5x Ongerept Newfoundland

bijgewerkt op di 14 mrt 2023 10:50

Enorme ijsbergen, ruige kustlijnen en ongerepte natuur. Newfoundland in het uiterste noordoosten van Canada is misschien wel een van de best bewaarde geheimen. Vergeet IJsland, maar reis naar het einde van de wereld dat Newfoundland heet. We geven je 5 redenen om ongerept Newfoundland te bezoeken!

Gros Morne National Park, Newfoundland

1 Adembenemende vergezichten

Verlaten zandstranden, steile kliffen, fjorden, watervallen en kleurrijke vissersdorpjes. Welkom in het ruige Gros Morne National Park, het leefgebied van de zwarte beer, elanden en vossen! Trek je wandelschoenen aan, want het gaafst is het om het park te verkennen via de wandelroutes, variërend van eenvoudige tot uitdagende trails. Ga je voor de pittige Gros Morne Mountain Trail die je naar de top van de Gros Morne Mountain brengt, trek daar dan zo’n 6 tot 8 uur voor uit. Je inspanningen worden ruimschoots beloond met adembenemende vergezichten! Volg je de eenvoudige 3 kilometer lange Western Brook Pond Trail dan word je ook getrakteerd op een fenomenaal uitzicht. De trail start langs route 430 op 27 kilometer ten noorden van Rocky Harbour. Vanuit Western Brook Pond, dat nog het meest lijkt op een fjord, kun je een boottocht maken langs spectaculaire kliffen en watervallen. Vanaf het startpunt van de trail rijd je in een half uur noordwaarts naar Arches Provincial Park om daar de zon achter de rotsbogen in zee te zien zakken.

Voor fijn wandelweer kun je Newfoundland het beste bezoeken van juni tot en met augustus.

Western Brook Pond, Gros Morne National Park
Gros Morne Mountain, Newfoundland Gros Morne National Park, Newfoundland

2 Wildlife: walvissen en papegaaiduikers

Het Bonavista Peninsula is behalve een walhalla voor wandelaars ook de plek waar je moet zijn om wildlife te spotten: van walvissen tot papegaaiduikers. Vanuit het plaatsje Trinity kun je de Upper Hill Gun Trail lopen (45 minuten tot een uur). De populaire Skerwink Trail (2,5 uur) begint iets buiten Trinity en volgt dan 5,3 kilometer lang de ruige kustlijn waarbij je het gevoel hebt dat je aan het einde van de wereld bent beland. De route is bezaaid met uitzichtpunten over de oceaan. Terwijl je wandelt kun je walvissen voorbij zien glijden in het water, maar je kunt onderweg ook vossen, elanden en adelaars tegenkomen. Volg op de weg naar Dungeon Provincial Park Route 238 naar Elliston en je komt terecht bij de best bereikbare papegaaiduikerskolonie van Newfoundland. Parkeer bij het stoeltje in de vorm van een papegaaiduiker en loop naar de rand van de kliffen om het eiland met de dieren te zien liggen.

Van mei tot en met september is de kans om walvissen te spotten het grootst.

Walvis Newfoundland
Papegaaiduikerskolonie, Newfoundland Dungeon Provincial Park, Newfoundland

3 IJsbergen

Bezoek Twillingate in de lente en vroege zomer en je ontdekt waarom het plaatsje de bijnaam ‘Iceberg Capital of the World’ draagt. Dan drijven er voor de kust ijsschotsen voorbij die soms duizenden jaren oud zijn. Je kunt ze voorbij zien glijden terwijl je een wandeling maakt over een van de paden die de kustlijn volgen. De Sleepy Cove Trail bijvoorbeeld begint op de parkeerplaats bij Long Point Lighthouse. Er zitten wat steile klimmetjes in de 2,5 tot 3 uur durende route die wat klauterwerk vergen. Makkelijker is Top of Twillingate Trail die je 1,5 tot 2 uur lang over een toegankelijk pad voert.

Mei en juni zijn de beste maanden om ijsbergen te zien.

Iceberg, Newfoundland

4 Terug in de tijd

In Newfoundland zijn er diverse plekken waar je even een stapje terug doet in de tijd. Zo bevinden zich op het noordelijkste puntje van Newfoundland, vlakbij het plaatsje Saint Anthony, de restanten van een Vikingnederzetting uit het jaar 1000. L’Anse aux Meadows National Historic Site staat op de Werelderfgoedlijst en bestaat uit acht gebouwen die samen een dorpje vormden. Vermoedelijk was dit de enige vestigingsplaats van de Vikingen in Noord-Amerika buiten Groenland. Captain James Cook was een beetje verliefd op Newfoundland. In Corner Brook herinnert het standbeeld van James Cook op Crow Hill aan de tijd dat hij de Bay of Islands in 1767 verkoos als favoriete vestigingsplaats. Cook bracht als eerste de regio rondom Corner Brook en de Bay of Islands nauwkeurig in kaart. Reis je naar het oostelijkste puntje van Noord-Amerika dan word je geleid door de oude vuurtoren in Cape Spear uit 1836. Vaak hangt er een dikke mist rond de kaap dat wordt omgeven door steile rotswanden. Cape Spear ligt langs de East Coast Trail, waarvan je een deel kunt lopen. De 9,5 kilometer lange Cape Spear Path volgt de kustlijn tussen Cape Spear National Park en Maddox Cove. Langs de wandelroute groeien allerlei soorten bessen zoals bramen, bosbessen, frambozen en wilde aardbeien.

Saint Anthony, Newfoundland
East Coast Trail, Newfoundland Cape Spear Lighthouse, Newfoundland

5 Kleurrijke vissersplaatsjes

Newfoundland barst van de kleurrijke vissersplaatsjes! Zoals het levendige St. John’s met haar bontgekleurde huizen, smalle steegjes en een prachtig uitzicht vanaf Signal Hill. Iets ten zuiden van Saint John’s ligt Petty Harbour-Maddox Cove, waar je wordt verrast door huizen in alle kleuren van de regenboog en vissersbootjes die verse vis aan wal brengen. Een van de leukste dorpjes op het Bonavista-schiereiland is Trinity. Wandel door het oude centrum met historische panden of neem een kijkje in de zogenaamde ‘root cellars’. Deze traditionele opslagplaatsen in de groene heuvels zijn typerend voor dit gebied. Aan de westkust van Newfoundland ligt het plaatsje Rocky Harbour dat wordt omringd door de bossen, watervallen en zoetwaterfjorden van het Gros Morne National Park. Dit gebied leent zich perfect voor een boottocht, een zoektocht naar wildlife of een bezoek aan een van de vuurtorens.

St Johns, Newfoundland
Rocky Harbour, Newfoundland

Meer lezen?

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan