Fingerfood op de tribune: hot dog

Je kunt erover twisten wat Amerikaanser is, de hamburger of de hot dog. Erg veel simpeler kan een gerecht niet zijn: broodje, worstje, iets van mosterd of ketchup eroverheen en klaar. De hot dog is daardoor dan ook een handig en populair tussendoortje geworden, bijvoorbeeld tijdens een langdurige baseball-wedstrijd.

Een typische hotdogkraam in New York City Een Wienermobile is een hotdogkraam in de vorm van een hot dog

Weenies

De worstjes zijn overduidelijk van Duitse of Oostenrijkse origine en stammen af van de eeuwenoude Frankfurters of Wieners, in de Verenigde Staten ook wel bekend als weenies. Oorspronkelijk waren ze van varkensvlees en/of rundvlees, tegenwoordig zijn er allerlei varianten; vooral worstjes van kip en kalkoen zijn populair, ook als halalversie. Gaandeweg zijn er allerlei regionale varianten ontstaan: de worstjes gekookt, gerookt of gegrild, met zuurkool, met uitjes, met kaas, met bacon, met chilipeper (hoe zuidelijker hoe heter), enzovoort. Een eenvoudig tussendoortje is het door al die toevoegingen al lang niet meer, helemaal niet als het formaat dan ook nog eens ‘king size’ is.

Dog?

Het gebruik van het woord ‘dog’ voor een worstje is al heel oud (zonder dat dat wil zeggen dat ze van hondenvlees waren gemaakt, al zal dat ongetwijfeld wel eens zijn gebeurd). Net als bij de hamburger werden de worstjes vooral populair toen iemand bedacht dat je vette en verbrande vingers kon voorkomen door ze in een broodje te ‘verpakken’. Ook dit is weer zo’n typisch Amerikaans succesverhaal met meerdere uitvinders die claimen dat ze de eerste waren. In ieder geval werden ze rond 1870 zo verkocht op Coney Island, het grote strand- en uitgaansgebied bij New York. Een van die verkopers noemde zijn product ‘red hot’, wat uiteindelijk ‘hot dog’ werd.

Kampioenschap hot dogs eten

Rond de hot dog is een hele cultuur ontstaan, zoals de typische karretjes waar ze verkocht worden, vaak in de kleurencombinatie geel/rood. Worstjesmaker Oscar Mayer liet zelfs een aantal speciale Wienermobiles ontwerpen. De kans dat je er eentje tegenkomt is klein (het zijn er maar een paar), maar de vormgeving is wat je noemt uniek.

Roemrucht is het jaarlijkse kampioenschap hot dog-eten. Het gaat dan om de Nathan's Hot Dog Eating Contest, die jaarlijks op 4 juli (Independence Day) op Coney Island wordt gehouden. Dat begon ooit als een grapje (de hoofdprijs was een waardebon voor nóg meer hot dogs), maar inmiddels zijn er behoorlijke geldprijzen mee te winnen. De winnaar van 2015, ene Matt Stonie, werkte in tien minuten 62 hot dogs weg. Kampioen bij de vrouwen werd Miki Sudo met 38 stuks. Hoewel de winnaars minder dik zijn dan je zou verwachten, is dit toch iets waarvan je kunt zeggen ‘don’t try this at home’.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan