Shutdown Amerika: nationale parken gesloten

Update: de shutdown die per 1 oktober werd verwacht, is voorlopig afgewend. De overheid heeft nu tot 17 november de tijd om een akkoord te bereiken over de begroting.
Tijdens een shutdown gaan alle niet-essentiële onderdelen van de Amerikaanse overheid 'op slot'. Hieronder vallen ook de nationale parken. Soms kunnen parken toch open blijven dankzij giften of door financiering vanuit de staat. Staatsparken blijven open tijdens een shutdown. Hieronder lees je wat er in het geval van een shutdown gebeurt.

Shuttlebus, Zion National Park

Wat is een shutdown?

Een shutdown is een (tijdelijke) sluiting van alle niet-essentiële overheidsdiensten van de federale overheid. Republikeinen en Democraten zijn het niet eens geworden over de financiering van de overheid en daarom gaat een deel van de overheid 'dicht' totdat er een akkoord is gesloten.

Hoe lang duurt een shutdown?

Dit is niet te voorspellen. Eerdere shutdowns duurden 'slechts' enkele dagen tot twee weken. De langste shutdown was in 2018 tijdens Trump: 34 dagen.

Wat merk je ervan als toerist?

ESTA aanvragen

Het zou langer kunnen duren voordat je goedkeuring krijgt. Ga je binnenkort naar de VS? Vraag dan alvast je ESTA aan.

Vliegveld en douane

De TSA-agenten (veiligheidsagenten op vliegvelden) werkten in de vorige shutdown gewoon door, maar een stijgend aantal meldde zich ziek, omdat zij niet langer betaald kregen. Dit leidde hier en daar tot wat vertraging op de vliegvelden bij de security en douane. Houd dus rekening met langere wachttijden op de vliegvelden. De TSA meldde dat de shutdown geen invloed heeft op veiligheid van de reizigers.

Nationale parken & bezienswaardigheden

Gesloten: in principe worden alle natuurgebieden gesloten die vallen onder de National Park Service en alle attracties die vallen onder de federale overheid. Dit zijn: nationale parken, National Monuments, National Recreation Area's en gebieden die worden beheerd door het Bureau of Land Management. Ook alle musea van het Smithsonian Institution (bijv. in Washington DC) zijn gesloten. Bezienswaardigheden zoals het Vrijheidsbeeld in New York en Alcatraz in San Francisco bleven de vorige shutdown open.
Open: staatsparken en doorgaande wegen in nationale parken. Je mag echter niet parkeren en uitstappen. Er zijn geen parkrangers aanwezig die je in geval van nood kunnen helpen. Bel 9-1-1 in het geval van nood.
Campings/hotels in de nationale parken: sommige hotels/campings worden gesloten. Je krijgt altijd 48 uur de tijd om een alternatief te zoeken en te vertrekken. Hotels: Veel commerciële hotels in de parken en alle hotels in de parken in Utah/Arizona zullen naar verwachting open blijven. Campings: In Utah/Arizona zullen de campings in de parken naar verwachting veelal open blijven. Kijk of je een mail hebt van recreation.gov en check de website of Facebookpagina van het nationale park.
Opmerking: Enkele staten hebben aangegeven dat hun nationale parken open blijven dankzij financiering uit het staatsbudget. Dit gaat om Utah en Arizona. De nationale parken Grand Canyon, Zion, Arches, Bryce, Capitol Reef en Canyonlands zullen naar alle waarschijnlijkheid dus open blijven in het geval van een shutdown. Let wel op, dit was tijdens de vorige shutdown ook het geval. Door het gebrek aan personeel waren diverse bezoekerscentra teon wel dicht en werden de toiletten niet schoongehouden en werd er geen afval opgehaald.

En nu?

Wil je weten of een nationaal park geopend is tijdens de shutdown, kijk dan op de website www.nps.gov of Facebookpagina van het nationale park. Neem contact met onze reisadviseurs op voor het omboeken van hotels in nationale parken en voor advies over je route. We raden je aan om ook de lokale toeristenbureaus in steden te bezoeken voor info over andere leuke bezienswaardigheden. Alle staatsparken zijn gewoon geopend. Hieronder vind je alvast enkele tips van onze reisadviseurs.

Alternatieven

Hieronder geven we alternatieven voor de populairste nationale parken en National Monuments.

Alternatieven in Zuidwest-Amerika

Arizona

Grand Canyon
Alternatief 1: Little Colorado (Gorge Overlook) – een voorproefje van de Grand Canyon.
Ligging: Aan Highway 64, ten oosten van de Grand Canyon.
Alternatief 2: Meteor Crater – een van de beroemdste inslagkraters ter wereld.
Ligging: Aan Interstate 40, ten oosten van de Grand Canyon, 15 minuten van de plaats Cameron
Alternatief 3: Staatsparken rond Sedona – Red Rock State Park, Slide Rock State Park, Oak Creek Canyon.
Ligging: Rond Sedona, 45 miniuten van Flagstaff

Sedona, Red Rock Canyon

Californië

Yosemite National Park (Moab)
Alternatief 1: Mammoth Lakes. Ga met de gondel omhoog op Mammoth Mountain en geniet van de bergen en het uitzicht.
Ten oosten van Yosemite, op 40 minuten van Mono Lake (dat met al zijn kalksteentorens ook een bezoek waard is!)
Yosemite/Sequoia/Death Valley
Alternatief: Red Rock Canyon State Park is een park met bizarre rotsformaties in the middle of nowhere.
Ligging: Op weg tussen Sequoia National Park en Death Valley zou je erlangs komen, maar ook als je vanuit Yosemite langs de zuidwestkant (Fresno, Visalia, Bakersfield) naar Death Valley reist

Mammoth Lakes

Utah

Arches/Canyonlands National Park (Moab)
Alternatief 1: Dead Horse Point State Park Prachtige uitzichten over de kloven van Utah
Ligging: Aan Highway 213, ten noorden van Canyonlands, op 40 minuten van Moab
Alternatief 2: Highway 128 bij Moab (zie kopje Omgeving), Scenic Route langs de Colorao-River en onder andere Castle Valley.
Ligging: Highway 128 ligt en noordoosten van Moab.
Extra: Goosenecks State Park
Alternatief 1: Goosenecks Point State Park, met uitzicht op de diepe, ganzennek-vormige canyon van de San Juan-rivier.
Ligging: Op 15 minuten van Mexican Hat, 30 minuten van Monument Valley Tribal Park (dat gewoon geopend is).
Capitol Reef National Park
Alternatief: Goblin Valley State Park en Little Wild Horse Canyon. Klimmen en klauteren over rotskabouters, wandelen door een slot canyon. Ligging: Aan Highway 24 tussen Capitol Reef en Green River (1:20 uur van Capitol Reef).
Bryce Canyon National Park
Alternatief 1: Kodachrome Basin State Park. Een vallei vol eenzame rotspilaren.
Ligging: Aan een zijweg van Highway 12, op 30 minuten van Bryce en 15 minuten van Cannonville.
Alternatief 2: Highway 12 en Escalante State Park. De allermooiste weg van Zuidwest-Amerika en een staatspark vol versteend hout.
Ligging: Tussen Bryce Canyon en Capitol Reef.
Zion National Park
Alternatief 1: Valley of Fire State Park is met zijn vuurrode rotsen een van de allermooiste staatsparken van het land.
Ligging: Tussen Las Vegas en Zion, op ongeveer een uur van Vegas.
Alternatief 2: Snow Canyon State Park bij St. George, prachtige roze zandduinen (vooral bij zonsondergang)
Ligging: Ten westen van Zion, aan Highway 18. 40 minuten van Hurricane en 20 minuten van St. George.
Alternatief 3: Coral Pink Sand Dunes State Park: Koraalroze zandduinen tegen een achtergrond van hoge rode rotswanden.
Ligging: Ten oosten van Zion, aan State Route 43. 30 van Mt Carmel Junction.

Dead Horse Point SP

Rocky Mountains

Rocky Mountain National Park
Alternatief 1: De Trail Ridge Road is een doorgaande weg en is open (mits weersomstandigheden dat toelaten). Estes Park is gewoon open. Om echt een beeld van de Rockies te krijgen kun je de Million Dollar Highway rijden en bijvoorbeeld de plaatsen Nederland en Aspen bezoeken.

Aspen, Colorado. De Maroon Bells

Andere gebieden & meer tips

Op onze pagina met bezienswaardigheden in Amerika vind je uitgebreide info over de meeste plaatsen en natuurgebieden. Klik op een blauwe 'punaise' om informatie over een plek te lezen. Tip: klik indien aanwezig ook op het kopje 'Omgeving'. Staat jouw bestemming er niet tussen? Vraag in het lokale toeristenbureau naar goede alternatieven of neem contact op met onze reisadviseurs.

Meer info

Heb je meer goede tips en alternatieven, of meer info omdat je nu een rondreis maakt? Laat het ons weten, we blijven graag up to date!

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan