Whitehorse, Yukon

Whitehorse Yukon Whitehorse, gelegen aan de ruige Yukon-rivier, is de hoofdstad van de Canadese provincie Yukon. Whitehorse ontstond tijdens de Klondike Goldrush, toen vele duizenden mensen de barre tocht over de bergen en de verraderlijke Whitehorse Rapids maakten om hun geluk te beproeven. Whitehorse is een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de ongerepte Yukon, maar is ook een leuke stad om een dag of twee rond te brengen. Er zijn indrukwekkende musea en je kunt een mooie wandeling maken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Visitor Center

Whitehorse heeft een groot bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over activiteiten en bezienswaardigheden in de stad en over de Yukon in zijn geheel. Het is een aanrader om je bezoek aan Whitehorse hier te beginnen zodat je weet welke bezienswaardigheden je zeker moet bekijken. Er is gratis wifi beschikbaar. Vraag zeker naar de Free Highway Map van de Yukon zodat je tijdens je rondreis makkelijk kunt navigeren. Het bezoekerscentrum heeft ook een plattegrond met campings en wanneer deze geopend zijn (zeker belangrijk als je reist in september).

Whitehorse bezienswaardigheden

S.S. Klondike

Deze grote witte boot met opvallend oranje hekwiel voer decennialang over de ruige Yukon-rivier. Van de 250 hekwielboten die goud en gereedschap van en naar de mijnen vervoerden, was de S.S. Klondike veruit de grootste. Het schip raakte in onbruik toen er een treinrails werd aangelegd. Sinds 1966 is de S.S. Klondike een historisch monument, dat voorgoed ligt aangemeerd in Whitehorse. Tegen een kleine vergoeding kun je een self-guided tour over het schip volgen. Ook kun je een video bekijken over het fonkelende verleden van dit schip. S.S. Klondike is geopend van half mei tot half september, buiten het seizoen kun je er alleen omheen wandelen. De S.S Klondike is geopend van eind mei tot en met begin september.

Whitehorse bezienswaardigheden

Millennium Trail

Vlak voor S.S. Klondike start de leuke Millennium Trail. Deze wandeling is vijf kilometer en voert je rondom de Yukon-rivier. Je bereikt ook de Whitehorse Fishway, een 366 meter lange vistrap die vissen in de Yukon-rivier doorgang geeft door de dam die de doorgang verspert. Van eind juli tot begin september passeren kun je (tegen een vergoeding) duizenden zalmen van dichtbij bekijken door de ramen in de vistrap. Buitendie periode is de vistrap gesloten en kun je alleen de dam bekijken.

Whitehorse bezienswaardigheden

MacBride Museum

In dit museum is onder andere een collectie te bezichtigen die de geschiedenis van het Yukon-gebied, het vroege Whitehorse en de goudkoorts belicht. Wandel na je museumbezoek zeker even naar de waterkant, waar een treintje rijdt en je mooi uitzicht hebt op de rivier.

Whitehorse bezienswaardigheden

Yukon Transportation Museum

Wil je weten hoe in de ongerepte Yukon de post werd vervoerd en hoe de eerste goudzoekers zich een weg baanden door de permafrost en bergen? Je leert het in het Yukon Transportation Museum. Dit museum heeft een grote collectie met treintoestellen, oude auto's, mini-vliegtuigjes en historische foto's. Je ontdekt er van alles over de aanleg van spoorlijnen en de vroege luchtvaart. Je kunt een combinatieticket kopen dat je toegang geeft tot het Transportation Museum en het naastgelegen Beringia Interpretive Center.

Whitehorse bezienswaardigheden

Yukon Beringia Interpretive Centre

Lang, lang geleden leefden er in de Yukon mammoeten, stompsnuittijgers en kamelen! Het Beringia geeft je een fantastisch beeld van de laatste ijstijd. Twee films reconstrueren het landschap en haar bijzondere, harige en gehoornde inwoners en laten zien hoe aan de hand van fossielen en opgravingen ontzettend veel over het verre verleden werd ontdekt. In de tentoonstellingsruimten kun je wandschilderingen en zeer grote skeletten bekijken van dieren die zich in de permafrost van 'Beringia' staande hielden. Je kunt een combinatieticket kopen dat je toegang geeft tot Beringia en het Transportation Museum.

Whitehorse bezienswaardigheden

Yukon Wildlife Preserve

In het Yukon Wildlife Preserve kun je onder andere poolvossen, Canadese lynxen en elanden in hun natuurlijke leefomgeving bekijken. Met wat geluk zie je de dieren van erg dichtbij. Met een routekaart kun je zelf door het reservaat wandelen en de bordjes bekijken die je van alles leren over de dieren. Er is ook een bustocht waarbij een gids je vertelt over de dieren. Beide duren ongeveer anderhalf uur. Het Wildlife Preserve ligt ongeveer vijfentwintig minuten rijden buiten het centrum van Whitehorse, voorbij de luchthaven. De entreeprijs is $15 per persoon, een busrit kost $22. Het Wildlife Preserve kan wat lastig zijn om te vinden, let goed op de borden!

Whitehorse bezienswaardigheden

Miles Canyon

Voordat de dam van Whitehorse werd aangelegd, zorgden de Miles Canyon en de Whitehorse Rapids ervoor dat er regelmatig schepen vergingen op de Yukon-rivier. Tegenwoordig vormen de canyon, rivier en bijbehorende meren een recreatiegebied. Langs de oevers liggen wandel- en mountainbikepaden met historische plaatsen en uitzichtpunten. 

Whitehorse bezienswaardigheden

Klondike Rib & Salmon

Op zoek naar een goede lunch of heerlijk diner? Breng zeker een bezoek aan de Klondike Rib & Salmon in Whitehorse. Het is erg toeristisch en met een beetje pech moet je zelfs wachten tot je naar binnen kunt, maar de verse vis is werkelijk heerlijk. Het restaurant is gevestigd in de twee oudste gebouwen van Whitehorse. De eetzaal deed anno 1900 dienst als bakkerij. Het restaurant is geopend van mei tot de derde week van september.

Klondike Rib & Salmon

Omgeving

Takhini Hot Springs

Ook de Takhini Hot Springs liggen op ongeveer 25 minuten rijafstand. De heetwaterbronnen worden omringd door een groot natuurgebied, waar je kunt wandelen en skiën. De bronnen zelf zijn open voor toeristen en er kan gekampeerd worden op een nabijgelegen kampeerterrein.

Whitehorse bezienswaardigheden

Carcross

Een van de mooiste wegen die je kunt rijden, is de weg van Whitehorse naar Skagway in de Amerikaanse staat Alaska. Een leuke stop voor onderweg is Carcross. Naast het bezoekerscentrum vind je leuke winkeltjes met "native" souvenirs en totempalen. Ook is er een koffietentje waar je overheerlijke muffins, koffie en warme chocolademelk kunt scoren. In het bezoekerscentrum kun je folders ophalen over een wandeling door het historische centrum en de duinen. Bij de Carcross School starten wandelroutes door de Carcross Dunes, er is een route van 3, 5 of 10 kilometer door de duinen en naar de oever van het adembenemende Bennett Lake. Tien minuten rijden ten noorden van Carcross ligt de Carcross Desert: de kleinste "woestijn" op aarde. Na twaalf kilometer bereik je het groenblauwe Emerald Lake, een mooie plek voor een fotoshoot en een lunch.

Whitehorse bezienswaardigheden

Feiten

Territorium Yukon
Oppervlakte 417 km²
Hoogte van 670 tot 1.702 meter
Inwoners 26.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Whitehorse kent, zoals het grootste gedeelte van de Yukon, een droog subarctisch klimaat. Juli is de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur van 21 graden en januari geldt als de koudste maand, met temperaturen rond de -22 graden. Er valt relatief weinig neerslag, met ongeveer 145 centimeter sneeuw en 163 millimeter regen per jaar. Whitehorse is hiermee de droogste stad van Canada, wat voornamelijk komt door de ligging tussen Grey Mountain, Haeckel Hill en Golden Horn Mountain. Ondanks de koude winters wordt het klimaat van Whitehorse beschouwd als een van de meest comfortabele klimaten van Canada.

Geschiedenis

Archeologische vondsten wijzen uit dat er in het gebied van Whitehorse al duizenden jaren inheemse volkeren hebben geleefd. Onder andere aan de voet van de Miles Canyon en bij de Whitehorse Rapids zijn resten van visserskampen en looproutes gevonden. Aangezien de indianenvolken zeer mobiel waren en zich over vele kilometers verspreidden bij het jagen en vissen, liepen er geen vaste grenzen door het gebied en leefden er verschillende stammen naast elkaar. In het Whithorsegebied waren dit onder andere Tutchone- en Tagishstamm en daarnaast kwamen leden van de Tlingitstam vaak naar het gebied om handel te drijven.

De eerste witte ontdekkingsreizigers hadden weinig contact met de indianen. Op 16 augustus 1896 ontdekten Skookum Jim, Tagish Charlie en George Washington Carmack goud in de Klondike, waardoor de Yukon voorgoed zou veranderen. Een jaar na de vondst keerde het eerste stoomschip, de Excelsior, terug in San Francisco met tonnen aan goud. Waar eerder voornamelijk ervaren gouddelvers naar het gebied waren getrokken, volgden nu ook onervaren goudzoekers, aangestoken door de goudkoorts. Deze laatste groep hield weinig rekening met de barre tocht naar de mijnen, wat ertoe leidde dat bijna 300 boten vergingen in de stroomversnellingen bij Whitehorse, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. In 1898 bereikte de goudkoorts een hoogtepunt, toen zo’n 30.000 mensen hun geluk kwamen beproeven in het Whitehorsegebied. De goudzoekers verbleven in een geïmproviseerd tentenkamp langs de Whitehorse Rapids.

In de beginjaren van de twintigste eeuw besteedde het plaatselijke bestuur 45.000 dollar aan de aanleg van betere wegen in het gebied. De White Pass & Yukon Route werd de belangrijkste route. Whitehorse ontwikkelde zich snel van een tentenkamp tot een stad van formaat. De naam van de stad is ontleend aan de Whitehorse Rapids, de stroomversnellingen die langs de stad stromen. ‘White horse’ is een andere benaming voor ‘white cap’, ofwel schuimkop.

Het verschepen van edelmetalen ging op volle kracht door tot 1920, ondanks de hoge kosten van de mijnactiviteiten en de sterk fluctuerende metaalprijzen. Tussen 1920 en 1945 viel de productie zo goed als stil, maar na de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de mijnactiviteiten weer opgepakt tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Halverwege de twintigste eeuw was Whitehorse inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke stad. Naast mijnactiviteiten kende de stad ook een bloeiende industrie op het gebied van transport, toerisme en bestuur. In de jaren 1940 verdubbelde het aantal inwoners en in 1953 werd Whitehorse officieel benoemd als hoofdstad van het Yukongebied.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan