Wat te doen in Whitehorse?

bijgewerkt op zo 13 okt 2019 12:00

Na een lange vlucht klim je het vliegtuigtrapje af en adem je de frisse lucht van Whitehorse in. Je reis door de Yukon (en Alaska) is begonnen! Om je jetlag te verjagen, blijf je hier één of twee dagen. Wat is er in dit goudzoekersplaatsje te beleven?

1. S.S. Klondike & Millennium Trail

Aan de rand van downtown Whitehorse ligt een witte boot met een opvallend oranje hekwiel. Jarenlang trotseerde de S.S. Klondike de ruige Yukon-rivier met goud en mijnbevoorrading. Neem een kijkje op het schip en ontdek alles over het goudzoekersverleden van de Yukon. Aansluitend kun je de Millennium Trail wandelen. Deze route is vijf tot vijftien kilometer en leidt je door een mooi bos, langs de rivier naar de Whitehorse Fishway, een 366 meter lange vistrap waarin je tussen juli en september duizenden zalmen kunt zien zwemmen.

Whitehorse reis Yukon
Whitehorse reis Yukon

2. Yukon Transportation Museum & Beringia

Wat hebben auto’s, vliegtuigen en de IJstijd met elkaar gemeen? – Ze worden beide belicht in de musea naast Erik Nielsen Whitehorse Airport. In het Beringia Interpretive Center leer je over de laatste ijstijd, toen er nog mammoeten, stompsnuittijgers en kamelen leefden in de Yukon. Twee films reconstrueren het indrukwekkende landschap en haar harige, gehoornde en gigantische inwoners. Fossielen, skeletten en opgravingen vertellen je over het verre verleden. Een combinatieticket geeft je ook toegang tot het naburige Yukon Transportation Museum. Hier zie je hoe de eerste goudzoekers zich een weg baanden door permafrost en bergen en hoe het transport zich ontwikkelde van de benenwagen naar de stoomtrein, auto’s en (mini)vliegtuigen.

Whitehorse reis Yukon Whitehorse reis Yukon

3. Miles Canyon

Met dikke klodders schuim en luid geraas suist de Yukon-rivier door deze ‘rotstunnel’. Tot de aanleg van de Whitehorse Dam was deze stroomversnelling de schrik van iedere kapitein. Toen de Goudkoorts losbarstte, liepen er honderden boten vol kostbare benodigdheden letterlijk op de basalten klippen. De Miles Canyon is tegenwoordig een recreatiegebied met wandel- en mountainbikepaden langs de oevers. Miles Canyon ligt ongeveer acht kilometer ten zuiden van de S.S. Klondike.

Whitehorse reis Yukon

4. Yukon Wildlife Preserve

Als het tijdens je rondreis niet lukt om wildlife op de gevoelige plaat te krijgen, dan heb je in het Yukon Wildlife Preserve gegarandeerd succes. In dit natuurreservaat leven poolvossen, lynxen en elanden in een natuurlijke leefomgeving. Bij het bezoekerscentrum krijg je een routekaart om zelf mee door het reservaat te wandelen. Bordjes bij de hekken leren je alles over de dieren. Wandel je niet graag? Ga dan mee met de bustour. Trek ongeveer anderhalf uur uit voor je bezoek. Het Yukon Wildlife Preserve ligt ongeveer 29 kilometer ten noorden van het centrum, aan de weg naar Carmacks en Dawson City.

Whitehorse reis Yukon Whitehorse reis Yukon

5. Eten bij Klondike Rib & Salmon

Als je maag knort na een goedgevulde dag in Whitehorse, volg je je neus naar de heerlijk geurende keuken van Klondike Rib & Salmon. Met een beetje pech moet je buiten wachten op een zitplaats, maar de vriendelijke obers en een bord verse zalm, rendiervlees of Klondike Burger maken dat ruimschoots goed.

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan