Skagway, Alaska

Skagway Alaska Skagway ligt in het zuidoosten van Alaska, aan het einde van het langste en diepste glaciale fjord van Noord-Amerika. Skagway is een van Alaska's oudste plaatsen - als je goed luistert, hoor je de roep ‘Gold in the Yukon’ nog weerklinken in de vallei. Bezoek een van de vele (souvenir)winkeltjes achter de schitterende houten gevels, volg een historische rondleiding van de NPS of ga mee met een van de mooiste treinreizen op aarde. Waar de straten van Skagway overdag worden overspoeld door cruiseschip-toeristen, is het er rond etenstijd bijna uitgestorven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

White Pass & Yukon Route (WP&YR)

In 1898, tijdens de Klondike Gold Rush, werd deze spoorlijn aangelegd om goud en materialen te vervoeren. De aanleg van de rails tussen Skagway en Whitehorse in de Canadese Yukon werd onmogelijk geacht door massieve bergen, duizelende dieptes en barre weersomstandigheden. Met name de 914 meter hoge White Pass werd gevreesd. Toen de treinrails na twee jaar en twee maanden en het gebruik van 450 ton aan explosieven voltooid was, raakte het goud in de Yukon op. Tegenwoordig is de White Pass & Yukon Route een teken van onoverwinnelijkheid en een populaire toeristische attractie. Ga aan boord en geniet van uitgestrekte landschappen waar bergen, gletsjers en kloven worden afgewisseld door watervallen, tunnels en gevaarlijk uitziende houten bruggen. Je maakt een steile klim over de White Pass. Onderweg vertelt een gids je van alles over de omgeving en de aanleg van de White Pass & Yukon Route. Je kunt kiezen uit routes van verschillende lengtes. Er gaan treinen van Skagway naar Carcross (Yukon), Fraser Meadows of de top van de White Pass en terug. Welke ritten er zijn, is afhankelijk van het seizoen. Meer informatie vind je op www.wpyr.com. Reserveren is aanbevolen!

Bezienswaardigheden, Skagway

Broadway Street

De hoofdstraat van Skagway is Broadway. Hier vind je vrijwel alle prachtige, houten (nep)gevels vele souvenir- en sieradenwinkeltjes. Aan Broadway ligt ook de rijk gedecoreerde Arctic Brotherhood Hall, met daarin het bezoekerscentrum. Wandel eens binnen voor folders over bezienswaardigheden en wandelroutes in Skagway. Op de kruising met 2nd Street zit het bezoekerscentrum van de National Park Service. Hier kun je een film bekijken over het Klondike Gold Rush National Park, waarvan het centrum van Skagway een groot deel uitmaakt. Vraag ook zeker naar de gratis Historical Tour (mei-sept). Je wandelt dan met een gids langs de oudere gebouwen van Skagway en ontdekt alles over het verleden vol bandieten, prostituees en goudzoekers. De begeleide rondwandeling duurt ongeveer 45 minuten en is in het Engels. Wil je zelfstandig rondwandelen, bekijk dan zeker Mascot Saloon en Moore Homestead, het oudste gebouw van Skagway. Ook indrukwekkend is het historische White Pass and Yukon Route Railroad Depot uit 1898.

Bezienswaardigheden, Skagway

Lower Dewey Lake Trail

Ten oosten van Skagway, achter het historische treindepot, start de wandeling naar Lower Dewey Lake. Je maakt een flinke klim van ongeveer 1,4 kilometer. Onderweg kijk je uit op Skagway en de haven. Je kunt ervoor kiezen om de wandeling uit te breiden met een lus rond het meer. De route is dan 5,8 kilometer in totaal. Houd er rekening mee dat het pad niet overal goed toegankelijk is: aan één zijde van het meer moet je klauteren over boomwortels en grote rotsblokken. Trek voor de wandeling zeker twee uur uit.

Bezienswaardigheden Skagway

Skagway Gold Rush Cemetery / Lower Reid Falls

Een andere bezienswaardigheid in Skagway is de 6,4 kilometer lange route (gerekend van/naar het Visitor Center) naar de Gold Rush Cemetery en Lower Reid Falls. De begraafplaats bevat onder andere de graven van Soapy Smith en Frank Reid en vele andere bekende en minder bekende avonturiers uit de tijd van de goudkoorts. Achter de begraafplaats begint een bospad naar de Lower Reid Falls, die in een smalle geul via verschillende treden naar beneden stort.

Bezienswaardigheden Skagway

Yakutania Point

Een van de populairste activiteiten in Skagway is Yakutania Point. Hiervoor wandel je in westelijke richting langs 1st Ave en sla je linksaf Main Street op. Je loopt twee blokken in zuidelijke richting en volgt de wandelroute langs het vliegveld. Je steekt met de voetbrug Skagway River over. Je wandelt langs oude treinstations. Voorbij station #4 wordt het voetpad smaller en klim en daal je via een rotspad. Je bereikt een uitkijkpunt waar je neerkijkt op het Lynn-kanaal en de Chilkat Mountains. Je hebt een mooi uitzicht over Smugglers Cove. De rondwandeling is 1,5 tot 3,5 kilometer en duurt één tot twee uur. Vraag bij het bezoekerscentrum om een omschrijving voor je op pad gaat.

Bezienswaardigheden Skagway

Musea

In Skagway kun je meerdere musea bezoeken. In het Skagway Museum staat de lokale geschiedenis centraal. Je vindt er tentoonstellingen over onder andere 'Soapy' Smith en de Klondike Gold Rush. Het Mascot Saloon Museum was een van de saloons waar bier en whiskey rond 1898 rijkelijk vloeiden. Tegenwoordig is het een museum en kun je een kijkje nemen in de gok- en drinkpraktijken van weleer.

Gold Rush in Alaska

Omgeving

Skagway - Whitehorse

Als je de treinrit over de White Pass & Yukon Railroad niet wil maken, rijd dan zeker de weg van Skagway naar Whitehorse in de Canadese Yukon. Je volgt de rivier door schitterende berglandschappen. Het mooist is de weg rond Fraser in British Columbia. Hier wordt de rivier gevuld met grote rotsheuvels die zijn bekleed met groen mos en kleine kerstboompjes - het is alsof je door een zorgvuldig gemodelleerd landschap rijdt waar vele treinfanaten van dromen op hun zolders. Als je naar Whitehorse doorrijdt, stop dan zeker even bij het leuke plaatsje Carcross.

Bezienswaardigheden Skagway

Ferry naar Haines

Je kunt met de ferry van Skagway naar Haines en andersom. De overtocht duurt ongeveer één uur. De ferry's zijn van Alaska Marine Highway System en hebben aan boord plaats voor auto's en campers. We raden je aan om vooraf te reserveren. Dit kunnen wij helaas NIET voor je doen, je moet dus zelf reserveren via de website van de Alaska Marine Highway System: https://www.dot.state.ak.us/amhs/. Deze boot vaart 4 tot 6 keer per week vanaf april t/m september. Houd hier rekening mee in je reisschema! Controleer de exacte data via 'Sailing Search' op de website van Alaska Marine Highway System. Let op dat je niet per ongeluk de fast ferry boekt, hierop mogen geen voertuigen mee. Houdt rekening met omrijden indien de ferry wordt gestremd door bijvoorbeeld slecht weer.

Ferry Haines, Alaska

Feiten

Staat Alaska
Oppervlakte 1.170 km²
Hoogte 10 meter
Inwoners 1.000
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer in Skagway is erg mild voor een plaats die zo ver noordelijk ligt. Het ligt bovendien in de regenschaduw van de bergen aan de kust, waardoor er bijvoorbeeld twee keer zo weinig regen valt als in de hoofdstad Juneau. Men vergelijkt het klimaat wel eens met dat van de Zweedse stad Stockholm. In de maanden november tot en met februari is het vrij koud en valt er elke maand zo'n 20 tot 30 centimeter sneeuw. Maxima liggen dan tussen de -3 en 3 graden, 's nachts vriest het een aantal graden. In april (en soms in mei) valt de laatste sneeuw en klimt de temperatuur van 10 tot 15 graden. Juni, juli en augustus zijn erg aangenaam. Het wordt dan 18 à 20 graden. September en oktober zijn natter en kouder (8-15 graden). In oktober begint langzaamaan het winterseizoen weer. De eerste sneeuwvlokjes vallen en aan het eind van de maand duiken de maxima onder de 5 graden.

Geschiedenis

Tot het einde van de negentiende eeuw waren het enkel inheemse volken die de regio van Skagway bevolkten. Zij leefden van de jacht en visserij en noemden de plek 'Skagua', dat 'windy place' betekende. In de jaren tachtig van die eeuw vestigde de eerste kolonist zich er: William Moore. Hij bouwde een huisje en een aanlegsteiger voor schepen. Tien jaar lang gebeurde er vrij weinig. Alles veranderde toen indiaan Skookum Jim en twee anderen goud vonden in een zijtak van de Klondike-rivier, op 960 kilometer van Skagway. Dit betekende het begin van de Klondike Gold Rush. Al snel arriveren de eerste stoomschepen met honderden gelukzoekers, zij meerden aan bij Moore om vanaf daar over de White Pass het binnenland in te trekken op weg naar de Klondike-regio in Yukon. 'Mooresville' was al snel te klein en de plek werd herontworpen en omgedoopt tot Skaguay.

Veel grillige en slecht begaanbare White Pass kreeg al snel de bijnaam 'Dead Horse Trail', vanwege de vele lastdieren die er verongelukten. Langs de route schieten overnachtingsmogelijkheden en tentenkampen als paddenstoelen uit de grond. In nog geen jaar tijd groeit Skagway - de naam was intussen veranderd - uit tot een stad met duizenden inwoners. In de jaren 1897 en 1898 was Skagway een wetteloos stadje. Een lid van de Northwest Mounted Police beschreef het als 'little better than a hell on earth'. Gevechten, bordelen en drankgebruik waren er niet weg te denken. De meest beruchte inwoner was de meesteroplichter Soapy Smith. Hij werd in 1898 neergeschoten door stadsingenieur Frank Reid, die zelf twaalf dagen later aan zijn opgelopen schotwonden overleed.

In 1900 werd de White Pass & Yukon Route voltooid, en zijn Skagway en Whitehorse per spoor met elkaar verbonden. Helaas kwam dit voor de vele mijnwerkers te laat; omstreeks 1900 was het goud in de Yukon al op. In de Tweede Wereldoorlog werd de route gebruikt voor het vervoer van materiaal voor de aanleg van de Alaska Highway, later voor de lood- en zinkmijnen. Tegenwoordig is het een echte toeristische attractie. De 177 kilometer lange spoorlijn is nog steeds in gebruik en vervoert voornamelijk toeristen die Skagway per cruiseschip bereiken.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan