met de grootste saguaro's ter wereld te beschermen. Na een reeks tegenslagen werd in 1950 het eerste bezoekerscentrum geopend. In 1961 werd het park door president Roosevelt uitgebreid met een flink stuk grond, waarna het pas op 14 oktober 1994 officieel benoemd werd tot nationaal park.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan