Totale zonsverduistering in Amerika op 8 april 2024

Zonsverduisteringen zijn er in vele vormen en meestal zie je alleen een gedeeltelijke eclipse. Dat maakt deze volledige verduistering op 8 april 2024 extra bijzonder, want dit natuurfenomeen komt niet vaak voor! Op 8 april volgt een totale zonsverduistering een smal pad door dertien Amerikaanse staten, terwijl de heldere hemel plaatsmaakt voor een betoverende duisternis.

Met eigen ogen aanschouwen

Ben je op 8 april op reis in Noord-Amerika en wil je dit bijzondere natuurfenomeen met eigen ogen aanschouwen? Dat kan! Om er zeker van te zijn dat je dit spektakel ziet is goede voorbereiding het halve werk. Bekijk hieronder een gedetailleerde kaart van elke staat langs het pad van de verduistering. Gebieden buiten het pad ervaren alleen een gedeeltelijke zonsverduistering. Via deze link zie je waar de volledige eclipse plaatsvindt en op welk tijdstip.

Waar de zonsverduistering in 2024 in Amerika te zien is

Wat is eigenlijk een zonsverduistering?


  • Normaal is de corona – de buitenste atmosfeer van de zon, niet te zien omdat de oppervlakte van de zon zoveel feller is. Gedurende een totale zonsverduistering kun je de atmosfeer wel zien, dit is voor jou een unieke kans om dit spektakel te aanschouwen.
  • Als de maan het zichtbare oppervlak van de zon totaal blokkeert tijdens een zonsverduistering, kunnen kijkers hun speciale eclipsbrillen afzetten. Let wel: alleen bij een totale verduistering van de zon kan de bril afgezet worden. Kijk op de kaart om te zien of je op de juiste plaats bent om dit te doen.
  • Wanneer een eclipse zijn hoogtepunt bereikt, worden nachtdieren soms wakker en denken ze dat het nacht is, terwijl niet-nachtdieren denken dat het tijd is om te gaan slapen!
Zonsverduistering 2024

Hoe laat kun je dit natuurfenomeen bewonderen?


In San Antiono, Texas begint de zonsverduistering om 14:30 lokale tijd. De zonsverduistering eindigt helemaal aan de oostkust om 15:30 lokale tijd. Wil je weten wanneer je waar moet zijn? Kijk dan even op deze link waar je alle informatie vindt per staat. Hou er wel rekening mee dat als je de eclipse wilt bekijken je een speciale eclipsbril of kijker gebruikt, omdat het bekijken van een zonsverduistering je netvlies kan aantasten.

Route uitstippelen: juiste dag, juiste plaats

Om te zorgen dat je op de juiste dag op de juiste plaats bent, stippel je je route uit met onze routeplanner. Je kiest een vertrekdatum en beginplaats en bouwt je route stap voor stap op. Als je een van de routevoorbeelden van onze site hebt gekozen, en deze iets wilt aanpassen, dan klik je in het submenu op 'pas aan in routeplanner'.

De volgende herkansing is pas in 2044

Ben je er niet bij op 8 april maar wil je graag mee voor de herkansing? Dan moet je helaas nog een lange tijd wachten. De volgende zonsverduistering in Amerika is pas weer te zien op 23 augustus 2044.

Zonsverduistering 2044
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan